Vid 11-tiden samlades cirka 100 personer för att demonstrera på Östermalm. Foto: Martina Huber
Vid 11-tiden samlades cirka 100 personer för att demonstrera på Östermalm. Foto: Martina Huber

Demonstrationer i Stockholm mot Irans utrikesminister

Publicerad
Uppdaterad
Irans utrikesministers besök i Stockholm har lett till protester och demonstrationer. Redan innan Manouchehr Mottaki anlände till Försvarshögskolan på Östermalm samlades en stor grupp demonstranter som bar plakat och ropade slagord i protest mot besöket. En person greps efter att han sparkat mot polisen.
Vid 11-tiden på förmiddagen inleddes en demonstration mot utrikesministerns besök på Utrikespolitiska institutet vid Försvarshögskolan på Östermalm i Stockholm.
- Det är en grupp på cirka 100 personer som samlats. De ropar mest slagord, säger Ann-Charlotte Wejnäs, pressstalesman vid Stockholmspolisen, till Expressen.se.
Enligt TT försökte ett tjugotal poliser hålla demonstranterna borta från ingången. På plakaten stod bland annat "Ned med islamiska republiken Iran" och i talkörer ropandes "mördare".
Senare kallade polisen in förstärkningar för att få gruppen att flytta sig. Demonstrationen blockerade då gatan utanför byggnaden. Det var tidvis stökigt i folkmassan utanför byggnaden. När demonstrationen avslutades strax efter 13 hade en person gripits för våld mot tjänsteman. Enligt TT hade den gripne slagit och sparkat mot en polis. Dessutom skadades en äldre man som ramlat under demonstrationen. Han fick föras till sjukhus för vård.
Polisen förväntar sig att demonstrationer kommer att äga rum på fler platser i centrala Stockholm under ministerbesöket.

Träffar talmannen

Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki är i Sverige för att möta utrikesminister Carl Bildt och vice statsminister Maud Olofsson. Under dagen träffar han även riksdagens talman och riksdagens utrikesutskott. Besöket är hårt kritiserat av flera organisationer som verkar för demokrati och yttrandefrihet. Författarförbundet, Svenska Pen och Publicistklubben har krävt att utrikesminister Carl Bildt gör en markering den iranska regimens könsdiskriminerande lagar. Två ledare för kvinnorörelsen i Iran dömdes nyligen till långa fängelsestraff. Flera grupper som representerar exiliranska kvinnor har fördömt besöket. I kväll tar Carl Bildt emot Manouchehr Mottaki under en middag.


Av: Carl-Magnus Fagerholm

carl-magnus.fagerholm@expressen.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag