Eugene Cernan var kapten ombord på Apollo 17 som lyfte mot månen i december 1972. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNEugene Cernan var kapten ombord på Apollo 17 som lyfte mot månen i december 1972. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Eugene Cernan var kapten ombord på Apollo 17 som lyfte mot månen i december 1972. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Färden med Apollo 17 var den sista bemannade färden till månen i det amerikanska rymdprogrammet. Foto: Nasa Handout / Epa / TTFärden med Apollo 17 var den sista bemannade färden till månen i det amerikanska rymdprogrammet. Foto: Nasa Handout / Epa / TT
Färden med Apollo 17 var den sista bemannade färden till månen i det amerikanska rymdprogrammet. Foto: Nasa Handout / Epa / TT
Eugene Cernan i Madrid 2009, när 40-årsjubileet av den första månfärden 1969 uppmärksammades. Foto: Sergio Barrenechea/Epa/TTEugene Cernan i Madrid 2009, när 40-årsjubileet av den första månfärden 1969 uppmärksammades. Foto: Sergio Barrenechea/Epa/TT
Eugene Cernan i Madrid 2009, när  40-årsjubileet av den första månfärden 1969 uppmärksammades. Foto: Sergio Barrenechea/Epa/TT

Den siste mannen på månen är död

Publicerad

Eugene Cernan, som kallades den siste astronauten på månen, har avlidit, 82 år gammal.

Det meddelade Nasa under måndagen.

Cernan var kapten ombord på rymdfarkosten Apollo 17 som lyfte mot månen i december 1972. Det var den sista bemannade färden till månen i det amerikanska rymdprogrammet.

Eugene Cernan och hans kolleger slog flera olika rekord under resan. Själv tillbringade Cernan sammanlagt 566 timmar och 16 minuter i rymden, varav 72 timmar på månens yta under sin karriär som astronaut, enligt Nasa.

"Vi är ledsna över att ha förlorat pensionerade Nasa-astronauten Gene Cernan, den siste mannen som gick på månen", skriver amerikanska rymdmyndigheten på Twitter.

 

 

Eugene Cernans upplevelser i rymden satte djupa spår, inte bara på månens grustäckta yta, utan framför allt i hans eget sinne.

 

LÄS MER: De vandrade på månen – så gick det sen

 

I filmdokumentären "I månens skugga" från 2007 berättade Cernan om den uppenbarelse han fick då han stod på månens ödsliga men ändå majestätiska yta.

Tolv personer har varit på månen

– Det finns för många syften, för mycket logik. Det var för vackert för att ha hänt av en händelse. Det måste finnas något större än du och jag... och jag menar det i en andlig mening, inte i en religiös. Det måste finnas en universums skapare som står över religionerna som vi själva skapat för att styra våra liv, säger Cernan i filmen.

 

LÄS MER: Edgar Mitchell gick på månen – blev 85 år gammal

 

Astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin var de första människorna på månen den 21 juli 1969. Sammanlagt har tolv astronauter lämnat sina fotspår på månen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag