"Desperata människor som tar SMS-lånen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kerstin Gemborg.
Foto: Lasse Linden

Här är företagen som enligt kronofogden är mest aktiva på att kräva sina sms-kunder på pengar.

Expressens kartläggning visar att medan företagen gör miljonvinster - tvingas de som inte kan hantera lånen att leva på existensminimum.

– Det är bara fattiga människor som måste ta de här lånen, säger Kerstin Gemborg, 57, själv skuldsatt av sms-lån.

Kerstin Gemborg har tidigare framträtt i Expressen och berättat om hur hon hamnade i en djup skuldkris efter att hennes man tagit livet av sig. Ensamstående tvingades hon hantera skulder på närmare miljonen.

Men när hon senare var på väg ur den värsta krisen - drabbades hon på nytt då hon fick en hjärtsäcksinflammation.

– Så fort jag kom hem från sjukhuset så kom räkningarna. Det var sjukhusräkning, ambulansräkning och mediciner som skulle betalas. Är man ensamstående förtidspensionär som sedan tidigare lever på existensminimum klarar man inte flera sådana oförutsedda utgifter, säger Kerstin Gemborg.

Hamnade hos kronofogden

Hon betalade räkningarna snabbt - med sms-lån.

– Jag fick in pengarna direkt på mitt konto. Så jag betalade räkningarna men jag kunde inte betala lånet så jag tog nya lån helt enkelt.

Lånen lades till varandra och hamnade snabbt hos kronofogden.

– Jag klarade inte av att betala dem och de har lagts till min skuld hos kronofogden.

Enligt kronofogden ökar antalet människor som fastnar i deras register på grund av sms-lånen. Hittills i år har myndigheten fått in 24 324 ärenden jämfört med 14 281 förra året.

"Går snabbt"

I en granskning av Sveriges Television framkom att många av företagen kan använda räntor på ockernivåer och undgå granskning.

Men från kronofogden vill man också uppmärksamma de oförutsedda utgifter man kan drabbas av om man inte kan betala.

Om man har lånat 3 000 kronor kan det på kort tid förvandlas till 4 450 kronor med alla olika avgifter för kronofogden och inkasso.

– Det här går snabbt. Är det också så att det beslutas om utmätning, men att det inte finns något att utmäta, finns det en fordringsmöjlighet som oftast ligger kvar tills den som lånat får en inkomst, säger Jan Åkerlund, kommunikatör på kronofogden.

Expressen har kartlagt tio av de företag som är mest aktiva med att ta hjälp av kronofogden att driva in sina pengar.

"Vi uppfyller alla lagar"

Företagen själva tycker inte att räntorna är orimligt höga.

– Jag har ingen vidare kommentar, annat än att vi gör förstås en noggrann analys av alla marknader där vi är verksamma. Så att vi uppfyller alla lagar och regler, säger Magnus Sjögren, vice vd på Folkia.

Thomas Rahman, kontorschef på Ferrantum, hälsar i en skriftlig kommentar att han inte skulle ha något emot att ta ett sms-lån för egen del.

– Skulle jag köpa en bostad så skulle förmodligen inte 4 000 kronor räcka särskilt långt i Stockholm i dag. Däremot skulle jag definitivt fundera på ett mikrolån om jag skulle råka ut för en oförutsedd utgift och sätta det i relation till hur mycket jag är villig att betala för att lösa mitt problem.

Lever på existensminimum

I Göteborg kämpar Kerstin Gemborg vidare på sitt existensminimun. Kronofogdens schablonbelopp är för närvarande 4 665 kronor.

– Det är bara fattiga människor som tar de här lånen, de som är väldigt desperata. Själv räknar jag med att leva på existensminimum i resten av mitt liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.