Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Desertören jagas av USA - bor i Sverige

David Hemler finns med bland Air Force Office of Special Investigations mest eftersökta. Foto: Stefan Söderström

David A Hemler, 49, deserterade från en flygbas i tyska Augsburg 1984.

Sedan dess har han varit en av amerikanska flygvapnets mest eftersökta – samtidigt som han levt ett vanligt liv i Sverige.

I en stor intervju med Dagens Nyheter berättar Hemler sin historia.

I 28 år har David Hemler från Pennsylvania, USA levt i hemlighet i Sverige. Han lämnade flygbasen i Augsburg 1984 som 21-årig soldat och tog sig till Stockholm, skriver Dagens Nyheter i dag.

Sedan dess har amerikanska flygvapnets utredningsenhet, Air Force Office of Special Investigations, AFOSI, haft honom som en av åtta mest eftersökta desertörerna.

Dödsstraff

Desertörer kan dömas till döden i USA, men senast det straffet utfärdades var 1945.

"AFOSI kommer att fortsätta söka efter rymlingar tills personen är tillbaka under militär kontroll" står det på hemsidan.

Under tiden har David Hemler byggt upp ett liv i Stockholm, där han har fru, tre barn och ett arbete på en myndighet.

– Jag hittade på en historia om att jag hade rymt från mina föräldrar som var resande men blev inte trodd. Jag jobbade på en hamburgerrestaurang och i äldreomsorgen, berättar David Hemler för Dagens Nyheter.

"Började tro"

Han har under tiden inte haft någon kontakt med sin familj i USA.

– Det var svårt, men till slut började jag tro på min egen konstiga historia.

För en månad sedan tog David Hemler, som har ett påhittat namn i Sverige, beslutet att träda fram, och han väntade sig då att militärpolisen skulle gripa honom. Men enligt hans advokat kommer hans uppehållstillstånd i Sverige troligtvis stå fast.

– Jag hoppas nu att det inte blir någon påföljd eller högst ett par veckors fängelse. Resor är viktiga för mig. Jag har tre hemländer i dag: USA, Sverige och Thailand, varifrån min fru kommer. Där har jag också viktiga familjemedlemmar, säger David Hemler till DN.