Demonstranter och motdemonstranter har samlats på Norrmalmstorg. Foto: Meli Petersson EllafiDemonstranter och motdemonstranter har samlats på Norrmalmstorg. Foto: Meli Petersson Ellafi

Demonstranter och motdemonstranter har samlats på Norrmalmstorg.

 Foto: Meli Petersson Ellafi
En man förs bort från Norrmalmstorg. Foto: Meli Petersson EllafiEn man förs bort från Norrmalmstorg. Foto: Meli Petersson Ellafi
En man förs bort från Norrmalmstorg. Foto: Meli Petersson Ellafi
Polisen har spärrat av i området kring talarna. Foto: Expressen TVPolisen har spärrat av i området kring talarna. Foto: Expressen TV
Polisen har spärrat av i området kring talarna. Foto: Expressen TV
Den här bilden har spridits på sociala medier. Det ska enligt polisen vara den lappen som delades ut och spreds på Centralen.Den här bilden har spridits på sociala medier. Det ska enligt polisen vara den lappen som delades ut och spreds på Centralen.
Den här bilden har spridits på sociala medier. Det ska enligt polisen vara den lappen som delades ut och spreds på Centralen.
"Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator", säger inrikesminister Anders Ygeman (S) om händelserna. Foto: Henrik Montgomery/TT"Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator", säger inrikesminister Anders Ygeman (S) om händelserna. Foto: Henrik Montgomery/TT

"Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator", säger inrikesminister Anders Ygeman (S) om händelserna.

 Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Meli Petersson EllafiFoto: Meli Petersson Ellafi
 Foto: Meli Petersson Ellafi
Foto: Meli Petersson EllafiFoto: Meli Petersson Ellafi
 Foto: Meli Petersson Ellafi

"Tre män gick till attack med stänger"

Publicerad

Under namnet "Folkets Demonstration" samlades demonstranter på Norrmalmstorg. Flera främlingsfientliga talare var inbjudna.

Efter demonstrationen uppstod bråk och flera personer blev misshandlade.

Tre personer greps, enligt polisen.

– Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator. Det måste mötas med kraft, säger inrikesminister Anders Ygeman, S.

På sin hemsida uppmanade gruppen "Folkets Demonstration" svenskar att ta sig till Norrmalmstorg i Stockholm.

Syftet med demonstrationen var bland annat att visa sitt missnöje mot den sittande regeringen och flera främlingsfientliga talare var inbjudna.

Bland andra Göteborgsprästen Axel W Karlsson och Hans Erling Jensen som båda har uteslutits ur Sverigedemokraterna, bland annat för att ha medverkat i den högerextrema tidningen Nya Tider.

Samtidigt som "Folkets demonstration" hölls en motdemonstration på Norrmalmstorg.

Följer efter olika grupperingar

"Folkets demonstration" avslutades vid 14.40 på lördagseftermiddagen. Polisen hade haft en massiv insats på plats och eskorterade olika grupperingar bort från demonstrationen.

– De håller på att plocka ihop sina saker nu, vi ska se till att det avvecklas lugnt och stilla och att det inte blir konfrontationer, sa polisens talesperson Kjell Lindgren vid 15-tiden.

Tre brott har rapporterats i samband med demonstrationerna.

– Det är ett narkotikabrott, ett försök till misshandel och sedan skrev vi en anmälan om demonstrationen som inte hade tillstånd, säger Kjell Lindgren.

I samband med demonstrationen på Norrmalmstorg har även polishelikopter cirkulerat i luften.

Bråk uppstod i gatukorsning

Men efter att demonstranterna lämnat torget uppstod bråk och i korsningen Hamngatan Regeringsgatan fanns ett stort polispådrag samtidigt som gatukorsningen spärrades av.

Expressens utsända på plats rapporterade att det rörde sig om ett tiotal polisbussar på platsen, att flera personer hade blivit omhändertagna och att en del satt på marken med handfängsel.

– Vi var där ganska snabbt med delar av vår personal och försöker reda ut begreppen. Allting tyder på att det har skett en misshandel och det kan bli frihetsberövanden, men jag har inga detaljer än, sa Kjell Lindgren.

Lite senare bekräftade Albin Näverberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen:

– Det var ett bråk där några slogs och tre personer greps och fyra stycken är målsägande, säger han.

Misshandlades med stänger

Det är enligt polisen oklart om det rörde sig om en konfrontation mellan de olika grupperingarna från demonstrationen.

Expressens utsände på plats säger att det rör sig om personer som gav sig på motdemonstranterna.

De har pratat med en kvinna som berättar att några av hennes vänner attackerades när de gick från demonstrationen.

– Det var tre män som gick till attack med stänger, de slog vår vän. De visste exakt vad de gjorde, säger hon.

Ett annat vittne säger:

– De var beväpnade med påkar. Det var obehagligt eftersom det gick så snabbt.

– Vi försökte försvara oss i tumulten. När jag låg ner fortsatte de att sparka på mig.

Strax före klockan fem på kvällen rapporterade Expressens utsända på plats att det fortfarande var en stor polisnärvaro i korsningen Hamngatan Regeringsgatan.

Anders Ygeman: "Rasistiska grupper sprider hot"

Polisen hämtade ut ett antal personer från en pub i närheten och ställde upp dem mot en vägg för kontroll. Enligt en grupp med ungdomar som varit på motdemonstrationen ska de ha blivit jagade av männen. Några av dem ska också ha blivit attackerade med slag och sparkar. Ungdomarna hördes av polisen på platsen.

Inrikesminister Anders Ygeman säger i en kommentar till händelserna:

– Det är en oroande samhällsutveckling. Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator. Det måste mötas med kraft. Polisen har tydligt prioriterat resurser och hanterat situationen bra, alla ska kunna känna sig trygga när man går på stan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag