Deras familj slogs i spillror för 35 år sen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anne Aspehult Orre förlorade sin man i en flygolycka för 35 år sedan.
Foto: Mikael Sjöberg

Mer än 600 svenska stridspiloter dog under några decennier efter andra världskriget, men inte i krig utan under övning.
Nu utreder historikern Mikael Nilsson massdöden bland flygare under det kalla krigets period, 1945-1991.
Han vill ta reda på varför ingen gjorde något åt alla dödsolyckorna under så lång tid och varför frågan knappast debatterades.
– Jag var inte medveten om att så otroligt många dog. Det här är ett okänt nationellt trauma, säger Mikael Nilsson.

Deras unga familj slogs i spillror för 35 år sedan.
Livet har gått vidare, men sorgen finns kvar.
– Vår son fick aldrig lära känna sin pappa, barnbarnen talar om farfar de aldrig har träffat, säger Anne Aspehult Orre som förlorade sin man Lars i ett militärt flyghaveri.

Fotograferingsmanöver

Artilleriflygaren Lars Aspehult, 30, var på repövning på Nygefältet i Nyköping. De hade avslutat övningen, men en utländsk studiegrupp var på besök så de skulle göra en liten flyguppvisning.
– De gjorde en fotograferingsmanöver. Upp på 200 meter, cirkla över målet och sedan dyka för att bygga upp fart och plana ut. Men när de dyker slår planet i marken, berättar Anne Aspehult Orre, 57, sjuksköterska i Stockholm.
Hennes man och Christer Gribe, pilot som var fotograf under flygningen, dödades i haveriet den 16 juni 1978.

Förstod direkt

Hon minns varje detalj. Hur hon fick dödsbudet hemma i Kiruna, hur hårt hennes då fyraårige son Peter reagerade och hur hon gick igenom sorgens alla faser den första, svåra tiden.
– Kyrkoherden hummade i telefon. Han frågade om jag var ensam, om jag satt ned. Jag förstod direkt vad som hade hänt och sa rakt ut: "Lasse är död", berättar Anne som var 23 när olyckan inträffade.
– Det var så overkligt, jag kände mig som i ett vakuum. Det blev verkligt först en vecka senare när de flög hem kistan. Då förstod jag att det var Lasse som kom hem, draperad i svenska fanan, säger hon.

Fakta

Lars Aspehult, 30
Omkom 16 juni 1978
Plats: Nygefältet, Nyköping
Flygplanstyp: Fpl 61C

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.