Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Derek Chauvin anmäld 18 gånger – innan Floyds död

Nina Svanberg träffad av gummikula – flera attacker mot medier i Minneapolis.
Derek Chauvin tryckte sitt knä mot George Floyds hals i flera minuter.
Foto: Darnelle Fraizer / Facebook
George Floyds död har orsakat massiva och våldsamma protester.
Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Polisen Derek Chauvin tryckte sitt knä mot George Floyds hals i flera minuter. 

Under fredagen greps han i Minneapolis och misstänks nu för vållande till annans död eller dråp. Borgen är satt på 500 000 dollar.

Chauvin har tidigare anmälts till polisens avdelning för interna utredningar 18 gånger, enligt CNN. 

Videoupptagningen av 46-årige George Floyds sista minuter i livet har de senaste dagarna väckt avsky i hela USA och orsakat våldsamma protester. 

På filmen syns en av de fyra poliserna som deltog vid ingripandet, Derek Chauvin, 44, stå med sitt knä mot George Floyds hals under flera minuter.

Chauvin och de andra tre poliserna avskedades omedelbart på tisdagen efter att nyheten om dödsfallet spreds. 

Lokala myndigheter har dock inte kunnat komma med besked om man avser att gripa poliserna och ställa dem inför brottsmisstankar.

Under fredagen, fyra dagar senare, bekräftades att Chauvin hade gripits och tagits i förvar av polis. 

Åklagaren: ”Vi har jobbat extraordinärt snabbt”.
Derek Chauvins mug shot.
Foto: Polisen i Ramsey County

I USA har flera reagerat på polisens kroppspråk och har tolkat bilderna från händelsen som att Derek Chauvin står med handen i fickan.

Eddie S. Glaude Jr, professor vid Princeton University, skriver i Time: 

”Chauvin satt där, självbelåten, handen i fickan, utan att tänka särskilt mycket på mannen under honom som dog av trycket från hans knä”. 

George Kirkham, tidigare polis och professor i kriminologi vid Florida State University, och John G. Peters, som arbetar på organisationen Henderson som tränar poliser för att motverka dödsfall, säger att de reagerade på två saker när de såg videoupptagningen: att Chauvin har sitt knä över Floyds hals och att han har handen i fickan.

Ett knä över halsen kan bland annat vara farligt eftersom det kan stoppa blodflödet till hjärnan, säger Peters till Insider.

Vid händelsen bar polismannen mörka handskar, vilket gör att det kan se ut som att han har handen i fickan.

Mord av tredje graden

Vid en presskonferens på fredagskvällen svensk tid uppgav lokala åklagare att brottsmisstankarna mot Chauvin gäller mord av tredje graden – ungefär motsvarande vållande till annans död – och dråp. I delstaten Minnesota kan mord av tredje graden straffas med upp till 25 års fängelse. 

Derek Chauvin uppges ha samarbetat i de utredningar som inleddes efter dödsfallet, men det har inte varit känt var han har befunnit sig. Demonstranter har besökt hans hem i utkanten av Minneapolis och bland annat sprayat ”mördare” utanför huset. 

Chauvin anställdes som polis i Minneapolis 2001 och har sedan dess varit föremål för totalt 18 anmälningar till polisens avdelning för internutredningar, uppger CNN. Dokument antyder att Chauvin i två av fallen ska ha fått en skriftlig reprimand, enligt tv-kanalen. 

Inblandad i flera skjutningar

Enligt dokument från lokala myndigheter har Chauvin varit involverad i flera skjutningar i staden och var en av poliserna i ett uppmärksammat fall 2006. Flera av poliserna öppnade då eld mot en misstänkt brottsling som dog, men det blev aldrig klarlagt vilka poliser som hade avlossat sina vapen. 

Enligt Pioneer Press ska Chauvin också ha skjutit en misstänkt i samband med ett bråk i ett hem i Minneapolis två år senare.  

Han var också en av fem poliser som 2011 sprang efter en misstänkt beväpnad man, som senare sköts i bröstet. Chauvin och de övriga poliserna togs ur tjänst men bedömdes senare inte ha gjort några fel, enligt The Globe and Mail. 

Krav om gripande

I USA har flera röster höjts för att Chauvin och hans tre kolleger ska ställas inför rätta. Borgmästaren i Minneapolis menar att det rör sig om mord. Han har fått stöd i sitt uttalande av flera polischefer i andra delar av landet. 

– Inget annat än mord, sa polischefen i Washington DC, Peter Newsham, enligt Washington Post. 

I kongressen uttalade sig Demokraternas talman i representanthuset, Nancy Pelosi, under torsdagen och sa då:

– Det vi såg var ett mord, på tv. Och det var inte självförsvar. 

George Floyds familj har flera gånger i intervjuer i amerikanska medier sagt att de kräver att poliserna ska gripas och ställas inför rätta. 

– De här poliserna, de måste gripas på en gång. Människor vill ha rättvisa nu. De måste dömas och få dödsstraff, sa brodern Philonese Floyd till CNN.

Polisen satt på 47-årige George Floyd tills han kroppen var livlös.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.