Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstrationer vid gränsen i Haparanda

Fotografen Bob Olofsson säger att finländarna har blockerat ena gränsingången.
Foto: Bob Olovsson/ Pic-Agency
"Det är uppskattningsvis 600 på den finska sidan som står armkrok vid gränsen", säger Fredrik Linder, vakthavande befäl hos polisen i Norrbotten.
Foto: Bob Olovsson/ Pic-Agency

Hundratals Torneåbor demonstrerade på lördagsförmiddagen vid finska gränsen – mot att Finland tar emot flyktingar från Mellanöstern.

På andra sidan gränsen samlades svenskar som är för flyktingmottagande.

– Det är uppskattningsvis 600 på den finska sidan som står armkrok vid gränsen, sa Fredrik Linder, vakthavande befäl hos polisen i Norrbotten.

– De har skyltar som "Go home Isis", sa fotografen Bob Olovsson.

Senare på eftermiddagen bröt ytterligare demonstrationer ut i Finland.

På den svenska sidan gränsen: demonstranter som är för flyktingmottagande. På den finska andra sidan: demonstranter som är emot.

Polisen försökte på lördagen hålla ordningen på gränsen mellan Sverige och Finland i Haparanda.

– Det finns en tillståndsgiven svensk demonstration på den svenska sidan som är för flyktingtillströmning. Man demonstrerar för sin sak, men finnarna står på andra sidan gränsen och tycker tvärtom, sa Fredrik Linder från Norrbottenspolisen.

Ett 30-tal personer samlades på den Svenska sidan för att demonstrera för flyktingarna. Enligt Fredrik Lindner har det inte varit några våldsamheter, men på platsen hölls det tal och ropades slagord.

– Det är ett fåtal på den svenska sidan och uppskattningsvis 600 på den finska sidan. Men det är som en passiv demonstration i nuläget för att man inte ska släppa flyktingar över gränsen. Vi tillser ordningen så det inte sker någonting där, fortsatte Linder.

Samtidigt uppmanade polisen med hjälp av tolk flyktingar i Luleå att stanna kvar där i några timmar, tills demonstrationen avslutats.

"Det var både svenskar och finskar"

Aida Ohtonen tillsammans med en annan person som vill vara anonym anordnat demonstrationen på den svenska sidan betonar att det var både svenska och finska demonstranter på den svenska sidan.

– Det var både svenskar och finskar, det var en demonstration för medmänsklighet, solidaritet och mot rasism och främlingsfientlighet, säger hon.

Enligt demonstranter som hon pratat med var det inte så många som 600 personer som anslöt till demonstrationen på den finska sidan.

– Det var omkring 800 som sa ja på Facebook-evenemanget, men det var mellan 100 och 200 personer som faktiskt deltog, säger Aida Ohtonen.

"Isis, go home"

Fotografen Bob Olovsson säger att finländarna blockerade den ena gränsövergången.

– Det är på platsen där det är som tydligast mellan Sverige och Finland. Det är någon som håller tal – vem vet jag inte – och så applåderar de andra. Det är mycket finska flaggor, finska hockeytröjor och skyltar med texter på engelska. "Go home Isis" och liknande budskap.

"Det räcker nu. Stäng gränserna", stod det på en av banderollerna.

En handfull flyktingar blev kvar på busstationen i Haparanda medan demonstrationerna pågick. En kvinna från Torneå församling berättar för NSD att de bjöd flyktingarna på smörgåsar, vatten och frukt.

– Jag känner mig mycket ledsen över demonstrationen för att stänga gränserna. Jag har varit här hela veckan och sett flyktingarna komma, det är självklart att vi måste hjälpa och vara medmänskliga. Jag är glad att det blev en motdemonstration, säger Mervi Mustonen till NSD.

Kommunalrådet: "Rent utsagt för jävligt"

Peter Waara (S), kommunalråd i Haparanda, var på plats.

– När jag lämnade platsen var det lugnt, men polisen var kvar. Det var en del som jag uppfattade som högerextremister som samlades på busstationen i Haparanda, vad de nu skulle göra där, men de gick och blängde på folk som inte såg skandinaviska ut, vilket är rent ut sagt för jävligt, säger han till TT.

Så många som tusen flyktingar anländer just nu till Torneå över den öppna gränsen varje dag. Många kommer med tåg till Luleå och tar bussen vidare till Haparanda, där de promenerar över gränsen. Många är irakier som hört att det går snabbare att få politisk asyl i Finland, enligt SVT Norrbotten.

