Deras barn försvann – förskolan ringde inte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Femåriga Gabriella (höger) och Marta (vänster) rymde från sin förskola och var försvunna i Tensta centrum i flera timmar.
Foto: Theo Elias Lundgren
"Jag kunde inte andas. Jag fick en chock. Dagiset ringde inga föräldrar, de försökte tysta ner händelsen", säger Gabriellas mamma Emelie Nilsson (vänster).
Foto: Theo Elias Lundgren
"Vad skulle ha hänt om barnen blev påkörda. De ville göra allt i hemlighet", säger Martas mamma Lkhagvasuren Barbaatar (höger).
Foto: Theo Elias Lundgren
Den biträdande förskolechefen vill inte kommentera händelsen.
Foto: Theo Elias Lundgren

Femåriga Gabriella och Marta rymde från sin förskola och var försvunna i Tensta centrum i flera timmar.

Föräldrarna fick inte veta något förrän de skulle hämta sina döttrar.

– Jag kunde inte andas. Jag fick en chock. Dagiset ringde inga föräldrar, de försökte tysta ner händelsen, säger Gabriellas mamma Emelie Nilsson, 30.

Förskolekompisarna Gabriella och Marta cyklade i väg från Björinge förskola i Tensta väster om Stockholm någon gång runt halv två på onsdagseftermiddagen.

Först runt tre timmar senare, klockan 16.43, hittades de av en polispatrull.

Gabriellas och Martas föräldrar säger att förskolan inte ringde dem och berättade vad som hänt - och att de inte heller ringde polisen förrän flickorna varit borta i runt två timmar.

– Jag kom vid tjugo i fyra för att hämta min dotter. Då var det bara en ung kille som jobbade där som letade efter dem. De hade varken ringt polisen eller mig. Jag är väldigt besviken på att de inte följde sina rutiner, säger Martas pappa Baagii, 38.

"Är för jävligt"

När Emelie Nilsson kom till förskolan en timme möttes hon av polisen. Först när hon sa att hon var Gabriellas mamma fick hon veta att hennes dotter varit försvunnen i Tensta centrum i runt tre timmar.

– Jag är chockad, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Ingen på dagiset har ringt till mig eller till pappan, säger hon och berättar att hon fick svårt att andas när polisen berättade vad som hänt.

Hon och andra föräldrar blev rasande på förskolans hantering.

– Jag reagerade på att ingen meddelat mig under tre timmar. De vill tysta ner det här. Alla chefer hade gått från dagiset. Det var bara en ung kille där som letade efter dem. Det är för jävligt att de inte ringde föräldrarna. Jag hoppas de ber om ursäkt, säger Emelie Nilsson.

– Det gjorde ett jättestort misstag, det går inte. Om ett barn är borta måste de säga till föräldrarna och ringa polisen. Vad skulle ha hänt om barnen blev påkörda. De ville göra allt i hemlighet, säger Martas mamma Lkhagvasuren Barbaatar, 33.

"Personalen måste ha ansvar"

Emelie Nilsson säger att hennes dotter chockades av händelsen.

– Hon grät och tog på sig själv skulden. Hon bad om ursäkt för att de gick från dagiset. Men det är ju personalen som måste ha ansvar för att barnen inte försvinner.

Polisen uppger att de fick larmet klockan från förskolan klockan 16.17.

Elisabeth Westberg, biträdande förskolechef på Björinge förskola vill inte kommentera händelsen.

– Det är så klart inte bra när något sådant händer. Jag ska gå igenom det här med personalen på fredag och innan dess vill jag inte uttala mig, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.