Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den fräcka tjuven slår till mot äldre kvinnor

Ett 20-tal gånger har han fångats av övervakningskameror när han har smugit efter äldre kvinnor och stulit deras plånböcker.Foto: Polisen
Titta noga på bilderna – vet du var mannen finns så ring polisen.Foto: Polisen
Mannens tillvägagångssätt är att smyga efter kvinnor som är i 75-årsåldern fiska upp deras plånböcker. Foto: Polisen

Titta noga på bilderna – vet du var mannen finns så ring polisen.

Ett 20-tal gånger har han fångats av övervakningskameror när han har smugit efter äldre kvinnor och stulit deras plånböcker.

– Han anser väl att de är lättare att stjäla ifrån, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter (NBC) till Expressen.

Den fräcka ficktjuven sätts i samband med mellan 20 och 30 plånboksstölder i Skövde och på andra håll i Mellansverige sedan våren föra året.

– Men det här är bara de ärenden där vi har direkta bevis som övervakningsfilm. Hur många gånger han har gjort det här där det inte finns övervakningskameror vet vi inte, säger Jan Olsson vid NBC, som nu släpper bilder på brottslingen och i hopp om tips från allmänheten.

Känner du igen mannen så ring polisen på 112.Foto: Polisen

Bär mörka kläder på övervakningsfilmen

På bilderna syns mannen använda en bankomat för att länsa ett stöldoffers konto. Han har på sig svart mössa och mörk dunjacka.

Känner du igen mannen så ring polisen på 112.

Mannens tillvägagångssätt är att smyga efter kvinnor som är i 75-årsåldern och uppåt, i matvarubutiker och fiska upp deras plånböcker när de är disträ eller fokuserade på att hitta varor.

– Så fräckt. Och så obehagligt, säger ett av offren, en kvinna som tidningen Aftonbladet har varit i kontakt med.

Tros tillhöra utländsk liga

I vissa fall har mannen smugit efter kvinnorna och kunnat se när de använder sitt betalkort och slår in Pinkoden. I dessa fall så har mannen även länsat kvinnornas konton.

Det finns inga identitetsuppgifter om mannen och ingen har hört honom tala.

– Vi misstänker att han sannolikt tillhör någon liga som härjar i Sverige och kommer från sydöstra Europa, säger Jan Olsson.

Duo åtalades för liknande stölder

Expressen har vid flera tillfällen skrivit om ligor och gäng som specialiserat sig på att stjäla från äldre.

I januari väcktes åtal mot en man och en kvinna som hade samma tillvägagångssätt som den nu efterspanade ficktjuven och letade upp sina offer i matbutiker i Västsverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.