Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Den 24-årige turisten dör här i mina armar

Medan den unga mannen kämpar för sitt liv i en pöl av blod filmar turisterna för sin nästa uppdatering på Facebook. Ambulanspersonalen hindrades från att nå platsen i tid.
Foto: Josephine Freje
Blodet från offret, 24 år, täcker Expressens reporter Josephine Freje efter att hon försökt rädda hans liv.
Foto: Josephine Freje
Köttbullar på menyn och Gyllene Tider i högtalarna. Bara ett stenkast från solstolarna i svenskarnas turistparadis Thailand finns dock en annan – mörkare – värld.

THAILAND. Det har varit en lång och klibbig dag. Jag och fotografen Thomas har precis avslutat ett tiotimmarspass för den här serien. Vi har filmat hotellet där två livstidsdömda svenskar åkte fast efter att ha skurit upp halspulsådern på en göteborgare här på Phuket.

Vad jag inte vet är att jag själv snart är täckt av blod.


LÄS OCKSÅ: Svenskarna som lever i helvetesfängelset

När jag kommer hem till 300-kronor-per-natt hotellet i Patong ser sängen fantastiskt inbjudande ut. Men i kväll är jag ledig och ska ge mig ut i Phukets party-Mekka med en nära vän från Malmö.

Ljudet är öronbedövande, klubb efter klubb försöker överrösta varandra. Bangla road, som Avenyn i Göteborg... fast tvärtom. För här är det i stället varmt och billigt. Snygga övervintrare ger gratisshots för att locka gäster – i stället för att som hemma betala och köa för att få äran att få ge bort pengar.

På svenskdrivna Grabbarna Grus spelas Zara Larssons senaste hits till studsande blondiner och för en stund undrar jag om jag verkligen är i Thailand. På vägen hem tar vi en sväng förbi ett hak där en svensk Bandidosmedlem brukar hänga, jag har försökt övertala honom att ställa upp på en intervju i flera dagar – men det är fortfarande artigt men bestämt nej. Vi tar en öl och pratar om korruption innan vi skiljs åt i natten.

Sen händer det. Bara ett stenkast från Bangla tjocknar luften av orolig stämning, vi befinner oss på sidogatan Soi Sansabai. En folksamling med mobil­telefoner försöker få bästa bilden på något i mitten. Jag tränger mig fram. Blod, överallt. Pölen runt den unga mannen på marken har gjort en liten bäck ner i ett hål i asfalten. Bredvid honom sitter hans kompis och skriker på franska och engelska att “någon måste göra något!”

Det pulserar ut blod från mannens mage

I handväskan har jag ett förstahjälpen-kit från Expressens säkerhetsutbildning. Det pulserar långsamt ut blod från den unga mannens mage och sida, där inne hittar jag något som jag trycker ihop och det slutar blöda – vännen får hålla ihop medan jag lägger tryckförband. Offret andas oregelbundet men är fortfarande närvarande då han läggs på sidan för att få fria luftvägar.

Sen står tiden still. Vännerna gråter och skriker. Sjukhuset är bara några minuter härifrån men blåljusen står still i fjärran. Folkhavet som filmar för sin nästa Facebook-uppdatering står i vägen och vägrar flytta på sig. Min vän från Malmö och några thailändska bartjejer viftar och skriker för att skingra massan.

Då rycker den nästan blå-vita kroppen till, med panik söker han min blick när han tar sitt sista harklande andetag. Mun-mot-mun direkt, men bröstet reser sig knappt – i stället ett obehagligt blött ljud när luften kommer ur hans kropp. Det är mer en säck av sönderhuggen vävnad.

En kort stund senare skulle de anhöriga få sitt livs värsta samtal.

Till slut kommer ambulanspersonalen, men i stället för att ta över hjärt­massagen tar de fram ett vitt lakan. De första på plats är – som ofta här i Thailand – endast förare. Jag vet inte hur länge jag och hans vän turades om med hjärt- och lungräddning, men det var för sent innan vi ens började.


