Alla lägenheter i trappuppgången, utom en, är drabbad av vägglöss och kackerlackor. Foto: PrivatAlla lägenheter i trappuppgången, utom en, är drabbad av vägglöss och kackerlackor. Foto: Privat
Alla lägenheter i trappuppgången, utom en, är drabbad av vägglöss och kackerlackor. Foto: Privat
De boende i trappuppgången har haft problem i 1,5 år. Foto: PrivatDe boende i trappuppgången har haft problem i 1,5 år. Foto: Privat
De boende i trappuppgången har haft problem i 1,5 år. Foto: Privat
De boende tycker inte att hyresbolaget tar problemen med kackerlackorna och vägglössen på nog stort allvar. Foto: PrivatDe boende tycker inte att hyresbolaget tar problemen med kackerlackorna och vägglössen på nog stort allvar. Foto: Privat
De boende tycker inte att hyresbolaget tar problemen med kackerlackorna och vägglössen på nog stort allvar. Foto: Privat
"Vi har blivit bitna och sett vägglöss krypa i sängen, i soffan och på väggen. Sedan är sängen full med bajs från dem", säger en av hyresgästerna. Foto: Privat"Vi har blivit bitna och sett vägglöss krypa i sängen, i soffan och på väggen. Sedan är sängen full med bajs från dem", säger en av hyresgästerna. Foto: Privat
"Vi har blivit bitna och sett vägglöss krypa i sängen, i soffan och på väggen. Sedan är sängen full med bajs från dem", säger en av hyresgästerna. Foto: Privat
"Jag har tappat räkningen över hur många saneringar vi har gjort men det är nog ett tiotal," säger Anna. Foto: Privat"Jag har tappat räkningen över hur många saneringar vi har gjort men det är nog ett tiotal," säger Anna. Foto: Privat
"Jag har tappat räkningen över hur många saneringar vi har gjort men det är nog ett tiotal," säger Anna. Foto: Privat
Det finns inga metoder i dag som är riktigt effektiva mot vägglöss. Foto: PrivatDet finns inga metoder i dag som är riktigt effektiva mot vägglöss. Foto: Privat

Det finns inga metoder i dag som är riktigt effektiva mot vägglöss.

 Foto: Privat

Deras hus är fullt av löss och kackerlackor

Publicerad

Alla lägenheter i trappuppgången utom en är drabbade av vägglöss och kackerlackor sedan drygt ett år tillbaka. Nu har hyresgästerna hos det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen i Borlänge fått nog.

– Jag har tappat räkningen över hur många saneringar vi har gjort men det är nog ett tiotal, säger Anna.

– Det känns som vi lever i en lopplåda, säger Renée Elofsson.

Anna och Mikael (som vill vara anonyma och egentligen heter något annat) flyttade in med sina två barn i flerfamiljshuset i området Bullermyren för 1,5 år sedan. Några veckor senare fick de konstiga kliande utslag på kroppen och kontaktade Tunabyggen som konstaterade att familjen hade fått vägglöss och inledde en sanering.

Sedan dess har skadedjuren återkommit med nya saneringar som följd. Nu är det dags igen.

– Vi har vägglöss i alla rum och i går hittade vår dotter en kackerlacka som kröp på köksgolvet, säger Anna.

Fastigheten består av åtta lägenheter på fyra våningsplan. Renée Elofsson, som bor granne med Anna och Mikael, bestämde sig för att kontrollera hur många i huset som är drabbade av ohyra.

– De kom in med kackerlackan som de hade fångat i en matlåda som jag tog med mig till de övriga grannarna i huset. När de fick se kackerlackan sa de ”åh, det där var en liten en vi har riktigt stora hos oss”, berättar Renée Elofsson.

Hennes kontroll visade att samtliga hushåll i trappuppgången hade vägglöss och kackerlackor – utom hon.

– Men det är bara en tidsfråga.

"Känns bara hopplöst"

Renée Elofsson larmade Tunabyggen om sin upptäckt, men fick till svar att de bara kontrollerar anmälda fall och inte om det förekommer skadedjur i de övriga lägenheterna. Något hon är mycket kritisk till.

