Demoskop: Rekordstort förtroende för Åkesson

I ny undersökning gjord av Demoskop för Expressen visar det sig att Jimmie Åkesson får rekordstort förtroende hos väljarna.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ebba Busch Thor har högst förtroende i den senaste undersökningen från Expressen/Demoskop.
Foto: Expressen/Demoskop

I förra veckan fick Sverigedemokraterna sin bästa notering någonsin i Demoskops väljarbarometer – och var i princip jämnstora med Socialdemokraterna.

Nu står det klart att partiledaren Jimmie Åkesson får sitt hittills högsta förtroende som partiledare. Det visar en ny förtroendemätning, där 36 procent av väljarna uppger att de nu har ganska eller mycket stort förtroende för SD-ledaren.

– Det handlar framför allt om att Åkessons position bland M- och KD-väljare blir starkare, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop. 

I förra veckan publicerade Expressen en historisk Demoskop-mätning som visade att Sverigedemokraterna för första gången var jämnstora med Socialdemokraterna, med 23,1 procent (S) respektive 22,9 (SD) procent av väljarstödet.

I en förtroendemätning om partiledarna som Demoskop gjort på uppdrag från Expressen står det nu klart att även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson når en rekordnivå. Denna gång sett till förtroende från väljarna. I mätningen, som gjorts mellan den 2 och 7 oktober, anger 36 procent av väljarna att de har ganska eller mycket stort förtroende för SD-ledaren, vilket bara är en procentenhet från förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S) i samma mätning.

Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jämför man med för ett år sedan – då partiledarna var mitt uppe i regeringsbildningen – är det en ökning på nio procentenheter för Jimmie Åkesson, en ökning på två procentenheter för Stefan Löfven och ett tapp på tre procentenheter för Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor.

– Naturligtvis är det glädjande att förtroendet för Jimmie Åkesson ökar så kraftigt. Att förtroendet ökar för honom är en långsiktig trend som jag tror och hoppas kommer att fortsätta, säger Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson. 

M- och KD-väljare mest positiva till Åkesson

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, säger att förtroendeökningen framför allt handlar om att Åkessons position bland Moderaternas och Kristdemokraternas väljare blir allt starkare.

– Okontroversiell är han inte, men en klar majoritet av dessa väljare har en neutral eller positiv uppfattning om Åkesson. SD har stort förtroende i frågor som engagerar den här väljargruppen och i även konkret politik har Moderaterna och Kristdemokraterna närmat sig Sverigedemokraterna i en del viktiga frågor.

Nyamko Sabuni (L) får lägst förtroende av alla

Samtidigt ser det fortfarande tufft ut för Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni, som tappar i förtroende för tredje månaden i rad och nu är den partiledare som minst andel väljare har förtroende för. 

Den 28 juni i år valdes Nyamko Sabuni till ny partiledare för Liberalerna.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Hennes position är svår, där hon behöver balansera mellan att hantera det januarisamarbete som Liberalerna ingår i och samtidigt försöka skapa en brygga till i första hand M-väljare som Liberalerna behöver nå. Just nu ser den bryggan inte ut att fungera, säger Peter Santesson. 

Framförallt är det bland M- och KD-väljare som hon tappar i förtroende, visar mätningen.

– Förmodligen har det funnits förväntningar på en snabbare och tydligare kursomläggning från Liberalerna från det hållet.

Vidare kan det konstateras att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor står kvar som den partiledare som väljarna har mest förtroende för, följt av statsminister Stefan Löfven (S). Både Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Miljöpartiets språkrör Per Bolund ökar lika mycket som Ebba Busch Thor jämfört med förra mätningen. Utöver Nyamko Sabuni tappar Annie Lööf något i mätningen, medan Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt står still.

Expressen har sökt Nyamko Sabuni via hennes pressekreterare. 

Ebba Busch Thor har högst förtroende i den senaste undersökningen från Expressen/Demoskop.
Foto: Expressen/Demoskop

Andel väljare som har ganska/mycket stort förtroende

Ebba Busch Thor (KD): 39 procent (+3)

Stefan Löfven (S): 37 procent (+2)

Jimmie Åkesson (SD): 36 procent (+5)

Ulf Kristersson (M): 34 procent (+3)

Jonas Sjöstedt (V): 32 procent (0)

Annie Lööf (C): 26 procent (-1) 

Per Bolund (MP): 16 procent (+3) 

Isabella Lövin (MP): 15 procent (+1)

Nyamko Sabuni (L): 13 Procent (-3) 


Procent av väljarna som angett ganska/mycket stort förtroende för respektive partiledaren. Siffran inom parentes är ökning/minskning jämfört med tidigare månad. 

Så gjordes mätningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod: 2 – 7 oktober 2019

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 003 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statsvetaren Jenny Madestam: Därför är förtroendet för Jimmie Åkesson så högt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.