Den nye Stefan Löfven. Foto: Anna-Karin NilssonDen nye Stefan Löfven. Foto: Anna-Karin Nilsson
Den nye Stefan Löfven. Foto: Anna-Karin Nilsson
Han som vanligtvis fumlar och hackar sig fram i publika situationer talar med lugn och med klarhet, skriver Torbjörn Nilsson om Stefan Löfven. Foto: Fredrik Sandberg / TTHan som vanligtvis fumlar och hackar sig fram i publika situationer talar med lugn och med klarhet, skriver Torbjörn Nilsson om Stefan Löfven. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Han som vanligtvis fumlar och hackar sig fram i publika situationer talar med lugn och med klarhet, skriver Torbjörn Nilsson om Stefan Löfven. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Den nye Stefan
Löfven är född

Publicerad

En politiker kallar till partikongress. Denne politiker har rekordlågt förtroende, han är statsminister i en minoritetsregering som hankar sig fram under ständiga hot att bli avsatt och leder ett parti som på några få år har förlorat en tredjedel av sina väljare.

Han är inte impopulär, det kan man inte säga, men människor tvivlar på hans förmåga att få något gjort.

De tycker han är inkompetent.

Till partikongressen bestämmer han sig för att satsa allt på trygghetsfrågor. Sist av alla har hans parti uppfattat en oro bland befolkningen, den måste besvaras med löften om fler poliser, hårdare tag, ut med de flyktingar som fått avslag på sina asylansökningar, upp till kamp mot hedersförtryck och kulturella mönster som inte rimmar med mål om jämställdhet. Land ska med batonger byggas, lyder tanken.

Då inträffar ett terrordåd i huvudstaden.

Flera människor dör, många skadas. Staden evakueras. Tungt beväpnad polis - massor av poliser - säkrar gatorna.

Och där, mitt i kaoset, träder denna politiker in och gör allt rätt.

Bara timmar efter dådet håller han ett anförande på en presskonferens. Han som vanligtvis fumlar och hackar sig fram i publika situationer talar med lugn och med klarhet. Polisen är redan en man på spåren. Samhällsfunktionerna fungerar. Och i centrum för denna uppvisning av gemensam kraft och förmåga står politikern som folk inte trodde var förmögen att få något gjort.

- Jag vet, säger han, att många nu är oroliga och skärrade. Vi är många som kramar de vi älskar extra hårt i kväll. Jag och regeringen kommer arbeta outtröttligt för er trygghet. Ta hand om varandra. Tillsammans ska vi ta hand om Sverige.

Det är en perfekt avvägning mellan empati och handlingsstyrka.

M-ledaren Anna Kinberg Batra.Foto: Alex Ljungdahl

Hade inte kunnat regissera det bättre

Partikongressen, som strax ska inledas, den som skulle visa att partiet kunde svara på människornas känsla för oro är plötsligt helt perifer. Den behövs inte. För här griper politikern möjligheten som svårigheten ger och bevisar i sitt agerande att trygghet i en ny tid är möjlig. Oppositionen hyllar honom. Han syns på bild med poliserna, med kungahuset, han samtalar med världsledarna. Han kommer till slut till sin partikongress och håller där ett tal så laddat av statsmannaskap att han i princip redan framstår som omvald för en andra mandatperiod.

Aaron Sorkin, han som skrev manus till tv-serien West Wing, hade inte kunnat regissera det bättre.

Samma slags sentimentala stråkar har präglat de här dagarna, samma hjältedyrkan, samma berättelse om en man som reser sig när det är som viktigast och visar ledarskap. Stefan Löfven har gjort avtryck som för alltid kommer forma bilden av honom som politiker.

Man måste vara naiv för att inte se den politiska potentialen.

Bjudit in till samtal

Socialdemokratin har åter kunnat koppla samman sin rörelse med nationen, Partiet som tar hand om landet, Ledaren som folket samlas kring.

Stefan Löfven har faktiskt lyckats med det som han alltid har sagt att han velat, det löfte som kringgärdat hans tid som politiker; han har rest sig över käbblet.

De här dagarna har Stefan Löfven varit större än politiken.

Det kan vara svårt att ta in hur mycket som har förändrats i svensk politik av dådet på Drottninggatan.

Manusförfattaren Aaron Sorkin. Här med Jessica Chastain.Foto: AP / TT

Ta bara en sådan sak som debatten om polisen. Nyss rådde en cementerad enighet om att landets polis var i kris, oförmögen att hantera kriminaliteten i landet. En lyckad insats mot ett terrorbrott innebär naturligtvis inte att situationen i förorterna är löst, men det blir svårt att driva kampanj mot rikspolischefen Dan Eliasson i framtiden. Och den enkla överbudspolitik som partierna ägnat sig åt de senaste veckorna kommer nog väljarna snart se igenom.

Socialdemokraternas mål med den här kongressen var att försöka neutralisera den offensiv som oppositionen, framför allt Moderaterna och Sverigedemokraterna, har gjort i frågor om lag och ordning. Den direkta effekten av attentatet har varit nationell samling, den mer långtgående är att hela frågekomplexet om inre säkerhet avpolitiseras.

 

LÄS MER: Polisen Göran: "Man blir otroligt bekräftad"

 

Stefan Löfven har bjudit in till blocköverskridande samtal och inget borgerligt parti har mage att tacka nej till det. Det kommer sannolikt råda bred enighet om mer repressiv politik, mer av övervakning, mer av förebyggande åtgärder.

Luften har därmed helt gått ut Moderaternas strategi att besegra Socialdemokraterna på hemmaplan, att få till en politisk strid om lag och ordning. Nu kommer alla vara eniga om allt. Moderaterna kommer förstås försöka, men utrymmet för konflikter har försvunnit.

Den andra pelaren i oppositionspolitiken - den segdragna föreställningen om fyra nyanser av att nästan fälla en regering - hur aktuell känns den i dag? Stefan Löfven är sannolikt, mätningar saknas ännu, en av landets mest populära politiker nu. Landet har blivit attackerat. Ska då Anna Kinberg Batras viktigaste åtgärd vara att avsätta regeringen?

Det har inte blivit lättare att vara moderatledare efter den här helgen.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.Foto: Jens Christian

Åkesson kommer märka av det svåra

Möjligen gynnas Sverigedemokraterna. Men också Jimmie Åkesson kommer märka av det svåra i att hitta något utrymme till höger om socialdemokratin i de här frågorna. Går det vrida hela saken till att handla om migration ökar möjligheterna. Uppgifterna om att den huvudmisstänkte mannen fått avslag på sin asylansökan och inte skulle ha befunnit sig inom Sveriges gränser skapar ett utrymme att agera politiskt. Men att balansera rätt mellan sitt partis vilja att få skrika om att kasta ut alla muslimer och sin partilednings önskan att visa mognad och ledarskap kommer bli en ännu svårare uppgift för Jimmie Åkesson än tidigare.

 

LÄS MER: Attentatets offer hedrades med tyst minut

 

För varje gång Stefan Löfven håller ett tal framför en svensk fana stärks bilden av en ny landsfader. Hur behagligt är det att vara sverigedemokratisk nationalist om det visar sig att nationen har blivit socialdemokratisk?

Socialdemokraterna å sin sida riskerar förstås att gå bort sig i den nationella yran. Den kejsare som alla nu hyllar är uppriktigt sagt ganska lättklädd. Det finns en fråga på den här kongressen som ingen ställer eftersom ingen har något svar.

Pratar om klyftorna i landet

Hur ska Socialdemokraterna lyckas vinna de väljare åter som har lämnat partiet för Sverigedemokraterna?

Ingen, inte ens de i regeringskansliet som drivit fram den nya blåljuspolitiken, tror på allvar att batongkongressen eller ens i hanteringen av terrorattentatet leder till väljarströmmar från Jimmie Åkessons parti. De erkänner snarare, i bakgrundssamtal, att de saknar svar.

De pratar om klyftorna i landet, om tillväxtområden och de mindre orter där utvecklingen står stilla eller upplevs gå bakåt. Om orättvisorna talar de gärna, och om Stefan Löfvens beslut att inte åka till Almedalen. Att försöka vända etablissemanget ryggen.

Men de har inte riktigt någon politik för det.

En sak präglar Aaron Sorkins tv-serier, vid sidan av hjältedyrkan och sentimentaliteten. Det regnar nästan jämt hos Sorkin.

Han låter det strila ner vatten för att sätta stämningen av elände. Att politik är en verksamhet där motgångarna nästan alltid tenderar att överväga framgångarna.

Om några dagar kommer det regna på Stefan Löfven igen.

LÄS MER: Fler reportage av Torbjörn Nilsson i Expressen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag