Demonstrationer för och emot stängd gräns

Hundratals personer har samtlats vid gränsen mellan Sverige och Finland. Många skanderar mot flyktingarna.
Foto: Robert Nyholm/Tt
800 personerna har anmält sitt deltagande.
Foto: Robert Nyholm/Tt
Över 800 personer väntas delta i demonstrationen i Torneå.
Foto: Anna-Karin Nilsson

I dag har demonstrationer både för och emot öppna gränser i finländska Torneå vid gränsen mot Sverige. Ett par hundra personer var samlade.

Även i Malmö planeras senare i dag en demonstration under parollen "Nu stänger vi Sveriges gränser".

I Torneå samlades ett hundratal personer som förespråkar öppna gränser. Enligt Expressens fotograf på plats var stämningen emellanåt hätsk, men utan några våldsamheter. 

När den första demonstrationen var avklarad samlades vid 11.30-tiden omkring hundra demonstranter som vill stänga gränserna eftersom de anser att det kommer för många flyktingar till Finland.

I Facebook-gruppen "Nu stänger vi Sveriges gränser" har drygt 2 000 personer anmält intresse för att delta i en demonstration "vid alla vägar som gränsar till Sverige". Planen är att skapa långa bilköer och stoppa tåg kring Malmö i protest mot det de kallar "den okontrollerade flyktingstömmen".

Demonstrationerna i Torneå lugna

Gruppen har inte sökt tillstånd för demonstrationen men polisen är medveten om att den planeras och har beredskap för att ingripa om det skulle behövas.

– Vi följer det här och ser om vi kan få någon uppfattning om tidpunkt och plats där de kan tänkas vara, säger Calle Persson, presstalesman vid Skånepolisen.

Lördagens demonstrationer i Torneå gick lugnt till, uppgav polis för Expressens reporter Simon Eliasson, som var på plats.

Men den senaste tidens demonstrationer mot flyktingmottagande i Finland har gjort många invånare upprörda.

– Det har varit så mycket motstånd. Det är så synd för de som kommer, att de inte känner sig välkomna när de har rest så långt och kämpat så, säger Ingela Johansson, som kom till demonstrationen för att visa sitt stöd för de flyktingar som kommer till Finland.

Fakta: Finland och flyktingar

Finland har hittills i år tagit emot över 18 500 asylsökande. Det är betydligt fler än de omkring 3 000 som i snitt tagit sig till landet de senaste åren. Omkring 50 000 beräknas komma innan året är slut, enligt inrikesministeriet.

Förra veckan attackerades en buss med asylsökande av demonstranter vid en flyktingförläggning i Lahtis. Bland demonstranterna fanns en person som var klädd i en Ku klux klan-liknande mundering.

För några veckor sedan höll flyktingmotståndare en liknande protest i Torneå där hundratals människor bildade en mänsklig mur vid gränsen och hade skyltar med texter som "Go home ISIS" (åk hem ISIS) vilket syftar på den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS).

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.