Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Deras ord kan få Donald Trump ställd inför riksrätt

William Taylor är en tung diplomat som ska vittna om ”skuggkabinettet” i Ukraina-affären.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Diplomaten George Kent har erkänt att han – utan att själv förstå det – framfört ett ultimatum till Ukraina från Trump.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / JACK GRUBER-USA TODAY NETWORK VI SIPA USA
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu hålls de tv-sända förhören i riksrättsutredningen om Donald Trumps telefonsamtal med den ukrainske presidenten. 

Diplomaten William ”Bill” Taylor kommer i sitt öppningstal med ny information: 

EU-ambassadören Gordon Sondland ska dagen efter det omstridda samtalet ha sagt att Trump bryr sig mer om utredningarna av Biden än om Ukraina. 

Hittills har alla förhör i utredningen skett bakom stängda dörrar – men nu öppnas allt för allmänheten. 

I historiska direktsända förhör i senaten ska diplomater och tjänstemän kring president Donald Trump nu svara på frågor från senatorerna. Demokraterna hoppas att svaren ska leda till att man väcker riksrättsåtal mot president Trump – men än är det långt tills dess. 

Det handlar förhören om

Den 25 juli i år samtalade Donald Trump med den nytillträdde ukrainske presidenten  Volodymyr Zelenskij. Trump ville att Ukraina skulle utreda presidentkandidaten Joe Biden och hans son Hunter, som har styrelseuppdrag i ett ukrainskt företag. Enligt demokraterna skulle Trump i gengäld bidra med amerikanskt militärt stöd till Ukraina.

 

Demokraterna menar vidare att Ukraina skulle gå med på Trumps vilja för att han höll inne på militärt stöd till Ukraina som uppgick i 391 miljoner dollar. Anledningen till Trumps drag ska ha varit att han väntade på ett löfte om utredningen mot Joe Biden.

 

Enligt demokraterna bevisar detta att Trump utövat utpressning mot Ukrainas president och att han utnyttjat sin politiska makt för egen vinning inför USA-valet 2020. 

 

Därför hålls nu det första inledande förhören i riksrättutredningen mot Donald Trump.

Demokraterna och republikanerna inledde med tal

Inför förhöret hålls inledande tal från demokraterna och republikanerna. Först ut är demokraten Adam Schiff, ordförande i representanthusets underrättelseutskott.

– Våra svar i detta förhör kommer inte bara påverka denna president utan framtida presidenter och vad som kan komma att påverka deras post, säger han.

Adam Schiff vädjade också till den samlade publiken att lyssna till vittnesmålen utan att påverkas av partitillhörighet.

Därefter talade republikanen Devin Nunes, som är partiets huvudrepresentant i utredningen. Han riktar stark kritik mot demokraternas anklagelser som han kallar ”bisarra”.

– Det vi ska få höra här i dag är ett skådespeleri, iscensatt av demokraterna, säger han.

Devin Nunes anklagar demokraterna för att ha ”en lång historia av att anklaga republikanerna för brott de själva begår”. 

Nya detaljer om Donald Trumps Ukraina-samtal 

Slutligen blev det dags för de första förhören med diplomaten William ”Bill” Taylor, tidigare ambassadör i Kiev, och diplomaten George Kent. Deras förhör inleddes med varsitt öppningstal innan utfrågningen börjar.

I William Taylors öppningstal delar han med sig av ny information. Han säger han att en i hans stab frågade tidigare EU-ambassadören Gordon Sondland om vad Trump tänkte om Ukraina. Frågan ställdes den 26 juli i år, det vill säga dagen efter Trumps samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskij. 

– Ambassadör Sondland svarade att president Trump bryr sig mer om utredningarna av Biden, som Giuliani har tryckt på om, säger William Taylor. 

I förhöret får han sedan frågor om denna information. Ordförande, demokraten Adam Schiff, frågar om William Taylor menar att hans kollega uppfattade att Trump brydde sig mer om Biden-utredningen än om Ukraina. 

– Ja, svarar William Taylor.

Efter demokraterna utfrågning och en kort paus inledde republikanerna sin utfrågning. 

Republikanernas Steve Castor frågar bland annat George Tent om hur Joe Bidens relation till Ukraina var under hans tid som vice president. 

George Tent säger att Joe Biden reste till Ukraina sex gånger under tiden som vice president. 

Steve Castor pressade både George Tent och William Taylor på om de var involverade i förberedelserna inför samtalet mellan president Trump och president Zelenskij. Båda svarar att de inte deltog. Steve Castor undrar varför och George Tent svarar: 

– Vi arbetar för utrikesdepartementet på en ambassad utomlands. Ansvaret för förberedelser för ett presidentsamtal ligger hos personalen på det nationella säkerhetsrådet. 

Daily Mails reporter David Martosko skriver att Vita husets pressekreterare Stephanie Grisham uppgett att Donald Trump inte har kollat på utfrågningen – utan att han jobbar. Han har dock delat ett tiotal inlägg på Twitter om utfrågningen skrivna av republikaner. 

– Jag är för upptagen för att kolla på förhören, som är en häxjakt, säger Donald Trump när han möter pressen tillsammans med Turkiets president.  

På onsdagskvällen tar Donald Trump emot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Vita huset.  

Frågan om Trump ska ställas inför riksrätt de amerikanska väljarna - men presidenten själv kallar mätningarna för

Utredningens huvudvittne George Sondland ska höras nästa onsdag. Sondland uppgav i de första förhören i utredningen att han, tillsammans med Trumps advokat Rudy Giuliani, haft tät kontakt med Ukraina – men att han inte förstått att han förmedlat ett ultimatum om den militära hjälpen. 

Donald Trump har konsekvent nekat till att han försökt utpressa Ukrainas president, och menar att det hela är ett politiskt spel från demokraterna.

Alla som ska förhöras inför senaten

Onsdagen 13 november:

William Taylor, toppdiplomat och tidigare Kiev-ambassadör

George Kent, diplomat och tjänsteman på UD

 

Fredagen 15 november:

Marie Yovanovitch

 

Tisdagen 19 november: 

Jennifer Williams, nära anställd hos vicepresident Mike Pence

Alexander Vindman, medlem i Nationella säkerhetsrådet

Kurt Volker, USA:s speciella sändebud i Ukraina 

Tim Morrison, Vita husets Rysslandsexpert

 

Onsdagen 20 november: 

Gordon Sondland, tidigare EU-ambassadör

Laura Cooper, topp på Pentagon

David Hale, toppdiplomat

 

Torsdagen 21 november:

Fiona Hill, Trumps tidigare Rysslandsexpert i nationella säkerhetsrådet

 

Källa: AFP

Experten: ”Det är helt osannolikt att han fälls”

Andreas Utterström ser sannolikheten att Trumps fälls som liten men hon kan ta över efter Trump-eran.

LÄS MER:
Här finns de senaste artiklarna om utredningen mot Trump