Det här är ingen vanlig snögubbe. Det är en intergalaktisk sko som landat i Lappland. Foto: Robert GustafssonDet här är ingen vanlig snögubbe. Det är en intergalaktisk sko som landat i Lappland. Foto: Robert Gustafsson
Det här är ingen vanlig snögubbe. Det är en intergalaktisk sko som landat i Lappland. Foto: Robert Gustafsson
Andra gången vinner duon första pris i Kirunas snöfestival. "Det känns helt fantastiskt," säger Lisa Lindqvist och Kate Monroe som byggt den. Foto: Robert GustafssonAndra gången vinner duon första pris i Kirunas snöfestival. "Det känns helt fantastiskt," säger Lisa Lindqvist och Kate Monroe som byggt den. Foto: Robert Gustafsson
Andra gången vinner duon första pris i Kirunas snöfestival. "Det känns helt fantastiskt," säger Lisa Lindqvist och Kate Monroe som byggt den. Foto: Robert Gustafsson

Deras snöskulptur
tog hem första pris

Publicerad

Det här är ingen vanlig snögubbe.

Det är en intergalaktisk sko som landat i Lappland.

Och blev årets vinnande snöskulptur i Kirunas snöfestival.

– Det känns helt fantastiskt, säger Lisa Lindqvist och Kate Monroe som byggt den.

Tjejerna som är från England har varit med i tävlingen flera gånger tidigare. De älskar att åka hit säger de samstämmigt.

– Min mamma är från Kiruna men hon flyttade till London på 60-talet där hon träffade min pappa, så jag är halvsvensk, säger Lisa Lindqvist på helbrittisk engelska.

Det är andra gången duon vinner förstapris i tävlingen. Förra gången gjorde de en fåtölj så nu ville de hitta på något lite mer crazy.

– Vi gjorde en galaktisk sko. Det är hälften komet, hälften sko, som fallit ner från himlen och landat i en vinkel med flammor från öppningen, förklarar Lisa Lindqvist.

"Älskar en riktig vinter"

Möjligen är det så att det pågår ett jätteparty ute i rymden och någon har tappat sin sko. I vilket fall föll det hela snöfestivalens kräsna jury på läppen.

Lisa Lindqvist är konstnär hemma i England och har bland annat arbetat med att förvandla skor till skepp. Så det här var en slags fortsättning på det, berättar hon.

Kollegan Kate Monroe är förtjust över att jobba med snö som det är ont i Norwich-trakten där hon bor.

– Jag älskar en riktig vinter, säger Kate.

Förstapriset i tävlingen, 5000 kronor, kommer förresten väl till pass.

– Jag köpte fel flygbiljett av misstag, till Köpenhamn i stället för Kiruna. Så det är bra, prissumman betalar min dubbelbokning, skrattar Lisa Lindqvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag