Deniz Arda hittad död i Tyresta nationalpark

Försvunne soldaten Deniz Arda hittad död – inga misstankar om brott.
Deniz Arda.
Foto: PRIVAT
Polisen på plats i Tyresta nationalpark där Deniz hittades död.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Förra måndagen hittades mänskliga kvarlevor i Tyresta nationalpark, söder om Stockholm.

Personen har identifierats som elitsoldaten Deniz Arda, 31, som varit spårlöst försvunnen sen november. Det finns inga misstankar om brott.

– Vi är verkligen tacksamma för deltagandet och engagemanget, säger nära vännen Henrik Ehrenfeldt.

Söndagen den 15 november förra året skulle Deniz Arda, 31, flyga till Arvidsjaur för att delta i en militärövning. Men dit kom han aldrig.

Några dagar senare hade varken familj eller kolleger kunnat nå honom och när Deniz bror kom till hans tomma, men orörda, lägenhet förstod de att något var fel. Den 18 november anmäldes Deniz försvunnen.

Nu har Deniz Arda hittats död, meddelar polisen. Han hittades i Tyresta nationalpark förra måndagen. 

– Det finns i nuläget inga misstankar om brott, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Henrik Ehrenfeldt är en av Deniz Ardas allra närmaste vänner och har varit drivande i sökarbetet efter Deniz tillsammans med brodern Imren. Han säger att det just nu känns ofattbart men vill gärna tacka alla som engagerat sig och deltagit i sökandet efter Deniz.

 – Vi är verkligen tacksamma för deltagandet och engagemanget, säger Henrik Ehrenfeldt.

Patrik Gardesten, chef för Amfibieregementet, kommenterar Deniz Ardas bortgång i ett pressmeddelande: ”Det är med ett tungt hjärta som vi i dag har mötts av beskedet att vår kollega och vän, Deniz Arda, inte längre finns med oss.”. 

Han tackar också alla som hjälpt till att söka efter Deniz Arda och riktar sedan tankarna till anhöriga: ”I denna sorgliga stund går våra tankar självklart oavkortat till Ardas familj, nära anhöriga, vänner och kollegor som, likt oss, nu behövt mottaga det tyngsta av besked.”.

Sågs senast på gymmet

Deniz var elitsoldat och specialistofficer, med fyra utbildningar till jägarsoldat. Några dagar före försvinnandet berättade han i en chatt med några kolleger att han planerade att ge sig ut på ett långlöpningspass på lördagen. Fem mil längs Sörmlandsleden planerade han att springa.

Deniz Arda hittades död i Tyresta nationalpark förra måndagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Om han kommit i väg visste ingen – de sista spåren av honom är från den 12 november. Då fångades han på övervakningsbilder på gymmet där han brukade träna.

Det enda som uppenbart saknades från lägenheten var Deniz träningsklocka, löparskor och en ryggsäck. Han hade varken med sig mobil, plånbok, SL-kort eller pass.

Stora sökinsatser

Familj och ett stort antal vänner och kolleger har sökt intensivt efter Deniz sedan han försvann. Vana vid att vara ute i skog och mark har militärer engagerat sig i sökandet och har finkammat skogarna kring Tyresta och i Nackareservatet. Också Missing people har gått skallgång.

Brodern Imren har tidigare berättat för Expressen om den tunga tiden efter Deniz försvinnande.

– Jag har varit nedstämd en hel del. Det har varit svårt för familjen och för många nära och kära, sa han.

”Sökarbetet har varit väldigt omfattande”

Hör Expressens reporter Katrin Krantz om tiden efter elitsoldatens försvinnande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.