Demonstrerade – för Silvio Berlusconis sak

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

Italiens före detta premiärminister Silvio Berlusconi dömdes nyligen för skattebrott.

I dag demonstrerade tusentals av hans anhängare mot straffet i den italienska staden Brescia.

– Det finns domare som är förblindade av fördomar och hat mot mig, säger Berlusconi.

Tidigare i veckan fastställde en appellationsdomstol i Italien fängelsedomen mot förre premiärministern Silvio Berlusconi.

Fallet handlade om tv-rättigheter i hans koncern Mediaset. Domen innebär att Berlusconi döms till fyra års fängelse och att han förbjuds att inneha offentlig tjänst under fem år.

Rätten ansåg att Berlusconi lät blåsa upp värdet på filmrättigheter för tv, när filmrättigheter köptes av skalbolag och därefter såldes tillbaka till Mediaset. Transaktionerna gjordes för att undgå skatt.

"Förblindade av fördomar"

Under lördagen samlades ett tusentals Berlusconi-anhängare vid katedralen i den norditalienska staden Brescia för att visa sitt stöd för den tidigare premiärministern.

De möttes då av motdemonstranter och kravallpolis med sköldar tvingade gå emellan när grupperna drabbade samman.

Berlusconi, som nu är partiledare för det konservativa partiet "Frihetens folk", kommer att överklaga så att målet går vidare till högsta instans för ny prövning. Vid lördagens demonstration talade Berlusconi.

– Det finns politiserade domare som är förblindade av fördomar och hat mot mig. Jag skickar ett tydligt budskap härifrån: ni kan göra vad ni vill mot mig, men det är en sak ni inte kan göra - att vara ledare för "Frihetens folk", så länge miljontals italienare vill det, sa han till folksamlingen, enligt AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.