Deras drömhus
blir lägenheter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Villa Parkudden som var Chris O'Neills och prinsessan Madeleines förväntade bostad i Sverige blir i stället lägenheter..
Foto: Evelina Carborn Exp
Men nu får prinsessan Madeleine och Chris O'Neill leta efter en annan bostad.
Foto: Patrick Van Katwijk
Kung Carl XIV Gustaf har nämligen bestämt att Villa Parkudden ska byggas om till sex stycken lägenheter.
Foto: Patrik C Österberg/All Over Pre
Prins Carl och....
...prinsessan Ingeborg flyttade in i villan, som tidigare varit sommarbostad åt de kungliga, 1899.

Madeleine och Chris O'Neill skriver sig tills vidare i Sverige. Men det blir inte i det väntade drömboendet på Djurgården.

Kungen skrotar Villa Parkudden - som splittras upp och i stället ska bli sex lyxlägenheter.

- Under våren kommer det ske en inre renovering av Parkudden. Som planeringen ser ut just nu kan det bli upp till sex lägenheter i huset, säger Gunnar Holmgren, ståthållare och slottsfogde.

Efter nästan tre år som utlandssvensk i USA ansökte prinsessan Madeleine i tisdags i förra veckan, personligen vid Skatteverket i Stockholm, om att bli skriven igen i Sverige. Även maken Chris O'Neill och dottern prinsessan Leonore finns med på samma ansökan.

Hovet bekräftade att prinsessan Madeleine planerar att till sommaren föda parets andra barn i Sverige och att de nu har "Stockholm som sin hemmabas".

Sex lyxlägenheter

Men det som tidigare har pekats ut som Madeleines och Chris O'Neills framtida boende i Stockholm - ståtliga Villa Parkudden på 900 kvadratmeter ute på Djurgården - blir nu ett boende för minst sex familjer.

Trots att Madeleine med sin familj länge var påtänkt för huset har kungen, som har yttersta beslutet för vad som ska hända med huset, bestämt att det nu ska splittras upp och det är inte längre aktuellt för bara en familj.

Gunnar Holmgren på hovet och en av de ansvariga för Villa Parkudden bekräftar att en omfattande renovering har startat av huset på Djurgården, men att det inte längre är avsett för bara en familj - utan hela sex lägenheter.

"Det pågår en renovering av Parkudden och vi är klara med fasad och tak. Under våren kommer det ske en inre renovering av Park-udden. Som planeringen ser ut just nu kan det bli upp till sex lägenheter i huset", skriver Gunnar Holmgren, ståthållare och slottsfogde vid Stockholms slottsförvaltning, i ett mejl.

900 kvadratmeter

Prinsessan Madeleine berättade i en stor intervju för Expressen förra året om sitt drömboende Villa Parkudden:

- Villa Parkudden på Djurgården var länge ett alternativ, men det är 900 kvadratmeter och absolut inte ett boende om vi inte bor på heltid i Sverige, säger Madeleine.

Nu ska paret bo i "på heltid" i Sverige, men kan inte välja boendet ute på Djurgården.

Klassas som lämplig

Villa Parkudden klassas av Säpo som lämplig ur säkerhetssynpunkt då huset ligger på en kulle och inte i närheten av andra bostäder. Det är ett hus som är relativt enkelt för Säpo att göra om och klassa som en säkerhetsbyggnad.

Men nu blir det alltså sex andra boende som ska få flytta in på de 900 kvadratmetrarna.

Tidigare hyresgäster vräktes

Villa Parkudden var från början en sommarbostad åt de kungliga. Prins Carl och hans prinsessan Ingeborg flyttade in där sommaren 1899. På senare år har det varit flera olika hyresgäster i bostaden. Villan är byggd 1899 med 900 kvadratmeter bostadsyta med källare, två våningar och en vindsvåning. I ett hyreskontrakt framgår att även en brygga finns att tillgå norr om bostaden. Till huset hör en inhägnad trädgårdstomt på ett antal tusen kvadratmeter.

Parkudden byggdes för prins Carl samtidigt som man byggde Waldemarsudde. Parkudden är egentligen en pendang till Waldemarsudde och byggdes under 1800-talet.

2010 valde kungens advokat Axel Calissendorff att gå till hyresnämnden för att få de dåvarande hyresgästerna vräkta. Kungen och hovet hade då tidigare velat göra i ordning huset för prinsessan Madeleine och hennes dåvarande fästman Jonas Bergström.

Efter flera infekterade bråk flyttade hyresgästerna och fick av kungen ersättningsbostäder ute på Djurgården. Sedan dess har Villa Parkudden stått tom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.