Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Demoskop: Nu är SD större än Moderaterna

Resultatet från nya väljarbarometern från Demoskop och Expressen.
Illustration: EXPRESSEN
SD-ledaren Jimmie Åkesson kan glädjas åt de nya siffrorna.
Foto: Sven Lindwall
M-ledaren Anna Kinberg Batra har en del att fundera på.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Moderaterna störtdyker i opinionen.

Demoskops och Expressens nya undersökning visar att Anna Kinberg Batra efter sin SD-flört är nere på rysarnivå, 16,6 procent. På två månader har man tappat nästan en tredjedel av väljarna.

Samtidigt är Sverigedemokraterna för första gången större än Moderaterna i en telefonmätning.

– Vi har inte sett sådan dramatik i ett parti sedan vi började mäta, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

– Det är långt kvar till valet och jag tänker jobba dag och natt, svarar Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batras utsträckta M-hand mot Sverigedemokraterna och utspelet om att genomdriva en alliansbudget med stöd av riksdagsmajoriteten gick inte hem i väljarkåren. Det visade sig redan i februarimätningen då Moderaterna störtdök.

Men det var bara början.

I Expressens och Demoskops nya opinionsmätning landar Anna Kinberg Batras Moderaterna på 16,6 procent, den svagaste nivån sedan maj 2003.

"En dramatisk utveckling"

När Anna Kinberg Batra tog över efter Fredrik Reinfeldt i september 2014 låg partiet tämligen stadigt runt 23 procent och så sent som i april förra året var siffran 28 procent.

Blockvis är det inga jätterörelser, de rödgröna (41,4 procent) utökar avståndet till alliansen (36,8) en aning. Det är bland de stora partierna som skrällarna återfinns.

– Moderaterna har under den senaste tvåmånadersperioden tappat på bred front och i stort sett i alla demografiska grupper, men tydligast är nedgången i storstad och bland äldre, kommenterar Anders Lindholm, vd för Demoskop och tillägger att man aldrig har sett ett likande ras.

Resultatet från nya väljarbarometern från Demoskop och Expressen.
Illustration: EXPRESSEN

– Givet nivån för två månader sedan är det en dramatisk utveckling. Jag har inga som helst tvivel på att det är en nedgång i realiteten .

– Utspelet som gjordes var startskottet för hela förändringen och nu är vi i ett skede av hela havet stormar. Det kan fortsätta att röra sig en tid, säger Anders Lindholm.

Flykten har gått till i första hand till Centerpartiet och i andra hand till Sverigedemokraterna som enligt den nya undersökningen ökar till 18,2 procent och därmed är landets näst största parti.

"Väldigt stark symbolik i skiftet"

– I tidigare skeden pratade man om att det fanns något "naturligt stopp" för Sverigedemokraterna, men det är inte så att det finns en gräns. Det är rörlig materia.

Moderaternas partiledare som under torsdagen befann sig i Oslo för att bland annat delta vid norska systerpartiet Höyres landsmöte, kommenterar de för partiet alarmerande siffrorna.

– Vi har en tuff period. Mätningar kommer och går men det är valdagen som avgör. Jag vill att vi ska gå starka ur den här tuffa perioden, självklart, och det måste vi göra genom hårt arbete. Genom mer jobbpolitik, genom att visa att vi inte är rädda för att genomföra den, och genom att förtjäna ett större förtroende för att vi kan leda Sverige i en bättre riktning, säger Anna Kinberg Batra.

M-ledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det är många som är missnöjda med regeringen Löfven, då är det vi moderater som förtjänar större förtroende för att byta och leda bättre.


K-G BERGSTRÖM: Bristen på alternativ räddar Kinberg Batra


Moderaterna har tappat var tredje väljare på två månader, blir det inte konstigt då att fokusera på regeringen Löfven? Hur ska Moderaterna göra för att vända detta?

– Skälet till att jag vill byta regering och går fram med förslag som nästa regering kan genomföra, är för att Sverige behöver en bättre politik. Om vi ska ha ett samhälle som håller ihop och där man kan få sitt första jobb så krävs det en politisk förändring och det är vi moderater som behöver ta täten.

– Det vill jag tala allvar om och jobba mycket hårt för att bygga förtroende för.

"Långt kvar till valet"

Fortsatt fina siffror för Centerledaren Annie Lööf.
Foto: Patrik C Österberg / IBL

Om det faktum att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna enligt opinionsmätningen är förbi Moderaterna, säger Anna Kinberg Batra:

– Det man måste fundera på till valdagen är vilken regering som kan leda Sveriges starkare i en väldigt orolig tid. Det är en alliansregering och en moderat ledning. Det är långt kvar till valet och jag tänker jobba dag och natt för att visa varför det här är så viktigt.

Om det är kärva tider för Anna Kinberg Batra, kan Annie Lööf fortsätta att se belåten ut.

Ökningen för Centerpartiet är måttlig men trenden är fortfarande positiv och C får sitt starkaste stöd någonsin i Demoskops mätningar, 12,1 procent.

För alliansens två minsta partier är det fortfarande tufft läge, Liberalerna landar på 5,1 procent och KD på 3,0.

