Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Den svenska nazistexporten – dömda svenskar marscherar i våra grannländer

”Svenska närvaron är viktig”.
NMR i konfrontation med dansk polis i Köpenhamn 6 april 2019. Längst fram syns de svenska nazisterna Oscar Bergström och Philip Olsson.
Foto: Privat
NMR:s Simon Lindberg i Almedalen 2018.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
NMR-ledaren Simon Lindberg håller tal i Finland på landets självständighetsdag 6 december 2017.
Foto: Nordfront
Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo.
Foto: MAGNUS OLOFSSON
Emil Hagberg
Foto: POLISEN / POLISEN
Simon Lindberg.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Philip Olsson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 9

Här marscherar svenska nazister i våra grannländer.

Expressen har kartlagt den stora svenska nazistexporten – där inte sällan tongivande våldsbrottsdömda svenskar går i främsta ledet.

– Den ger nazisterna i våra grannländer en möjlighet att vara en del av något större, säger Jonathan Leman, researcher på Expo, om nazistexporten. 

I början av september åkte en grupp svenska nazister från NMR till Island. På bilder syns NMR-ledaren Simon Lindberg dela ut flygblad, men gruppen ägnade sig också åt att sätta upp klistermärken, bada i varma källor och träna med stora svärd. 

Ríkharður Leó Magnússon, ledaren för den isländska delen av NMR, säger i en av nazisternas podcastsändningar om svärdträningen:

– Det är en speciell teknik från medeltiden. Det är en dans med svärden.

– Det är en bra träning för soldater.

I ett klipp på nätet hörs NMR-ledaren Simon Lindberg säga ”rasförrädare” och ”kommunist” åt en förbipasserande islänning som hamnar i samspråk med nazisterna.

Vid NMR-ledaren Simon Lindbergs resa till Island tränade Nazisterna med svärd.
Foto: Nordfront

På NMR:s främsta propagandakanal Nordfront beskrevs resan sedan som ”startskottet för nästa fas i Nordiska motståndsrörelsens etablering på Island.”

Vad är målet med NMR på Island?

– Jag väljer att inte svara på frågor, säger NMR-ledaren Simon Lindberg.

Försök till terrordåd mot moské

Expressen har kartlagt det svenska deltagandet i nazistiska sammanhang i våra grannländer. Frågan aktualiserades på ministernivå efter försöket till terrordåd mot en moské i Bærum, cirka 15 kilometer från Oslo, i mitten av augusti. Efter att den misstänkte gärningsmannen – Philip Manshaus, 22 – gripits riktade den norska statsministern Erna Solberg blicken mot Sverige:

– När nynazister marscherar på norska gator, både i Fredrikstad och i Kristiansand, hör man väldigt mycket svenska. Deras nynazister försöker också organisera sig i grannländerna, sa Solberg och efterfrågade ett nordiskt samarbete.

Philip Manshaus.
Foto: CORNELIUS POPPE / AP TT NYHETSBYRÅN

Uttalandet väckte reaktion hos energiminister Anders Ygeman, S, som svarade på Twitter:

”Gärna norsk-svenskt samarbete, men regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listhaug till minister 2 gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”, skrev Ygeman som sen fick skarp kritik för sitt svar.

Men några som inte bara sneglar över landsgränsen utan också gång på gång reser över den är just svenska nazister från NMR. Vår kartläggning visar att svenskarna ofta är i majoritet när NMR samlar till torgmöten och marscher i grannländerna.

Svenska nazister i bråk i Köpenhamn

I april i år samlades ett drygt 70-tal nazister från NMR i Köpenhamn. De marscherade med sina flaggor genom centrala delar av stan. Vid Kultorvet blev det konfrontation med dansk polis. Kartläggningen visar att cirka 60 av de närvarande var svenska aktivister, bara drygt en handfull var danskar och resten från länder som Norge.

På bilder syns de våldsbrottsdömda svenska nazisterna Oscar Bergström och Philip Olsson längst fram i ledet vid konfrontationen med den danska polisen. Olsson är bland annat dömd för misshandel, våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

– Jag har inte en minut över till såna som dig, säger Olsson till Expressen.

NMR:s demonstration i Norge 27 oktober 2018. Längst ut till höger syns den svenske, mångårige nazistledaren Emil Hagberg.
Foto: Filter / Filter

Bergström är också dömd för misshandel, våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Han står nu åtalad, mot sitt nekande, för försök till främjande av flykt. Han ska, enligt åklagaren, ha försökt frita en nazistkamrat som greps efter en attack mot en kvinna under Almedalsveckan på Gotland förra året.

– Hej då, säger Bergström när Expressen vill ställa frågor om hans nazistiska aktivism utomlands.

I Norge – som alltså hamnade i blickfokus efter ministerbråket mellan Erna Solberg och Anders Ygeman – har det svenska deltagandet varit lika dominerande som i Danmark i våras. I oktober förra året manifesterade NMR i Moss och Fredrikstad. Av knappt 60 aktivister på plats kom nästan 50 från Sverige.

Svenske naziledaren Hagberg i Norge

I det främsta ledet gick bland andra den mångårige nazistledaren Emil Hagberg. Han är tidigare bland annat dömd till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp under attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013.

