Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Deras hus är fullt av löss och kackerlackor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alla lägenheter i trappuppgången, utom en, är drabbad av vägglöss och kackerlackor.
Foto: Privat
De boende i trappuppgången har haft problem i 1,5 år.
Foto: Privat
De boende tycker inte att hyresbolaget tar problemen med kackerlackorna och vägglössen på nog stort allvar.
Foto: Privat
"Vi har blivit bitna och sett vägglöss krypa i sängen, i soffan och på väggen. Sedan är sängen full med bajs från dem", säger en av hyresgästerna.
Foto: Privat
"Jag har tappat räkningen över hur många saneringar vi har gjort men det är nog ett tiotal," säger Anna.
Foto: Privat
Det finns inga metoder i dag som är riktigt effektiva mot vägglöss.
Foto: Privat
1 / 7

Alla lägenheter i trappuppgången utom en är drabbade av vägglöss och kackerlackor sedan drygt ett år tillbaka. Nu har hyresgästerna hos det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen i Borlänge fått nog.

– Jag har tappat räkningen över hur många saneringar vi har gjort men det är nog ett tiotal, säger Anna.

– Det känns som vi lever i en lopplåda, säger Renée Elofsson.

Anna och Mikael (som vill vara anonyma och egentligen heter något annat) flyttade in med sina två barn i flerfamiljshuset i området Bullermyren för 1,5 år sedan. Några veckor senare fick de konstiga kliande utslag på kroppen och kontaktade Tunabyggen som konstaterade att familjen hade fått vägglöss och inledde en sanering.

Sedan dess har skadedjuren återkommit med nya saneringar som följd. Nu är det dags igen.

– Vi har vägglöss i alla rum och i går hittade vår dotter en kackerlacka som kröp på köksgolvet, säger Anna.

Fastigheten består av åtta lägenheter på fyra våningsplan. Renée Elofsson, som bor granne med Anna och Mikael, bestämde sig för att kontrollera hur många i huset som är drabbade av ohyra.

– De kom in med kackerlackan som de hade fångat i en matlåda som jag tog med mig till de övriga grannarna i huset. När de fick se kackerlackan sa de ”åh, det där var en liten en vi har riktigt stora hos oss”, berättar Renée Elofsson.

Hennes kontroll visade att samtliga hushåll i trappuppgången hade vägglöss och kackerlackor – utom hon.

– Men det är bara en tidsfråga.

"Känns bara hopplöst"

Renée Elofsson larmade Tunabyggen om sin upptäckt, men fick till svar att de bara kontrollerar anmälda fall och inte om det förekommer skadedjur i de övriga lägenheterna. Något hon är mycket kritisk till.

– Det har varit problem med vägglöss i 1,5 år. Då måste man undersöka hur långt det har spridit sig.

Även Anna och Mikael misstänker att deras återkommande problem med vägglössen beror på att Tunabyggen inte har gått igenom hela huset.

– Vi har bett dem kolla hos grannarna men det har de inte gjort, säger Anna.

Anna och Mikael väntar inom några veckor sitt tredje barn. De skulle vilja flytta till något större men kan inte på grund av ohyran som då riskerar att spridas till nästa bostad.

– Just nu känns det bara hopplöst. Det känns som vi aldrig ens har fått flytta in här eftersom vi har inte kunnat sätta upp gardiner eller tavlor för det måste vi ta ner för sanering. Och vi får ingen kompensation, Tunabyggen tycker bara att vi ska vara nöjda med att de står för saneringskostnaderna, säger Anna.

De upplever även ett starkt obehag av att leva med skadedjuren.

– Vi har blivit bitna och sett vägglöss krypa i sängen, i soffan och på väggen. Sedan är sängen full med bajs från dem.

Dessutom måste de lämna hemmet i ett dygn när saneringen påbörjas.

– Tidigare har vi bott hos släkt och vänner men den här gången vet jag inte var vi ska ta vägen, säger Anna.

Även Renée Elofsson anser att Tunabyggen måste ta problemen med ohyran på större allvar.

– Om några veckor ska både jag och grannen ha barn. Men man kan inte ha nyfödda barn i en lägenhet med de här problemen, säger hon.

Markant ökning

Svante Ask, områdeschef på Tunabyggen, tillbakavisar kritiken och hävdar att bostadsbolaget arbetar hårt för att få bukt med skadedjuren.

– Vi ser det definitivt som ett problem. Vi har haft en markant ökning av vägglöss de senaste 3-4 åren, men nu har vi fått ökningen att inte eskalera ännu mer, säger han.

I nuläget har man 53 fall av pågående saneringar av vägglöss och 87 fall av saneringar för kackerlackor i beståndet av 6 000 lägenheter.

– Sedan kan det finnas ett mörkertal men vi är beroende av att hyresgästerna anmäler om de upptäcker skadedjur, det är man skyldig att göra enligt hyreslagen, säger Svante Ask.

Han säger också att Tunabyggen har som rutin att alltid prata med övriga boenden när de får in en anmälan för att få en uppfattning om det finns fler drabbade i huset.

Att skadedjuren kan komma tillbaka efter en sanering är inte ovanligt. Saneringsvätskan är aktiv i ungefär fem veckor. En viktig del är att man då städar, diskar efter varje måltid samt bär ut soporna varje dag.

Samtidigt finns det inga metoder i dag som är riktigt effektiva mot vägglöss. Svante Ask menar att det är ett dilemma för alla bostadsbolag och villaägare.

– Jag tror inte att Tunabyggen kommer vara fri från skadedjur någonsin. Vi ska naturligtvis sanera varje lägenhet, ingen ska behöva leva med skadedjur. Men i vårt bestånd kommer vi ha pågående ärenden, säger han.

Det är något vi får lära oss leva med?

– Ja till viss del kommer det att finnas i svenska fastigheter under en överskådlig framtid. Det handlar om att vi reser och att människor möts, säger Svante Ask.

Exceptionell spridning

Enligt Anticimex är antalet saneringar av vägglöss bland skadedjur det som ökat mest de senaste tio åren, i dag utför företaget 12 000-13 000 saneringar årligen i Sverige.

– Det är en exceptionell spridning och ett jätteproblem, säger Thomas Westman, skadedjursexpert på Anticimex.

Dessutom finns det en risk för att vägglössen sprider sig utanför hemmen och hotell.

– Den dyker upp i allmänna transportmedel som på bussar pch på allmänna platser som biografer. Det är inte vanligt i Sverige än men det finns fall.

Kackerlackornas utbredning är inte lika omfattande och den insekten är även relativt lätt att bli av med, enligt Thomas Westman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.