Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Deras polisdocka fick bilisterna att sakta ner

Fortköraren vid den långa raksträckan fick familjen Axelsson att reagera – så de byggde en egen "polis".Foto: Privat
William Axelsson, Theo Axelsson, Jimmy Axelsson, Sierra Axelsson, Caroline Oskarsson och Mio Axelsson vid vägen utanför sitt hus i Hälsingfors. De har tröttnat på fortkörarna.Foto: Privat

Den hemgjorda polisdockan fick bilisterna att sänka farten utanför familjen Axelssons hus i Hälsingfors.

Men alla var inte lika nöjda.

– En morgon var den stulen. Men förhoppningen är ju att riktiga polisen kommer hit och ställer sig här i stället, säger Jimmy Axelsson.

Att folk kör för fort är ett problem på de flesta, om inte alla, vägar i Sverige. Men byborna i Hälsingfors, vid Lycksele flygplats, är lite extra trötta på fortkörarna.

På den långa raksträckan som går genom byn kör nästan alla för snabbt, menar de. Och kanske ännu mer sedan kommunen sänkte farten till 50 kilometer i timmen för ett drygt år sedan.

Fortkörarna fick familjen Axelsson att agera till slut. Pappa Jimmy och Theo, 6, bestämde sig för att göra en polis och ställa vid vägkanten, med en fartkamera i högsta hugg.

– Det blev faktiskt en väldig förändring. Nu bromsar de flesta in, säger Jimmy Axelsson.

Polisen: "Stor respekt för att man kan reagera"

Att använda polisdocka är ett tidigare beprövat fenomen, en arg polis använde sig av en hemmagjord polisdocka för några år sedan i Falkenberg, men blev senare anmäld för att ha använt polisuniformen.

Jimmy Axelsson i Hälsingfors har haft kontakt med polischefen Christer Normark, lokalområdeschef i södra Lappland, om att han satt upp dockan.

William Axelsson, Theo Axelsson, Jimmy Axelsson, Sierra Axelsson, Caroline Oskarsson och Mio Axelsson vid vägen utanför sitt hus i Hälsingfors. De har tröttnat på fortkörarna.Foto: Privat

– Jag har stor respekt för att man kan reagera. Sedan om det i sig har någon beivrande effekt vet jag inte. Det är väl någon som det här händer: Som får hjärtat i halsgropen och tänker att nu hamnade jag med, och tycker att man körde för fort, säger Christer Normark.

Han pendlar själv längs den vägen, och säger att polisen gör så gott den kan med att fånga fortkörare.

– Vi jobbar oförtrutet. En del av vårt uppdrag är ju att beivra hastighetsöverträdelser, men vi kan ju inte lägga all resurstid där. Utan vi får lägga resurstid på att försöka göra så gott vi kan.

Förhoppningen: Att "riktiga polisen" kommer

Efter ett par veckor intill vägen så stals den effektiva polisdockan från vägkanten i Hälsingfors.

– Någon störde sig väl på den, gissar Jimmy Axelsson.

Men efter att den blivit uppmärksammad i flera medier, som Västerbottens-Kuriren, så bestämde sig familjen för att göra en ny. Och nu har de gjort en extra också, ifall även denna skulle bli stulen.

– Men förhoppningen är ju att riktiga polisen kommer hit och ställer sig här i stället. Det kan inte vara meningen att bilar ska köra i 90 på en 50-väg, säger Jimmy Axelsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.