Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstrationer urartade i Tel Aviv

"Sådant här förekommer hela tiden, även om det inte filmas. Jag själv har blivit utsatt för misshandel och blir stoppad av polisen och blir alltid misstänkt" säger  säger Meir Adana, 33, (i mitten) som demonstrerade mot polisbrutalitet.
Foto: Arne Lapidus
"Vi ses som andra klassens medborgare" säger Chana Asfao, 26
Foto: Arne Lapidus
Foto: Oded Balilty

TEL AVIV.  Raskravaller i nästan amerikansk stil blossar upp i Israel.

Tusentals svarta demonstranter drabbar samman med polisen mitt i Tel Aviv.

– Nej till rasism, nej till polisbrutalitet! ropar folkmassan som tillhör Israels etiopisk-judiska minoritet.

Tårgasen ligger tung över Rabintorget i centrala Tel Aviv. Kravallpoliser till häst försöker skingra den rasande folkmassan. Demonstranter kastar stenar och flaskor mot poliserna som svarar med chockgranater.

Det kunde ha varit i Baltimore i USA, men det är i Israels största stad som upprörda svarta protesterar mot samhällets rasism och polisens övergrepp. Minst 20 poliser och många demonstranter skadades under protesterna som utlöstes av en läckt videofilm från en övervakningskamera som visar hur två poliser misshandlar en ung israelisk-etiopisk man i soldatuniform.

– Filmen med det senaste övergreppet blev den tändande gnistan. Men alla etiopier utsätts för brutalitet och förnedrande behandling av polisen. Jag blir ofta stoppad och måste visa mina papper, säger Chana Asfao, 26, butiksanställd från Jaffa i södra Tel Aviv.

– Det är ett uttryck för rasism. På grund av vår hudfärg ses vi som andra klassens medborgare. Det riktas också mot oss för att vi ses som en svag och tyst grupp.

– Det här är inte bara etiopiernas problem utan hela samhället. Jag hoppas att våra demonstrationer ska leda till förändring, till ett uppvaknande, säger hon.

Premiärminister Benjamin Netanyahu manar till lugn. Han ska på måndagen möta representanter för den etiopiska gruppen  och också den unge mannen som misshandlades. De politiska ledarna hoppas att dessa möten ska få de upprörda känslorna att svara. Men på Rabintorget är demonstranterna skeptiska till Netanyahus gest.

– Det räcker inte med möten. Det måste till en grundläggande förändring i hela attityden till oss. Folk måste bli medvetna om rasismen i samhället, säger Zehava Tesema, 30, statsanställd.

140 000 judar av etiopiskt ursprung

Sent på natten börjar det bli lugnare på torget. Men rader med poliser, utrustade med hjälmar och sköldar, står på trappan till stadshuset som demonstranterna tidigare har försökt storma. En rappare ger en spontan show framför dem. Ner med polisstaten! ropar han.

I Israel bor cirka 140 000 judar av etiopiskt ursprung, nära två procent av landets befolkning. De flesta av dem kom till Israel i två dramatiska räddningsaktioner - luftbroar 1984 och 1990 - då Etiopiens judar flydde undan nöd och krig i sitt gamla hemland. Staten satte in stora resurser för att integrera dem i samhället, men processen har varit långsam och svår. Många etiopier vittnar om diskriminering och rasism  och inte minst om den polisbrutalitet som nu fått den vanligen lågmälda minoriteten att tappa tålamodet.

För Israel är det här en mycket känslig fråga. Det är ett invandrarland vars grundläggande ideologi är att man ska ta emot judiska invandrare och flyktingar från hela världen. Etiopiernas protester möts därför av stor förståelse i medierna och också israeler av annat ursprung har börjat gå med i protesterna som började förra veckan.

- Det är hoppfullt att också andra än etiopier anslutit sig till demonstrationerna, säger Chana Asfao.

Lika illa som i Baltimore

Meir Adana, 33, gaffeltruckförare, håller en skylt med texten Nog med rasismen! Stopp för våldet!.

– Vi är här för att protestera mot polisen brutalitet och mot rasismen i samhället. Det här sista fallet med soldaten som filmades blev den utlösande faktorn. Men sånt här förekommer hela tiden, även om det inte filmas, säger Adana.

– Jag själv har blivit utsatt för misshandel. Jag blir stoppad av polisen och blir alltid misstänkt. Vi är rädda för att det ska bli som i USA och Baltimore, säger han.

Hans kamrat avbryter och säger:

– Det är redan lika illa som i Baltimore.

Yitzhak Aharonovich, Israels minister för den inre säkerheten, kallar poliserna på misshandelsfilmen för en skam och säger att saken utreds. Han säger också att den israeliska polisen måste granska sig själv vad gäller behandlingen av etiopier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.