Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den okända vänskapen som fick Biden att föredra Kamala

Expressens USA-expert Frida Stranne om valet av Kamala Harris.
Kamala Harris tillsammans med Joe Biden vid en av många debatter.Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden är Demokraternas presidentkandidat.Foto: Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN / AP / Copyright 2020 The Associat
Kamala Harris har tidigare gått hårt åt Joe Biden.Foto: BIDEN CAMPAIGN / ADAM SCHULTZ HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris var favorittippad till att bli vicepresidentkandidat av många experter.Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN

Det fanns så mycket som Joe Biden gillade med Kamala Harris: en kvinna, svart, yngre, testad i kampanjen.

Men det fanns ytterligare en viktig faktor som talade till hennes fördel.

Hennes forna djupa vänskap med Joe Bidens döda son, Beau.

Joe Biden slår tillbaka mot Trumps kritik om valet av vice presidentkandidat.

Det är en historia som inte varit särskilt känd, men som Joe Biden anspelade på när han på tisdagskvällen gjorde klart att han bestämt sig vilken han vill ha vid sin sida som vicepresident.

”Det finns ingen vars åsikt jag värderade högre än Beaus och jag är stolt över att ha Kamala bredvid med mig på kampanjen.”

Beau Biden har förstås inte kunnat ge några råd till sin far under denna valkampanj. Han är död sedan fem år tillbaka, han avled i hjärncancer 2015, bara 46 år gammal.

https://twitter.com/KamalaHarris/status/1134092540616069120

Då var Kamala Harris ingen nationell kändis. Hon var inte ens senator från Kalifornien (hon valdes in först 2016, reds anm). Men de två kände varandra sedan tidigare.

Beau Biden arbetade som justitieminister i Delaware, den delstat där Joe och Jill Biden bor sedan många år. Kamala Harris hade samma jobb, fast i Kalifornien.

Beskriver Beau som en otrolig vän

Och de hade lärt känna varandra några år tidigare när de å delstaternas vägnar förhandlade med storbankerna efter finanskrisen.

– Han var en otrolig vän och kollega, skriver den 55-åriga Kamala Harris i sin självbiografi.

– Det fanns perioder, när jag fick en hel del kritik, då Beau och jag talade med varandra varje dag, ibland flera gånger per dag. Vi skyddade varandra.

Det där har varit viktigt även för Joe Biden. Han talade från början om att han sökte någon sympatisk, någon som han kommer bra överens med, någon att lita på. Det råder knappast något tvivel om att Beau Biden skulle ha ställt sig bakom pappas val.

Beau Biden tillsammans med sin pappa Joe Biden.Foto: Brian Baer / TT NYHETSBYRÅN / Zuma Press / MCT

Men helt självklart var det förstås inte. Både Joe och Jill Biden kände till sonens vänskap med Kamala Harris och blev lite tagna på sängen när hon i en tidig tv-debatt gick till hård kritik mot att Joe Biden på 1970-talet varit emot att svarta elever fick skolskjuts till skolor med främst vita elever.

– Det fanns en liten flicka som i Kalifornien i andra klass som deltog i integreringen av skolorna och som åkte på bussen varje dag. Det var jag.

Jill Biden har efteråt sagt att kommentaren kändes som en rejäl snyting i magen. Men Joe Biden har med sitt val i alla fall visat att han inte är långsint.

Het presidentkandidat i valet 2024

Och han ger nu Kamala Harris chansen att skriva historia. Hon har redan gjort det genom att bli den första svarta kvinnliga vicepresidentkandidaten.

Vi har annars haft två kvinnliga vicepresidentkandidater tidigare, Sarah Palin och Geraldine Ferraro. Ingen av dem blev vicepresidenter.

Kamala Harris kan bli den första kvinnliga vicepresidenten om Joe Biden vinner, Och i så fall med stor sannolikhet en het kandidat till presidentposten, kanske redan 2024.

Kamala Harris beskrivs i regel som afro-amerikan, men det är bara halva sanningen. Hennes pappa, Donald Harris, en ekonom och universitetslärare, var svart och kom ursprungligen från Jamaica.

Men mamma är invandrare till USA från Indien. Så detta är också första gången någon med asiatiskt ursprung nominerats till vicepresidentposten. Mamma Shyamala Gopalan är cancerforskare.

Skilda föräldrar

Föräldrarna skildes när Kamala - som är ett indiskt namn - var fem år. Det var mamma som uppfostrade henne.

– Min mamma förstod mycket väl att det var två svarta flickor hon uppfostrade. Hon visste att hennes adopterade land skulle betrakta Maya och mig som svarta flickor, har Kamala Harris berättat.

Så även om på intet sätt försöker förringa sitt indiska arv, så identifierar hon sig främst som afro-amerikan och studerade exempelvis vid Howard Universitet, ett känt universitet för främst svarta.

Och hennes familj har blivit än mer etniskt blandad. Hon gifte sig 2014 med Douglas Ernhoff, en vit judisk advokat. 

Joe Biden gjorde tidigt klart att han tänkte utnämna en kvinna som sin vicepresidentkandidat. Efter George Floyds död i Minneapolis och protesterna där, så växte kraven att han dessutom skulle välja en svart kvinna.

Han tog god tid på sig innan han bestämde sig. De flesta kommentatorer konstaterar att han gjort ett tryggt och säkert val, att han till slut landade med kvinnan som länge setts som favorit.

Nu kan kampen börja på allvar. Beau Biden skulle ha gillat oddsen.

 

Se också:

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson analyserar valet av Kamala Harris som vicepresidentkandidat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.