Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens allra sista vita noshörningshane är död

Sudan var den siste hanen av arten vit noshörning, eller trubbnoshörning som den också kallas.
Foto: PAN SIWEI / STELLA PICTURES
Sudan bodde i reservatet Ol Pejeta i Kenya. På bilden är skogsvaktaren Zachariah Mutai i reservatet och hälsar på noshörningen.
Foto: JOE MWIHIA / AP TT NYHETSBYRÅN

Sudan, den sista nordliga vita noshörningshanen, har dött. 

Han avlivades i Kenya, 45 år gammal, då han led av svåra sjukdomar.

Av arten finns bara två honor kvar, skriver CNN.

Världens sista manliga vita noshörning har dött. Därmed finns bara två honor kvar av arten, och insemination är den enda möjligheten för arten att undvika utrotning, rapporterar CNN.

Sudan, som noshörningen kallades, mådde mycket dåligt den sista tiden. Han led av sjukdomar som orsakades av hans ålder och infektioner. En grupp med veterinärer tog det gemensamma beslutet att avliva honom då hans tillstånd försämrades drastiskt. 

– Vi kan bara hoppas att världen lär sig från denna sorgliga förlust av Sudan och gör allt för att hindra all handel med noshörningshorn. Priset på horn faller i Kina och Vietnam, men tjuvjägare hotar fortfarande alla noshörningsarter, säger Peter Knights, vd för WildAid till CNN.

I Asien finns en tro på att horn från noshörningar kan bota vissa sjukdomar. Därför har det varit ett attraktivt byte för tjuvjägare.

Genetiskt material sparat

Forskare har tidigare sparat genetiskt material från Sudan. Det enda hoppet som finns kvar för arten är att någon av de två kvarlevande honorna insemineras.

Sudan levde i reservatet Ol Pejeta i Kenya. För att skyddas mot tjuvskyttar hade han beväpnade vakter runt sig de sista dagarna innan han dog.

Elodie Sampere som representerar reservatet berättar för CNN att Sudan var en snäll jätte med en fantastisk personlighet och var aldrig elak mot någon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.