Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Tre män gick till attack med stänger"

Demonstranter och motdemonstranter har samlats på Norrmalmstorg.
Foto: Meli Petersson Ellafi
En man förs bort från Norrmalmstorg.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Polisen har spärrat av i området kring talarna.
Foto: Expressen TV
Den här bilden har spridits på sociala medier. Det ska enligt polisen vara den lappen som delades ut och spreds på Centralen.
"Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator", säger inrikesminister Anders Ygeman (S) om händelserna.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Meli Petersson Ellafi
Foto: Meli Petersson Ellafi
1 / 8

Under namnet "Folkets Demonstration" samlades demonstranter på Norrmalmstorg. Flera främlingsfientliga talare var inbjudna.

Efter demonstrationen uppstod bråk och flera personer blev misshandlade.

Tre personer greps, enligt polisen.

– Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator. Det måste mötas med kraft, säger inrikesminister Anders Ygeman, S.

På sin hemsida uppmanade gruppen "Folkets Demonstration" svenskar att ta sig till Norrmalmstorg i Stockholm.

Syftet med demonstrationen var bland annat att visa sitt missnöje mot den sittande regeringen och flera främlingsfientliga talare var inbjudna.

Bland andra Göteborgsprästen Axel W Karlsson och Hans Erling Jensen som båda har uteslutits ur Sverigedemokraterna, bland annat för att ha medverkat i den högerextrema tidningen Nya Tider.

Samtidigt som "Folkets demonstration" hölls en motdemonstration på Norrmalmstorg.

Följer efter olika grupperingar

"Folkets demonstration" avslutades vid 14.40 på lördagseftermiddagen. Polisen hade haft en massiv insats på plats och eskorterade olika grupperingar bort från demonstrationen.

– De håller på att plocka ihop sina saker nu, vi ska se till att det avvecklas lugnt och stilla och att det inte blir konfrontationer, sa polisens talesperson Kjell Lindgren vid 15-tiden.

Tre brott har rapporterats i samband med demonstrationerna.

– Det är ett narkotikabrott, ett försök till misshandel och sedan skrev vi en anmälan om demonstrationen som inte hade tillstånd, säger Kjell Lindgren.

I samband med demonstrationen på Norrmalmstorg har även polishelikopter cirkulerat i luften.

Bråk uppstod i gatukorsning

Men efter att demonstranterna lämnat torget uppstod bråk och i korsningen Hamngatan Regeringsgatan fanns ett stort polispådrag samtidigt som gatukorsningen spärrades av.

Expressens utsända på plats rapporterade att det rörde sig om ett tiotal polisbussar på platsen, att flera personer hade blivit omhändertagna och att en del satt på marken med handfängsel.

– Vi var där ganska snabbt med delar av vår personal och försöker reda ut begreppen. Allting tyder på att det har skett en misshandel och det kan bli frihetsberövanden, men jag har inga detaljer än, sa Kjell Lindgren.

Lite senare bekräftade Albin Näverberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen:

– Det var ett bråk där några slogs och tre personer greps och fyra stycken är målsägande, säger han.

Misshandlades med stänger

Det är enligt polisen oklart om det rörde sig om en konfrontation mellan de olika grupperingarna från demonstrationen.

Expressens utsände på plats säger att det rör sig om personer som gav sig på motdemonstranterna.

De har pratat med en kvinna som berättar att några av hennes vänner attackerades när de gick från demonstrationen.

– Det var tre män som gick till attack med stänger, de slog vår vän. De visste exakt vad de gjorde, säger hon.

Ett annat vittne säger:

– De var beväpnade med påkar. Det var obehagligt eftersom det gick så snabbt.

– Vi försökte försvara oss i tumulten. När jag låg ner fortsatte de att sparka på mig.

Strax före klockan fem på kvällen rapporterade Expressens utsända på plats att det fortfarande var en stor polisnärvaro i korsningen Hamngatan Regeringsgatan.

Anders Ygeman: "Rasistiska grupper sprider hot"

Polisen hämtade ut ett antal personer från en pub i närheten och ställde upp dem mot en vägg för kontroll. Enligt en grupp med ungdomar som varit på motdemonstrationen ska de ha blivit jagade av männen. Några av dem ska också ha blivit attackerade med slag och sparkar. Ungdomarna hördes av polisen på platsen.

Inrikesminister Anders Ygeman säger i en kommentar till händelserna:

– Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator. Det måste mötas med kraft. Polisen har tydligt prioriterat resurser och hanterat situationen bra, alla ska kunna känna sig trygga när man går på stan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.