Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator
Premium:

Den plötsliga tvärvändningen i flyktingfrågan

NYNÄSHAMN. I färjeterminalen står Nynäshamnsbor rustade med bredda mackor och insamlade gosedjur. Sedan Ryssland för tre veckor sedan invaderade Ukraina har deras hemstad fått en ny funktion – en första tillflyktsort för människor som flyr för sina liv. 

Utanför kommunhuset blickar en SD-politiker nöjt upp mot en hissad ukrainsk flagga. Men mottagandet av de nya har inte alltid varit lika kärleksfullt. Under den förra flyktingkrisen greps ett tiotal polska högerextremister för att ha planerat att gå till attack mot ett flyktingboende i Nynäshamn. 

– Vi levde under hot, hade livvakter och polis som bevakade området, minns Max Claesson som bland annat arbetade som clown på flyktingboendet.

Samtidigt, ett stenkast i från en gympasal som ska förvandlas till en flyktingförläggning väcks krigets fasor till liv hos 90-åriga Margot Carlsson.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

• Dela din prenumeration med upp till 3 personer

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.