Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Deniz försvinnande utreds nu som människorov

Skulle ut på en löprunda – har inte synts till sen dess.
De sista kända bilderna av Deniz Arda är övervakningsbilder från gymmet Sats på Kocksgatan på Södermalm i Stockholm, från den 12 november.
Foto: Privat / Privat
Övervakningsbilderna från Sats på Kocksgatan, på Södermalm i Stockholm, visar att Deniz Arda kom till gymmet klockan 13.50, torsdagen den 12 november, och lämnade gymmet klockan 15.20.
Foto: Privat / Privat
Elitsoldaten Deniz Arda är försvunnen sedan den 13 november.
Foto: Privat
Deniz Arda skulle ha deltagit i en övning i Arvidsjaur den 18 november, men dök aldrig upp.
Foto: Privat
Under onsdagen gjordes ett fynd i sökandet efter Deniz Arda, ett grönt reflexband som används av Försvarsmakten.
Foto: Deniz Arda

Deniz Ardas försvinnande utreds nu som människorov. 

På grund av 31-åringens yrke som elitsoldat så är flera myndigheter inblandade i utredningen. 

Under onsdagen hittades ett grönt reflexband – som används av Försvarsmakten – på Sörmlandsleden. 

– Det är jätteintressant men jag känner personligen inte till reflexbandet, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

Elitsoldaten Deniz Arda är försvunnen från sitt hem i centrala Stockholm sedan den 13 november. 

Dagen innan, den 12 november besökte han gymmet Sats på Kocksgatan på Södermalm. Övervakningsbilder visar att han anlände dit klockan 13.50 och lämnade klockan 15.20. 

De sista kända bilderna av Deniz Arda är övervakningsbilder från gymmet Sats på Kocksgatan på Södermalm i Stockholm, från den 12 november.
Foto: Privat / Privat

Under onsdagen meddelade polisen att försvinnandet nu utreds som människorov. 

– Vid lunchtid i dag har man genom en bedömning av det inkomna materialet gjort bedömningen att det finns anledning att anta att brott har begåtts. Och man har då rubricerat det som människorov, säger Ola Österling. 

Vad är det för material? 

– Det är vittnesuppgifter, det är meddelanden från personen, det är en uppsjö av digitala spår som vi säkrat och tips som kommit in från allmänheten som vi följt upp under helgen. 

Nya fyndet på Sörmlandsleden: Ett grönt reflexband

Under onsdagen gjordes ett fynd som kan vara kopplat till Deniz Ardas försvinnande, vilket det berättades om i en Facebookgrupp kring försvinnandet. 

I ett område mellan Lida friluftsgård och Botkyrka golfbana på Sörmlandsleden påträffades ett grönt reflexband, av den typ som Försvarsmakten använder, som lämnades över till polisen. 

– Det är jätteintressant. Jag känner personligen inte till reflexbandet men jag känner till ganska många andra företeelser som vi granskat, säger Ola Österling. 

Det sista livstecknet från Deniz Arda var en chattkonversation han hade med några kolleger den 13 november. 

Elitsoldaten meddelade då att han skulle ut på en fem mils löprunda – sedan dess är han spårlöst försvunnen. 

Detta trots omfattande sökinsatser från Räddningstjänst, polis, Försvarsmakten och Missing People. 

Henrik Ehrenfeldt är kollega och mångårig vän med Deniz Arda och jobbar nu febrilt för att försöka hitta honom. Han och de andra har startat en Facebooksida ”Deniz Arda försvunnen – hjälp oss hitta honom”, som under onsdagskvällen hade nästan 15 000 medlemmar.  

– Allting är av intresse. Tips, observationer, hör av er till polisen Missing People och till vår Facebooksida. Alla vill en sak och det är att hitta Deniz, säger Henrik Ehrenfeldt. 

Deniz Ardas motionsklocka kan vara ett spår

I 31-åringens hem fanns hans plånbok och mobiltelefon kvar. 

Det som inte fanns kvar var Deniz Ardas motionsklocka av märket Garmin, som han hade på sig under löprundor. 

Den kan nu bli ett spår då klockan har en form av GPS-funktion, som dock behöver synkas med en mobiltelefon eller annan enhet.  

– Där har man varit i kontakt med fabrikanten för att få en GPS-sökning. Jag känner inte till hur sökningen har gått, säger Ola Österling, som berättar att ett team av utredare och ett antal specialistfunktioner sedan i onsdags förra veckan jobbar för att gå till botten med försvinnandet. 

Med tanke på att Deniz Arda är elitsoldat, är Militära underrättelsetjänsten Must och Säpo inkopplade? 

– Jag kan inte bekräfta namnet på någon samverkande myndighet men vi samverkar med andra myndigheter i den här utredningen och det har vi gjort under utredningens gång, säger Ola Österling. 

Samtidigt pågår förberedelserna inför helgens planerade sök. 

– Vi håller på och planerar helgens sök med Missing People. Vi har några dagars planeringstid för att göra det här möjligt, att samla människor, arrangera söket och organisera det. Vi jobbar febrilt med kartbild, alla tips och försöker fastställa geografiska punkter som är av intresse dit vi kan rikta söket, säger säger Henrik Ehrenfeldt.

LÄS MER: 

Polisen har fått flera tips om elitsoldaten 

LÄS MER: 

Pappan om försvunne Deniz: ”Har inget hopp” 

LÄS MER: 

Elitsoldat försvunnen – stor insats pågår efter Deniz

Det här ska du tänka på om du vill hjälpa till att leta

Det här ska du tänka på om du vill hjälpa till att leta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.