Richard Jomsfhof, SD, är nöjd över siffrorna och att de nu gått om Moderaterna:

– Det är jättebra naturligtvis. Vi har ett antal institut som nu under en tid mätt uppgångar för Sverigedemokraterna. Det verkar som att vi är på väg uppåt i opinionen igen, säger han.
– Det är glädjande att vi tar för oss och att vi placerar oss på en andraplats. Jimmie Åkesson har sagt att det är klart att i siktar högre än den tredjeplats vi tog i förra valet och att det finns förutsättningar för oss att bli största parti.

Om Moderaternas SD-besked kan ligga bakom Moderaternas nedgång kommenterar Richard Jomshof:

– Jag tror att det spelar en viss roll. Men jag tror inte att det är beskedet i sig, det är snarare hur Moderaterna hanterat frågan. Jag kan tänka mig att många väljare upplever att Moderaterna är ganska veliga. Man går först ut och säger att man kan tänka sig att samarbeta, sen när man får lite kritik så backar man till viss del, säger han.


LÄS MER: Kandidater att ta över som M-ledare

Demoskops väljarbarometer mars 2017

Socialdemokraterna: 27,8 (+0,9)

Vänsterpartiet: 7,9 (-1,1)

Miljöpartiet: 5,7 (+1,0)

Moderaterna: 16,6 (-1,9)

Liberalerna: 5,1 (0,7)

Kristdemokraterna: 3,0 (-0,6)

Centerpartiet: 12,1 (+1,0)

Sverigedemokraterna: 18,2 (+0,7)

Feministiskt initiativ: 2,0 (-0,1)

Övriga: 1,6 (+0,8)

Alliansen: 36,8 (-2,2)

De rödgröna: 41,4 (+0,8)

RÖSTER OM MÄTNINGEN

Foto: Cornelia Nordström

Acko Ankarberg, KD, partisekreterare:

– Fortsatt tufft läge för oss. Upp i opinionen ibland och sen ibland siffror likt idag. Men vi håller i: pensionärsskatten ska bort, vi behöver fler poliser och bättre löner för dem i yttre tjänst dessutom måste sjukvården förändras så vi får en jämlik vård.

Foto: Anna-Karin Nilsson

Michael Arthursson, C, partisekreterare:

– Centerpartiet får allt starkare uppslutning för att hindra att Sverige klyvs. Många vill vara med och arbeta för att alla jobb behövs och för trygghet i hela landet. En viktig faktor för att det nu går bra för C är Annie Lööfs trygga ledarskap. Det är olyckligt att stödet för Alliansen sammantaget minskar. Vi behöver visa upp tydliga alternativ till Socialdemokraterna. S-politiken slår mot jobben och minskar valfriheten samtidigt som problemen inom vården växer.

Foto: Cornelia Nordström

Aron Etzler, V, partisekreterare:

– Vi ligger på en historiskt sett bra nivå, det skiftar alltid lite upp eller ner, men vi har en väldigt trygg grund att stå på och kommer sannolikt att öka när nu fajten för att få en fungerande välfärd intensifieras.

Foto: Sven Lindwall

Maria Arnholm, L, partisekreterare

– Sverige behöver mer av liberal politik. Vi behöver ett fungerande samhällskontrakt med trygghet, social välfärd som fungerar och kunskapsfokus i skolan. Vi fortsätter att arbeta för det.

Foto: Olle Sporrong

Amanda Lind, MP:

– Glädjande att vi ökar. Vi jobbar offensivt med klimatfrågan och har levererat den största miljöbudgeten någonsin. Sverige får nu fler solceller, mer järnvägsunderhåll och kraftig utbyggnad av laddinfrastruktur i hela landet. Vi har den bästa klimatpolitiken och fokuserar på att leverera resultat.

Foto: Sven Lindwall

Stefan Löfven, S:

– Jag måste vara tråkig. Jag måste ge samma svar. Jag kommenterar inte opinionsmätningar. Det är resultatet på valdagen som gäller. Och fram till dess kommer det både den ena och den andra mätningen, några per månad. Partisekreteraren får ta det.

Foto: Sven Lindwall

Richard Jomshof, SD:

– Det är jättebra naturligtvis. Vi har ett antal institut som nu under en tid mätt uppgångar för Sverigedemokraterna. Det verkar som att vi är på väg uppåt i opinionen igen.

– Det är glädjande att vi tar för oss och att vi placerar oss på en andraplats. Jimmie Åkesson har sagt att det är klart att i siktar högre än den tredjeplats vi tog i förra valet och att det finns förutsättningar för oss att bli största parti.

Om Moderaternas SD-besked kan ligga bakom:

– Jag tror att det spelar en viss roll. Men jag tror inte att det är beskedet i sig, det är snarare hur Moderaterna hanterat frågan. Jag kan tänka mig att många väljare upplever att Moderaterna är ganska veliga. Man går först ut och säger att man kan tänka sig att samarbeta, sen när man får lite kritik så backar man till viss del.

Fakta om undersökningen:

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 28 februari – 7 mars 2017.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 252.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Ingen förändring är statistiskt säkerställd, däremot är skillnaden mellan de rödgröna och Alliansen nu signifikant.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.