Det som skulle bli semester i det "leende landet" slutade med en mardröm

Jag kommer aldrig att glömma skriket från offrets vän när det vita lakanet drogs över den döda kroppen. Det som skulle bli semester i det “leende landet” slutade med en mardröm.

Tillbaka på hotellrummet får jag slänga mina kläder. Blodet från killen – som bara var 24 år – är överallt. Jag märker först nu att mina händer sk­akar. Klibbiga tussar i håret, nagelband som inte går att få rena. Och jag inser att någon, ursäkta, jävla idiot har snott min handväska – medan vi försökt rädda killens liv.

Blodet från offret, 24 år, täcker Expressens reporter Josephine Freje efter att hon försökt rädda hans liv. ”Jag märker först nu att mina händer skakar.”
Kläderna fick slängas och Expressens reporter hade blod över hela sig efter att ha försökt rädda turisten, som bara blev 24 år gammal. Först en månad senare kommer blodproverna – ingen blodsmitta.

Jag kan inte somna den natten Jag tänker på att den unga mannens föräldrar när som helst kommer få det värsta samtalet i sitt liv. Samtidigt är jag så arg att det kliar, inte för min handväska utan för hur folk kan vara så vidriga att de snor och filmar medan någon dör.

Mord, våld och sexuella övergrepp tvättas snart bort i vårt turistparadis

Dagen efter knivmordet ger jag mig ut igen, för att ta reda på vad som hänt innan jag hittade 24-åringen. Pölen av blod är redan borttvättad på gatan.

En sak jag har lärt mig under mina många resor i Thailand är att mord, våld och sexuella övergrepp snabbt tvättas bort i vårt turistparadis – de flesta av oss slipper se mörkret. Flera lokala media ägnar sig dessutom åt självcensur om gärningsmannen är thai, då de inte vill skrämma bort turisterna. Eller så läggs skulden på någon illegal burmes.

– De där franska killarna hade bråkat med varenda klubb här i Patong i flera dagar, det var bara en tidsfråga tills något skulle hända, säger en prospect till Hells Angels som jag möter vid brottsplatsen.

Han såg hur en thaivakt blev puttad från sin moppe och sedan attackerad av den nu döda fransmannen och hans vän. Till slut drog vakten kniv. Thailändaren väntar nu på rättegång, åtalad för mord.

Bartjejer, turister och vakter på gatan ger samma bild – thailändaren försvarade sig. Det förändrar inte det faktum att en ung man blivit mördad, men ger perspektiv.

Vi ska snart till Pattaya, en annan brottsplats. Jag gör ett sista försök med den svenska Bandidosmedlemmen som vägrat intervju, han hatar journalister.

– Jag kan ge dig att du är envis i alla fall!

Han säger att han inte pratar om klubben med utomstående, men vill ge ett råd till svenska turister.

Visa respekt och jävlas inte med det leende folket, they fuck you up

– Många tror att thailändare ler för att de är glada, så är det inte. Du är chanslös som utlänning och dessutom kommer den största maffian inte hjälpa dig om du inte betalar allt du har, säger Bandidos-medlemmen och syftar på polisen.

– Rent ut sagt, visa respekt och jävlas inte med det leende folket, they fuck you up.

Det lilla propellerplanet mellan Phuket och Pattaya skuttar fram. Någon skriker till, men jag är för trött för att bry mig. Det har börjat mörkna när vi når bargatan Soi Diana i Pattaya. Här hittar man allt från svenska restaurangen Harrys, till rader med lättklädda bartjejer som blandar dyra drinkar med fulwhiskey. Jag noterar att de ser mer uttråkade ut än vanligt. Innan de kan gå hem för dagen måste deras mamasan, bordellmamma, få sin andel för kvällen. I dag är inte en bra dag, kundutbudet av ensamma vita män på “golfsemester” är glest.

