Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Desperata brevet om SDU:s dåliga ekonomi

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Kasselstrand, ordförande för SDU.
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, har skrivit ett desperat tiggarbrev.

Expressen kan avslöja att moderpartiet med Jimmie Åkesson i spetsen velat svälta ut utmanaren och SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand ekonomiskt.

Kasselstrand slår nu tillbaka genom att gå förbi partitoppen och vädja om stöd från partiets kommunföreningar.

– Den information som du behöver finns där, säger Kasselstrand om tiggarbrevet.

Skyttegravskriget mellan Jimmie Åkesson och SDU-ledaren Gustav Kasselstrand har inte lagt sig trots att Åkessonfalangens SDU-ordförandekandidat Paula Bieler inte lyckades peta Kasselstrand vid ungdomsförbundets kongress i början av september.


Brevet där Kasselstrand vädjar om pengar till SDU.

Efter kongressen har SDU:s ekonomiska problem förvärrats och blivit akuta - nästan konkursvarning - vilket blivit ett lysande tillfälle för partiledningen att svälta ut Kasselstrand och göra ungdomsförbundet handlingsförlamat.

Strid mellan ledarna

Expressen har tagit del av ett internt tiggarbrev som SDU i måndags skickade ut till partiets kommunföreningar och distrikt: "SDU har efter den gångna tidens turbulens förpassats till en situation där våra ekonomiska medel är näst intill obefintliga."

Moderpartiet har inte pytsat in några pengar till ungdomsförbundet. Istället har det beviljat SDU ett lån för att täcka de "mest kritiska utgifter", som det står i brevet.

Kommunföreningarnas vilja att skänka pengar till SDU kan ses som en värdemätare i striden mellan Kasselstrands mer etnonationalistiska inriktning och Jimmie Åkessons omprofilering av partiet.

När Expressen pratar med Gustav Kasselstrand vill han inte kommentera brevet eller "turbulensen".

– Jag har inga andra kommentarer till det här än brevet som skickats ut.

Vill inte svara

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund vill inte gå in på vilket typ av stöd som ungdomsförbundet får av moderpartiet:

– Det kan jag inte svara på för jag menar att det inte är allmängods.

Vidare om brevet säger Bylund:

– Berörs jag av det här på nåt sätt så är det i egenskap av ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad. Därför har jag inte läst det särskilt noga eftersom vi inte har några pengar. Jag tänker inte ta ur min egen plånbok i alla fall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.