– Det har varit problem med vägglöss i 1,5 år. Då måste man undersöka hur långt det har spridit sig.

Även Anna och Mikael misstänker att deras återkommande problem med vägglössen beror på att Tunabyggen inte har gått igenom hela huset.

– Vi har bett dem kolla hos grannarna men det har de inte gjort, säger Anna.

Anna och Mikael väntar inom några veckor sitt tredje barn. De skulle vilja flytta till något större men kan inte på grund av ohyran som då riskerar att spridas till nästa bostad.

– Just nu känns det bara hopplöst. Det känns som vi aldrig ens har fått flytta in här eftersom vi har inte kunnat sätta upp gardiner eller tavlor för det måste vi ta ner för sanering. Och vi får ingen kompensation, Tunabyggen tycker bara att vi ska vara nöjda med att de står för saneringskostnaderna, säger Anna.

De upplever även ett starkt obehag av att leva med skadedjuren.

– Vi har blivit bitna och sett vägglöss krypa i sängen, i soffan och på väggen. Sedan är sängen full med bajs från dem.

Dessutom måste de lämna hemmet i ett dygn när saneringen påbörjas.

– Tidigare har vi bott hos släkt och vänner men den här gången vet jag inte var vi ska ta vägen, säger Anna.

Även Renée Elofsson anser att Tunabyggen måste ta problemen med ohyran på större allvar.

– Om några veckor ska både jag och grannen ha barn. Men man kan inte ha nyfödda barn i en lägenhet med de här problemen, säger hon.

Markant ökning

Svante Ask, områdeschef på Tunabyggen, tillbakavisar kritiken och hävdar att bostadsbolaget arbetar hårt för att få bukt med skadedjuren.

– Vi ser det definitivt som ett problem. Vi har haft en markant ökning av vägglöss de senaste 3-4 åren, men nu har vi fått ökningen att inte eskalera ännu mer, säger han.

I nuläget har man 53 fall av pågående saneringar av vägglöss och 87 fall av saneringar för kackerlackor i beståndet av 6 000 lägenheter.

– Sedan kan det finnas ett mörkertal men vi är beroende av att hyresgästerna anmäler om de upptäcker skadedjur, det är man skyldig att göra enligt hyreslagen, säger Svante Ask.

Han säger också att Tunabyggen har som rutin att alltid prata med övriga boenden när de får in en anmälan för att få en uppfattning om det finns fler drabbade i huset.

Att skadedjuren kan komma tillbaka efter en sanering är inte ovanligt. Saneringsvätskan är aktiv i ungefär fem veckor. En viktig del är att man då städar, diskar efter varje måltid samt bär ut soporna varje dag.

Samtidigt finns det inga metoder i dag som är riktigt effektiva mot vägglöss. Svante Ask menar att det är ett dilemma för alla bostadsbolag och villaägare.

– Jag tror inte att Tunabyggen kommer vara fri från skadedjur någonsin. Vi ska naturligtvis sanera varje lägenhet, ingen ska behöva leva med skadedjur. Men i vårt bestånd kommer vi ha pågående ärenden, säger han.

Det är något vi får lära oss leva med?

– Ja till viss del kommer det att finnas i svenska fastigheter under en överskådlig framtid. Det handlar om att vi reser och att människor möts, säger Svante Ask.

Exceptionell spridning

Enligt Anticimex är antalet saneringar av vägglöss bland skadedjur det som ökat mest de senaste tio åren, i dag utför företaget 12 000-13 000 saneringar årligen i Sverige.

– Det är en exceptionell spridning och ett jätteproblem, säger Thomas Westman, skadedjursexpert på Anticimex.

Dessutom finns det en risk för att vägglössen sprider sig utanför hemmen och hotell.

– Den dyker upp i allmänna transportmedel som på bussar pch på allmänna platser som biografer. Det är inte vanligt i Sverige än men det finns fall.

Kackerlackornas utbredning är inte lika omfattande och den insekten är även relativt lätt att bli av med, enligt Thomas Westman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag