Deras nioårige son spelade bort 60 000

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Max och Johanna fick en chock när de insåg att sonen spelat spel för 60 000 kronor.
Nioårige sonen visste inte att han spelat för riktiga pengar.
Foto: Peter Belanger

Nioåringen spelade bort 60 000 kronor på mobilspel på mindre än en månad.

Trots att apparna för spelen var gratis kunde dolda köp göras under spelets gång.

– Jag tycker att det är väldigt märkligt att man kan sluta avtal på det här sättet kring spel som riktar sig till barn, säger pojkens pappa Max Florenius.

Max och Johanna Florenius nioåriga son var hos farmor och farfar i juni och skickade ett sms hem till föräldrarna för att fråga om han kunde få ladda ner spel på App store.

Det rörde sig om spelen Clash of Clans och Dragonvale som går att ladda ner som gratis-appar via App store. Föräldrarna sa ja, men vad de inte hade räknat med var att detta skulle kosta familjen stora pengar.

Under hämta-knappen i App store finns nämligen en finstilt rad där det står "köp inuti app" vilket betyder att sonen genom att avancera i spelens nivåer kunde köpa nya styrkor och färdigheter.

Köpen var via Itunes-kontot kopplad till pappa Max Florenius American expresskort och när familjen kom hem från en semester väntade en riktig kalldusch.

– Vi har varit på landet och så kom vi hem och skulle gå igenom posten. Till vår stora förvåning hade vi fått en räkning på 21 000 från American Express som kom ifrån App store. Vi blev helt ifrån oss och undrade vad det var som hade hänt, säger Max Florenius.

Steg till 60 000 kronor

Familjen kontaktade först American Express för att spärra kopplingen till Itunes. Där inte bara bekräftade de att fakturan stämde - de berättade även att kostnaden för mobilspelen nu var uppe i 49 000 kronor.

– De sa att vi var tvungna att reklamera mot Apple. När vi ringde dem sa de att den totala summan låg någonstans runt 60 000 kronor, säger Max.

I Sverige har Apple inte mandat för så stora reklamationer och de var därför tvungna att vända sig till ett kontor utomlands. Där blev svaret att man skulle återkomma senast på fredag.

– Vi hoppas att vi kan bli kvitt detta. Jag tycker att det är väldigt märkligt att man kan sluta avtal på det här sättet kring spel som riktar sig till barn. Vår son trodde inte att det var på riktigt, och att det rörde sig om riktiga pengar.

Via App stores nedladdningssida står det att åldersgränsen för Clash of Clans är nio år. Spelet görs av företaget Supercell som på sin hemsida skriver att åldersgränsen är 13 år. Där finns även en prislista för köpen som kan göras inne i appen som kan variera mellan 0.99 dollar till 99.99 dollar i den amerikanska App store. Detta motsvarar ungefär i dagens dollarkurs mellan 8,40 kronor och 840 kronor.

Dagens Nyheter, som var först med att rapportera om familjens situation skriver i sin artikel att Apple för fyra år sedan ändrat så att man som köpare måste skriva in sitt lösenord varje gång man köpte något.

Expressen har sökt Apples mediecenter både i Sverige och i USA för en kommentar, men inte fått svar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.