Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstrationer mot libysk slavhandel

Många människor har samlats på Sergels torg i Stockholm för att demonstrera.
En av demonstrationerna kommer att hållas på Medborgarplatsen i Stockholm.
Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under dagen väntas demonstrationer runtom i Sverige och Europa mot slavhandeln i Libyen efter att chockerande bilder visat att försäljning av människor fortfarande pågår. En stor mängd människor har nu samlats på Sergels torg. 

– Jag har träffat på människa efter människa som har berättat att han eller hon har blivit såld runt fem gånger. Det här händer nu i Libyen och det här är varför vi flyr från våra hem, säger en av demonstranterna.

I bland annat ett videoklipp som CNN har tagit del av syns en ung pojke säljas till högst bjudande för gårdsarbete. När tv-kanalen senare reser dit för att fastställa äktheten i klippet bevittnar reportern med dolda kameror hur ett dussintal personer säljs i en lokal i utkanten av Tripoli.

– Människor blir sålda gång på gång. De tvingas fly från sina hem för att undivka att bli tagna för slavhandel. De som blir tagna och sedan flyr blir arresterade i det land de hamnat i, säger en av de föreläsande demonstranterna på Sergels torg. 

– Det är därför vi flyr från våra hem. FN måste göra något åt det här nu, fortsätter hon.

Det är en stor mängd människor som har samlats på Sergels torg. Tal och uppträdanden sker under hela dagen för att belysa problemet.

– Grymheten har väckt vår förargelse. EU och enskilda regeringar måste ta avstånd. Det räcker inte att fördöma det som händer i Libyen. Kraftfulla och snabba handlingar måste tas vid, säger en annan talare.

Vill belysa problemet

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat myndigheter i Libyen att skyndsamt utreda händelserna.

Manifestationerna hålls klockan 13 i dag vill just belysa detta – att slavhandel fortfarande sker och att den nu måste stoppas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.