Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Deras vänner dog i kraschen: ”Så sorgligt”

Det här vet vi om flygkraschen i Iran.
Akbar Ali Pour, Mana Alipour och Ladan Alipour var vänner till en familj som dog i flygkraschen i Iran.Foto: ALEX LJUNGDAHL
176 personer dog i kraschen, 17 av dem – varav två familjer – var boende i Sverige.Foto: MOHAMMADREZA ABBASI / MEI / POLARIS POLARIS IMAGES

Mamma, pappa och en 15-årig dotter.

En hel liten familj från Upplands Väsby utplånades i flygkraschen i Iran.

– Det är så nära, och det hände hela familjen. Det är fruktansvärt, säger familjens vän Ladan Alipour.

Ladan Alipour, hennes man Akbar Ali Pour och deras dotter Mana vaknade som så många andra till nyheten att ett passagerarplan kraschat kort efter att det lyft från flygplatsen i Teheran. 

Snart förstod de att en iransk familj som de lärt känna i Sverige fanns bland dödsoffren.

– Det fanns så mycket kärlek i den familjen. De var tajta. Det är så sorgligt det som har hänt, men det var bra att de var tillsammans, säger Ladan Alipour.

Familjen kom till Sverige 2012. Pappan var läkare, precis som Akbar Ali Pour, och efter att ha forskat i några år började han sin kliniska verksamhet. Den sista tiden arbetade de på samma vårdcentral i Tumba.

– Han var duktig. Ödmjuk och snäll, säger Akbar Ali Pour.

”De kämpade”

Mamman i familjen läste till apotekare.

– Hon längtade tills hon skulle bli klar. Hon sade: ”Då blir jag glad, när jag kan jobba och kanske shoppa till lägenheten”, säger Ladan Alipour.

Hon beskriver en familj där alla arbetade hårt för att ta sig fram i det svenska samhället.

– De kämpade, de lärde sig svenska och började på universitetet.

Mana var kompis med dottern i familjen och uppskattade att ha någon jämnårig att vara med, då de flesta i umgängeskretsen har mindre barn.

– Hon var jättesnäll, säger Mana.

– Hon pratade mycket om vilken inriktning hon skulle välja i gymnasiet, och att hon behövde få bra betyg, berättar Ladan. 

”Det fanns så mycket kärlek i den familjen”, säger Ladan Alipour, här med dottern Mana, om den förolyckade familjen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Farhågorna besannades

Senast familjen sågs var på en halloween-fest i höstas.

Strax före jul reste familjen till Iran för att hälsa på släktingar. För ett par dagar sedan ringde pappan till Akbar Ali Pour och berättade att de skulle komma hem på onsdagen.

– Han hade redan bokat en patient på vårdcentralen på torsdagen, berättar Akbar. 

På onsdagsmorgonen slog han på tv-nyheterna och såg rapporterna om flygkraschen med ett plan från Ukraine International Airlines. Han visste att familjen skulle resa med det bolaget.

– Jag tänkte: Kan det vara samma?

Ladan Alipour ringde till en vän, som också är kusin till mamman i familjen. Och vännen bekräftade hennes farhågor: Hela familjen hade omkommit i kraschen.

– Det är fruktansvärt. Man har sett hela deras process i Sverige. De har kämpat så hårt, och nu började de äntligen kunna slappna av lite. De hade landat på något sätt.

Första bilderna från dödskraschen enligt obekräftade uppgifter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.