Finlands regering har nyligen beslutat om ett nytt sparpaket. Det ledde till demonstrationer och fackligt organiserade strejker i går. Många av gränsdemonstranterna menar att invandringen påverkar Finlands redan ansträngda ekonomi. Andra vill helt enkelt inte släppa in muslimer i landet.

Genomfördes utan våldsamheter

Den finska demonstrationen organiserades på Facebook, där över 800 personer anmälde sig. Enligt Bob Olovsson fanns det planer på en svensk motdemonstration – men det har till skillnad från polisens uppgifter inte blivit av.

– Det fanns planer på en motdemonstration men det är mest publik som är där och tittar, fortsätter Bob Olovsson.

Demonstrationerna genomfördes helt utan våldsamheter, enligt polisen som vid klockan 13 meddelade att de höll på att avsluta insatsen.

– Det är avslutat nu och de avvecklar, även om alla inte har hunnit lämna platsen än. Hela demonstrationen har gått lugnt till väga, sa Fredrik Linder.

Under eftermiddagen, vid 15, hölls ytterligare demonstrationer i Finland. En hölls i Kemi som ligger nära Torneå. Enligt finländska medier var 200-300 personer på plats och polisen ska ha funnits på plats men det ska ha gått lugnt till. Vid 16-tiden var demonstrationen över. Ytterligare en demonstration, denna i Helsingfors, hålls under lördagen. Även där var 200-300 personer på plats. Vid 16-tiden fanns det inga uppgifter om att det ska ha varit oroligt i samband med demonstrationen.

Sätter upp gränskontroll

Finsk polis börjar samtidigt övervaka gränsövergången i Torneå, uppger det finländska inrikesministeriet. Flyktingar ska inte längre få resa vidare i Finland från Torneå förrän de registrerats som asylsökande.

- De största massorna kommer just nu från norr och situationen har varit utom kontroll. Människor har åkt därifrån till vilken polisstation som helst, var som helst i Finland, säger Päivi Nerg, kanslichef på inrikesministeriet till Helsingin Sanomat.

Personer som ansöker om asyl kommer att skickas till en tillfällig inkvartering i gränsstaden Torneå med cirka 22 000 invånare. På tisdag öppnas en ny flyktingsluss där nyanlända ska registrera sig. Det innebär i praktiken att man kommer kunna sortera bort och utvisa människor från länder som anses vara säkra.

Bakgrunden är att antalet asylsökande har ökat från 3 600 förra året till över 10 000 hittills i år. Flyktingmottagandet väntas öka till 30 000 innan året är slut, rapporterar flera finska medier.

Invandringsfientliga demonstrationer under parollen "Stäng gränserna" hålls i dag både i Torneå och i Kemi. En motdemonstration "Glo på nassarna" planeras också i Torneå.

Polisens ledningscentral i Uleåborg uppger att beredskapen har höjts med anledning av demonstrationerna.

Miina Ponkala, 29 år, studerar till socionom, Torneå, - Jag tycker att det är okey att ha den åsikt de har. Men att det är fel att skrika åt folk och bära tröjor med finska flaggan som de gör. Själv tycker jag att vi ska hjälpa dem som verkligen behöver det.
Michael Holm, 27 år, butiksbiträde, Haparanda - Jag tycker att det är bra att folk tar upp och får yttra sina åsikter. Det är en svår situation och det kan vara så att de känner att situationen är okontrollerbar.
Meiju Vartiainen, 23 år, student, egen företagare, butiksbiträde, Umeå - Jag kan tycka att det är lite barnsligt. Det hjälper ju inte situationen. Men man förstår att folk blir oroliga när det plötsligt kommer en så stor mängd flyktingar. Personligen har jag inget emot det. Däremot tror jag inte att Finland eller Sverige har den infrastruktur som behövs.
Päivi Mäntyranta, 54 år, undersköterska, Haparanda- En svår fråga. Finska regeringen pratar ju om att sänka standarden och när det kommer flyktingar blir det folk osäkra på konsekvenserna. Samtidigt ska man ju som kristen hjälpa till.
Henry Salomonsson, 18 år, studerar, Haparanda - Jag har knappt vetat om det. Jag bryr mig inte så mycket om det som händer på finska sidan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.