Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Regeringen får rätt att stänga skolor

Isabel Smedberg-Palmqvist (L): ”Där kommer vi lägga ner alla våra resurser”.
Utbildningsminister Anna Ekström.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter omröstningen kommer det hållas ett extra regeringssammanträde där man ska fatta beslut om att barn till föräldrar med samhällsbärande yrken ska ha fortsatt rätt till omsorg vid en skolstängning.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Ardalan Shekarabi.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det formella beslutet om att stänga grundskolor har hittills legat hos landets kommuner.

Men nu klockan 16 på torsdagen har riksdagen röstat för en lag som ger staten den befogenheten.

Under förra veckan meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att Sveriges gymnasieskolorm, högskolor och universitet skulle stängas. 

All undervisning bedrivs nu på distans. Påverkan på elever och lärare runtom i landet har varit enorm då beslutet fattades med kort varsel – redan dagen efter ministerns presskonferens skulle skolorna vara tomma på elever. 

Nu på torsdagseftermiddagen har en ny lag gällande grundskolor och förskolor röstats igenom i riksdagen. 

Det har hittills sagts att de ska hålla öppet som vanligt. Beslutet att stänga skolorna ligger hos kommunerna, som kan stänga på inrådan av smittskyddsläkare eller Folkhälsomyndigheten. 

Med den nya lagen får bland annat staten fatta ett stängningsbeslut utan att läkare eller myndighet är inkopplade.

Shekarabi: ”Inte aktuellt”

Att grundskolor och förskolor skulle stänga redan nu tillbakavisas dock av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). 

– I det här läget är det inte aktuellt med en skolnedstängning. Om vi skulle hamna där så kommer vi att säkerställa att familjer får sin ekonomi tryggad i en sådan situation, säger Ardalan Shekarabi till TT. 

Regeringen har också bett riksdagen om ett bemyndigande att få kunna göra undantag från kraven socialförsäkringslagen om det skulle behövas. Detta rapporterar nyhetsbyrån TT. 

– Vi kommer att återkomma med detaljerna, men det viktiga här och nu är att meddela svenska folket att vi säkerställer att man har en ekonomisk trygghet om man skulle drabbas av corona, säger Ardalan Shekarabi till TT. 

Yrken kan få extra barnomsorg

Anna Ekströms pressekreterare Anja L Sundberg säger att lagen inte kommer börja gälla förrän lördagen 21 mars. 

Efter omröstningen hålls ett extra regeringssammanträde där man ska fatta beslut om att barn till föräldrar med samhällsbärande yrken ska ha fortsatt rätt till omsorg vid en skolstängning. 

Enligt Lee Orberson, grundskoledirektör på utbildningsförvaltningen i Stockholm, är det inte bestämt var den extra omsorgen ska bedrivas. 

– Vi kommer kunna erbjuda den omsorgen i våra verksamheter. Sen är det frågan om det blir på varje enskild skola eller om det blir på ett fåtal utvalda skolor, har han tidigare sagt till Expressen. 

Vilka yrken som omfattas av den extra barnomsorgen är inte helt bestämt än, men enligt uppgifter till Expressen kommer regeringen avgöra vilka samhällssektorer som är aktuella.  

Länsstyrelsen i Stockholm har tidigare tagit fram en lista på yrken som räknas som samhällsbärande. Där listas bland annat hamnarbetare, personal inom barnomsorgen och underrättelsetjänst. 

Listan på samhällsbärande yrken

Listan kommer från Länsstyrelsen i Stockholm. Barn med föräldrar inom dessa yrken föreslås ha rätt till omsorg även vid skolstängning. 


Personal vid hamnar och flygplatser

Personal till storkök

Personal inom vård och omsorg 

Larmcentralen

Kritisk personal inom finansiella sektorn

Begravningsverksamhet

Sanering

Personal till transporter av material

Krisledningspersonal

Kommunalteknisk försörjning

Bevakning

Stödfunktioner inom IT telefoni och HR

Dagligvaruhandel

Energibolag

Gränskontroll

Underrättelseverksamhet

Räddningstjänst

Barnomsorg

Rättsväsendet

Personal till kollektivtrafik

Hör eleven Tom Friborg på Rytmus om hur regeringens beslut påverkar elever.
Skolkören från Kalifornien kopplade upp hemifrån och gjorde ”Over the rainbow”

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.