Demonstrationer pågick i Frankrike och hela Europa under lördagen. Här protester utanför den franska ambassaden i Bryssel. Foto: Georges Gobet/AFP
Demonstrationer pågick i Frankrike och hela Europa under lördagen. Här protester utanför den franska ambassaden i Bryssel. Foto: Georges Gobet/AFP

Demonstrationer mot Frankrike runt hela Europa

Publicerad
Uppdaterad
Flera franska organisationer, fackförbund och oppositionspartier gjorde på lördagen uppror mot president Nicolas Sarkozys hårdföra politik mot romer och resande.
Demonstrationer och marscher hade sammankallats på 130 platser i Frankrike och utanför franska ambassader runt om i Europa.
I Bordeaux slöt på morgonen 1 200 personer upp enligt polisen, 3 500 enligt organisatörerna, i protest mot vad man benämner regeringens xenofobi, främlingsfientlighet.
I Paris satte flera kulturpersonligheter sin signatur på kampanjen. Sångerskorna Jane Birkin och Régine tog ton till låten Les P'tit Papiers (De små pappren) för att visa sitt stöd för kampanjen utanför migrationsdepartementet.
- Det känns som om man gör syndabockar av papperslösa och romer som kan utvisas, till skillnad från mig som också är utlänning, sade Jane Birkin enligt tidningen Le Parisien.
Sedan slutet på juli, när Sarkozy förklarade "krig mot brottsligheten", har runt tusen romer och resande skickats tillbaka till Bulgarien och Rumänien och ett hundratal olagliga läger rivits.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag