Demonstration mot avlyssning

Publicerad
Uppdaterad
UMEÅ. Stoppa regeringens massavlyssning.
Det kräver flera partier - som nu demonsterar i Umeå på lördag.
Regeringen planerar att låta FRA, Försvarets radioanstalt, söka igenom all elektronisk kommunikation som rör sig över Sveriges gränser. Nu har även Lagrådet gett förslaget grönt ljus. Det kommer att innebära att mobiltelefoni, sms och e-mail kan granskas av försvaret.

Ser faror

På lördag kommer Piratpartiet, tillsammans med Ung vänster, Grön ungdom, Liberala ungdomsförbundet och Ung pirat, att demonstrera mot förslaget i Umeå. Göran Axelsson, Piratpartiet i Västerbotten, ser stora faror för den personliga integriteten om förslaget går igenom. - Internet är inte byggt efter landsgränserna, så även kommunikation mellan datorer inom Sverige kommer att kunna granskas. Han menar också att telefonsamtal mellan svenskar kan komma att avlyssnas av FRA, eftersom kommunikationen ibland kan skötas via utlandet.

Oklart hur många det blir

Demonstrationen hålls på Rådhustorget klockan 15.00 på lördag. Men hur många som kommer att delta, vet ingen. Ung vänster i Umeå vet inte ens om demonstrationen. - Vi har inte varit med och arrangerat någonting, det kanske har skett centralt, säger Nils Englund, ordförande för Ung vänster i Umeå. Ni kommer inte att vara med? - Det tvivlar jag på. Vi brukar inte hoppa in i någonting dagen innan. Men enligt förbundsordföranden Ida Gabrielsson ska Ung vänster ställa upp. - Kontakten med de lokala avdelningarna har kanske misslyckats. Men förhoppningsvis kan de vara med och då ska de också vara med, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag