Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Den mörka sanningen om vikingarnas Birka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Birka har ett museum med flera modeller av hur samhället kan ha sett ut.
Foto: Elisabet Axås

En blomstrande vikingaby och viktig handelsstad.

Det är bilden många har av järnålderssamhället Birka.

Men nu visar nya utgrävningar och mätningar på Björkö att verkligheten kan ha varit mycket mörkare.

– Det torde vara självklart att människor inte har flyttat in friviligt till såna här miljöer, säger arkeologen Gunnar Andersson i "Vetenskapens värld".

Björkö i Mälaren döljer en historisk skattkista som lärt oss mycket om våra förfäder. Öns mjuka kullar ruvar nämligen på lämningar från en vikingaby som uppfördes i slutet på 700-talet – en upptäckt så unik att platsen i dag, tillsammans med fornlämningsområdet Hovgården, är upptagen på Unescos världsarvslista.

När staden uppfördes låg Björkö vid en vik i Östersjön, vilket gjorde den mer lättillgänglig för resande från havet. Den lilla ön har till och med omnämnts som knutpunkt för den nordiska handeln.

Det torde vara självklart att människor inte har flyttat in friviligt till såna här miljöer, utan det har varit piska och såna saker som har drivit in dem.

Forskare tror att staden hade drygt 1000 invånare när den var som störst och att handelsmän från fjärran länder lockades till Birka med svenska varor som järn, päls, horn och bärnsten. Varorna exporterades till Västeuropa och vidare till det muslimska kalifatet. I utbyte fick Birkas handelsmän silvermynt och exklusiva pärlor, bland mycket annat.

På den här platsen låg Birkas fornborg.
Foto: Arild Vågen/Wikimedia commons

Vadade i avfall i trånga gränder

Det är bilden har forskare format av Birka sedan de första utgrävningarna gjordes redan på 1600-talet. Men trorts det har bara ett par procent av landytan undersökts och dessutom gjordes stora delar av det senaste arbetet för över hundra år sedan. Det uppger "Vetenskapens värld" som nyligen rapporterade om de senaste årens upptäckter om vikingastaden. Upptäckter som tecknar en långt mörkare bild av järnålderssamhället än tidigare.

Med ny teknik har forskare vid Ludwig Boltzmaninstitutet i Wien finkammat området med olika mätinstrument. Med teknik som exempelvis flygscanning har de kunnat avslöja vad som finns gömt i marken.

Vid det som är kvar av stadsvallen i Birka.
Foto: Elisabet Axås
Inuti Gelbgjutarens hus.
Foto: Elisabet Axås

Bilderna har bland annat visat en vall i Birka som löpte kring en samling små hus. Dessa, bara 20 kvadratmeter stora, förefaller vara verkstäder. Det kan tolkas som att medparten av Birkas befolkning föstes ihop för att bo och arbeta innanför den nyupptäckta vallen, rapporterar Vetenskapens värld.

– Det måste ha varit otroligt ohälsosamt. Man har ju mer eller mindre vadat i avfall i de här gränderna, säger Gunnar Andersson, arkeolog vid statens historiska museum, som intervjuas i programmet.

– Det torde vara självklart att människor inte har flyttat in friviligt till såna här miljöer, utan det har varit piska och såna saker som har drivit in dem, säger han till "Vetenskapens värld".

Ansgarmonumentet i Birka.
Foto: Elisabet Axås

Tidigt industrisamhälle?

Det har fått en del forskare att börja luta åt att det handlat om ett sorts tidigt industrisamhälle där de flesta arbetare var ofria. Gunnar Andersson går så långt att han jämför platsen med ett arbetsläger.

Det ändrar också bilden av vad munken Ansgar, som skickades från Frankerriket (dagens Frankrike) till Birka, egentligen gjorde där. Den gängse uppfattningen har varit att Ansgar skickades för att sprida kristendomens budskap på uppdrag av kejsar Ludvig den fromme. Han ska sedan ha fått tillåtelse av kung Björn att predika i Birka. Men de nya rönen har fått en del forskare att tänka om – kanske skickades Ansgar till Birka för att friköpa kristna slavar?

Utgrävningar som gjordes av amatörarkeologer för tio år sedan visar att Birkaborna städade ur sina hus innan de gav sig i väg. Men ingen vet varför.

Ludwig Boltzman-institutets mätningar har visat långt fler gravar i Birka än tidigare känt. Det har fått allt fler forskare att börja acceptera ön som någon sorts nekropol. Och Gunnar Andersson tror att en stor del av de som bott i Birka arbetat med att bygga gravar och inte med hantverk.

Han ingår i en grupp som gjort intressanta fynd i anslutning till en kammargrav på ön, dessa i form av djurben och vapenoffer. Det har väckt frågan om hittills okända, religiösa riter utförts där.

– Jag tror att man ska tänka sig som en scen och så har man på den då släpat upp kanske levande djur, eller delar, stora köttstycken av djur. Styckat upp, förtärt i något som kallas kommunionsoffer där man delar på köttet i såna här ritualer. Och allt det här passar in i ett sånt mönster, säger Gunnar Andersson i programmet.

Silverkors från kvinnogravar på Birka.
Foto: Riksantikvariatsämbetet
Varje kulle kan vara en grav. Birka har 3000 kända gravar.
Foto: Elisabet Axås

Varför övergavs på 900-talet?

I slutet av 900-talet övergavs Birka, som enligt de nya mätningarna då mer liknade det Birka vi känner sedan tidigare. Utgrävningar som gjordes av amatörarkeologer för tio år sedan visar att Birkaborna städade ur sina hus innan de gav sig i väg. Men ingen vet varför – även om mängder av teorier har lanserats.

Ett förslag har varit att vattenvägen via Södertälje blivit grundare i takt med landhöjningen, vilket gjort Birka svårare att ta sig till sjövägen. Fynd av trasiga svärd och bågpilar har i stället lett arkeologerna att tro att Birka övergavs efter strid. 975 anlades Sigtuna vilket också kopplats till Birkas undergång, en teori som även presenteras i "Vetenskapens värld" som möjlig. Kanske konkurerade Sigtuna ut Birka som centrum för kristendom och handel.

Källor: Stockholms läns museum, Vetenskapens värld, Allt om historia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.