– Han dog här, mannen som blev knivhuggen, säger en mamasan som kallas för Pam medan hon pekar på asfalten vid mc-taxistoppet utanför Harrys.

En bordellmamma i Pattaya visar mordplatsen för Expressens reporter

Vi går ner för gatan och hon visar mig till en kollega som såg hur allt startade.

– Svensken och hans thaifru satt precis här, säger mamasan Supisala och lägger handen på bordet där hon sitter vid sin bar Ornpat.

Härifrån ser den 48-åriga bordellmamman allt. Gatan, mc-stoppet, kunderna och sina bartjejer.

Supisala berättar att svensken hade på sig en grönvitrandig t-shirt och vinglade när en lika full nyzeeländare utan t-shirt, kom in på hennes bar. Nyzeeländaren tyckte hennes hundvalp kunde bli en bra munsbit för hans pitbull, vilket svensken inte uppfattade som ett skämt.

– De började skrika och bråka och jag bad dem gå, sen hämtade svensken kniven. Han frågade mig vilket håll nyzeeländaren försvann, men innan jag hann svara var han iväg. Bara några meter härifrån hände det, säger Supisala och pekar ner mot mc-taxistoppet.

– Jag och mc-förarna försökte hjälpa mannen medan han blev dödad på gatan här. Jag såg allt. Det var massa blod från halsen och nacken, säger mamasan Pam medan hon visar med händerna.

Några av de prostituerade tjejerna kommer fram och berättar att offrets pitbull vägrade lämna hans sida när de skulle ta kroppen till sjukhuset.

– Ja, jag såg det också, säger Supisala som såg hur svensken högg igen och igen.

– Det är det värsta vi har sett här på gatan – och jag har varit här väldigt, väldigt länge, säger Supisala och skrattar trött.


Kniven försvann från bevisrummet, hörde du det?

Men trots att svensken häktades för mordet släpptes han fyra dagar senare. I stället för att sitta i en bur på Pattayas ökända arrest bodde han en månad på en semesterresort, innan han lämnane landet för gott. En domare blev senare åtalad för att ha tagit emot mutor.

– Kniven försvann från bevisrummet, hörde du det? säger bordellmamman Supisala.

Hon är förbannad när hon pratar om hur hon vittnade samma kväll till thailändsk polis, men inte förrän två år senare söktes hon upp av den svenska polisen.

– De ville att jag skulle åka till Sverige och vittna, men jag har hört från mina tjejer som återvänt att det är värre än i en frys hos er, dessutom var det mitt i högsäsongen då vi har som mest kunder, säger Supisala som medvetet bad om en för hög ersättning då hon inte ville åka.

I stället hördes hon via videolänk. I tingsrätten fick svensken 1,5 år. Först i hovrätten dömdes han för mord, 10 års fängelse – i Sverige och slapp det ökända helvetesfängelset Bangkok Hilton där tre svenskar dömts att avtjäna livstidsstraff och 20-årsstraff.

Vår resa lider mot sitt slut. Jag har träffat mc-gäng, försökt undvika att trampa på kackerlackor på helvetesfängelset Bangkok Hilton, sökt upp brottsplatser och inte minst försökt blåsa liv i en söndertrasad kropp.

LÄS OCKSÅ: Svenska maffian mitt bland semesterfirarna

Samtidigt finns det få länder jag älskar så mycket som Thailand, trots mörker och korruption – just för att landet är så mycket mer än sol och semester. Som lyckan i att en thailändsk vän vågar prata öppet om kungahuset – det ultimata beviset för att de litar på dig.

Hoppet om mänskligheten när en taxichaufför spenderar halva sin dag för att kunna ge tillbaka plånboken som jag tappat i bilen och vägrar ta emot hittelön. Respekten till de bartjejer som trots övergrepp lyckas försörja sina barn och betala sjukhusvård för sina anhöriga. Och kärleken till ett land som trots mörker och statskupper aldrig ger upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.