Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Demonstration mot vräkning av rumäner

100 rumänska migranter har i dag vräkts från sitt läger norr om Stockholm.

Under dagen har demonstrationer pågått i Helenelund men vid halv fem-tiden i eftermiddag var vräkningen fullbordad.

– Vi är helt klara. Nu ska kommunen röja upp bland bråte på platsen men Kronofogdens arbete är färdigt och klart, säger Kronofogdens teamchef Ulrika Jernberg till Expressen.se.

"Stoppa vräkningen", "vräkningen är rättsvidrig" och "boende är en medmänsklig rättighet".

Så stod det på plakaten i Sollentuna, norr om Stockholm tidigare under torsdagen.

Ett flertal demonstranter samlades i dag för att protestera mot vräkningen av en stor grupp rumänska EU-migranter som byggt upp ett läger på platsen.

Enligt P4 Stockholm har de tidigare vräkts från läger i Högdalen och Flemingsberg.

Under avhysningen omhändertogs ett antal av demonstranterna. Flera av dem ska dessförinnan ha barrikaderat sig i skjul i lägret.

Vid lunchtid hade flertalet husvagnar körts bort från platsen vid lunchtid och vid 15.30 påbörjade man rivningen av lägret och körde in schaktmaskiner på området, och bara kort efter var Kronofogdens arbete utfört med hjälp av polisen på plats.

– Vi kunde verkställa vår handräckning till slut. Vid halv fem-tiden blev vi klara, säger Ulrika Jernberg, teamchef vid Kronofogden till Expressen.se.

Efter att vräkningen ägt rum tvingades migranten söka nya platser att slå läger tillfälligt. Vid 18-tiden hade polisen uppgifter om att ett tiotal husvagnar bland annat slagit läger på Hanvedens IP i Väster Haninge.

Beslutet om vräkningen fattades av Kronofogden och i förra veckan informerade man de boende om avhysningen.

– Det är hemskt och jag vet inte hur jag ska göra med mina barn. Vi vet inte vad som händer, sa Claudia, en av dem, tidigare under dagen till Expressen.se:s Callum Bloodworth.

Ulrika Jernberg, teamchef på Kronofogden säger att hon har förståelse för reaktionerna.

– Vi har förståelse för att det här beslutet kan väcka irritation och förtvivlan, men vi har ett beslut som vi måste verkställa.

Tumult mellan polis och demonstranter

Demonstrationerna inleddes klockan 07.30 på torsdagsmorgonen och strax efter klockan 08.00 uppstod tumult mellan polis och demonstranter.

Polis har dock inte behövt ingripa något ytterligare och ingen har omhändertagits. Man bedömer att det på morgonen befann sig mellan 75 och 100 demonstranter på plats.

– Man har gjort vissa försök att störa kronofogde och polis att utföra sitt jobb. Men inget våld har utövats, och det är målsättningen, sa Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till Expressen.se under förmiddagen.

Enligt socialtjänsten har man från klockan 13.00 på torsdagen varit på plats i Sollentuna centrum för att erbjuda hjälp med hemresa åt migranterna.

– Jag vet inte hur många som nappade på det. Jag vet att man erbjöd flygbiljetter hem, säger Lars Byström.

Har överklagat beslutet

Enligt DN Stockholm hade större delen av de 100 migranterna lämnat under natten, och ett tjugotal är fortfarande kvar.

Dagens demonstrationer anordnades av bland annat Vänsterpartiet tillsammans med organisationen Ingen människa är illegal, förbundet Alla åt alla och kulturhuset Cyklopen.

– Vi skickade in ett överklagande på Kronofogdens beslut. Nacka tingsrätt meddelade i går att vår överklagan inte blev beviljad, säger Vänsterpartiets Jonas Lundgren.

– Vi vill visa att sättet som Sollentuna kommun och andra kommuner i Stockholm behandlar de här människorna inte är okej.

Lars Byström vid polisen säger vid 19-tiden på torsdagskvällen att han lämnade platsen för ett par timmar sedan, och att även polisens arbete nu är slutfört.

– Det händer inget mer där ute nu, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!