Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den sanna historien om "En oväntad vänskap"

En förmögen förlamad grevson och en förortsgangster. Tillsammans förändrade de sina liv.
Söndag berättar den sanna historien bakom franska filmsuccén "En oväntad vänskap".

Den 23 juni 1993 vaknar den franske aristokraten Philippe Pozzo di Borgo upp på sjukhus, förlamad från halsen och nedåt. Han är 42 år och livet som han har känt det är över.

Precis släppts från fängelse

När bioaktuella "En oväntad vänskap" – den mest framgångsrika franska filmen genom – börjar har Philippes liv stannat upp. Han är förmögen, uppgiven, deprimerad, förlamad av både sorg och en bruten ryggrad.
Det är då som Abdel Sellou (filmens Driss) gör entré och söker jobb som personlig assistent. Han hade nyss släppts fri från ett kortare fängelsestraff (snatteri och häleri) och var helt olik de övriga 90 sökande som Philippe hade träffat för anställningsintervju.
– Han var odräglig, fåfäng, arrogant, oförskämd och fräck, men hade ett otroligt sinne för humor. Jag upptäckte plötsligt att det var roligt att leva igen. Jag visste aldrig vad som skulle hända härnäst, säger han till Daily Telegraph.

Världens snabbaste rullstol

Tack vare Abdel har Philippe i dag, enligt egen uppgift, världens snabbaste rullstol, trimmad till en topphastighet på nära 15 kilometer i timmen.
Så småningom kom Philippe och Abdel att upptäcka de att de hade blivit ömsesidigt beroende av varandra.
– Utan Philippe skulle jag troligen ha varit död nu, eller sitta inne, förklarar Abdel i Daily Telegraph.
Läs hela den osannolika berättelsen i Söndag!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.