– Jag tror inte att vi har så mycket att utbyta med varann, säger han.

Harald S. Klungtveit är redaktör på den norska tidskriften Filter som bevakar extremism. Han säger att de svenska medlemmarna varit dominerande i alla större NMR-arrangemang i Norge ända sedan 2012:

– De (norska NMR, reds anm) vet själva att de skulle misslyckas med en stor manifestation utan hjälp från Sverige. De har med sig de svenska ledarna och svenska medlemmar när de ska markera styrka i Norge.

Klungtveit säger att kärnan i norska NMR består av cirka 20 personer i dag. Det är en gruppering som både inspireras av och får direkta order från Sverige.

– Det är den svenska modellen de försöker uppnå, säger han och tillägger att NMR i dag är den enda betydande högerextrema grupperingen i Norge.

Norrman i ny svensk nazistgrupp

Den norska delen av NMR leddes under flera år av Haakon Forwald, som är folkbokförd i Ludvika i Dalarna. I somras stod det klart att han har följt med den utbrytargrupp ur NMR som leds av den dråpdömde nazistledaren Klas Lund. Till utbrytargruppen – Nordisk styrka – har också tidigare nämnda Oscar Bergström, Philip Olsson och Emil Hagberg anslutit sig.

Haakon Forwald.
Foto: BJÖRN-OWE HOLMBERG / Björn-Owe Holmberg

NMR-ledaren Simon Lindberg på Expressens frågor om utbrytargruppen och vad den betyder för norska delen av NMR:

– Det svarar jag inte på.

I Finland har det svenska deltagandet också varit betydande, men inte utgjort en lika stor andel som i Danmark och Finland. 

De senaste åren har svenska NMR uppmanat sina anhängare att engagera sig mot den finska statens förbud av nazistorganisationen. I oktober 2017 hölls en större demonstration mot förbudet i Tammerfors, med nästan ett 70-tal inresta svenskar. Ett par månader senare åkte en grupp svenska NMR-aktivister, däribland NMR-ledaren Simon Lindberg, till Finland för landets självständighetsdag 6 december.

Experten: Svenskar en nödvändighet för demonstrationer

Jonathan Leman är researcher på Expo. Han säger att den svenska nazistnärvaron är betydande i Norden:

– Det går inte att ha demonstrationer i exempelvis Norge och Danmark utan att en stor del av deltagarna är svenskar. Man är helt enkelt för få för att kunna genomföra det här annars i de länderna.

– På Island kan man inte ens ha en offentlig flygbladsutdelning utan att ett tiotal svenskar och nån norrman, nån dansk, nån finne, flyger dit och gör den här lilla gruppen islänningar sällskap.

Hur viktigt är det för NMR att de ser sig som just nordiska och inte som tidigare bara svenska motståndsrörelsen?

– De förvaltar ett arv inom svensk nazism, att de nordiska nationalstaterna egentligen inte har en roll att spela i framtiden, utan att det ska vara en pan-nordisk nazism som binder samman våra länder helt enkelt. Det fanns i tidigare nazistiska organisationer och det förs vidare nu i NMR, säger Leman.

Dömde mördaren Rami Joukanen

Aktivister från andra länder har också synts på demonstrationer i Sverige. Ett exempel är den nazistiske mördaren Rami Joukanen som deltagit i Göteborgsdemonstrationen i september 2017, NMR:s Almedalssatsning 2018 och när nazisterna hade slutspurt inför valet i höstas på den stillastående demonstrationen på Kungsholmstorg i centrala Stockholm.

Joukanen, som tidigare bodde i Sverige men nu bor i Finland, är dömd för att under tortyrliknande former ha slagit ihjäl en handikappad man tillsammans med en annan man 2007. Med basebollträ, knogjärn, kniv och stålhättade kängor pågick dödsmisshandeln över flera timmar – och filmades av mördarna.

Den finske nazisten och dömde mördaren Rami Joukanen vid en NMR-demonstration i Stockholm i augusti 2018.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ahn-Za Hagström är senior analytiker vid Säkerhetspolisen. På frågan hur viktig den svenska vitmaktmiljön är för motsvarigheterna i våra grannländer så skriver hon i ett svar:

”Det är svårt att ge ett entydigt svar på den frågan. Extremism och terrorism är gränsöverskridande fenomen och aktörerna vill också poängtera och visa att de är en del av ett större, internationellt sammanhang. Det gäller inte minst vit makt-miljön som lägger stor vikt vid samverkan med de nordiska länderna, något som inte bara märks i form av samverkan utan också manifesterats i gränsöverskridande organisationsstrukturer. Vad gäller de sistnämnda har de svenska aktörerna haft en tongivande roll.”

Säpo i ”nära samarbete” med nordiska länder

Hagström tillägger att de har ett ”nära samarbete” med sina motsvariga myndigheter i grannländerna:

”Vi har god kunskap om de svenska aktörernas internationella kontakter och de aktiviteter som är brottsliga eller som syftar till att stärka avsikt eller förmåga att begå ideologiskt motiverade brott.

Expressen har sökt Rami Joukanen, Ríkharður Leó Magnússon och Haakon Forwald.

Expressen har kartlagt den stora svenska nazistexporten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.