Demonstration kan få flytta – blir för stor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Hampus Andersson / TT

Den första antirasist-demonstrationen i Kärrtorp attackerades av nazister. Nu väntas över 11 000 personer sluta upp i en ny demonstration på söndag. Något som kan leda till att polisen tvingas flytta samlingen.

– Om så många dyker upp får de inte plats. Då måste vi överväga att flytta demonstrationen, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen till Expressen.

Nätverket Linje 17:s antirasistiska demonstration i Kärrtorp förra helgen attackerades av nazistiska Svenska Motståndsrörelsen. Flera personer skadades och några barn som varit i närheten av demonstrationståget blev chockade.

Nu planerar Linje 17 en ny demonstration i Kärrtorp på söndag och intresset har varit massivt.

11 000 personer anmälda

Intresset för demonstrationen har varit så stort att polisen kan tvingas flytta den. På Linje 17:s Facebooksida har 11 000 personer anmält att de kommer att dyka upp. 

– Om så många dyker upp får de inte plats. Då måste vi överväga att flytta demonstrationen. Det skulle bli så trångt att det kan uppstå panik. Och dessutom så finns det ju näringsverksamhet i området med affärer och liknande som måste fungera. Folk kan inte stå tryckta mot väggarna, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen till Expressen.

Större polisinsats

På Linje 17:s Facebooksida har man beskrivit evenemanget så här:

"Vi lever här, alla vi. Det här är allas vårt torg, allas våra gator, allas vår förort. Vi ska inte behöva se oss om över axeln eller undvika vissa områden. Vi har inget annat val än att tillsammans med våra grannar, vänner och familjer skapa områden som åter är trygga och öppna för alla", skriver nätverket på sin Facebooksida. 

Polisen fick hård kritik för sin insats under den förra demonstrationen. Inför evenemanget på söndag lovar polisen en betydligt större och mer omfattande polisnärvaro.

– Det är helt uppenbart att det blir så. När även politiker på olika nivåer ska närvara så finns det även en del som kommer att behöva personskydd från Säpo, säger Kjell Lindgren.

Manifestation i Göteborg

Linje 17:s demonstration har lett till att tre privatpersoner ansökt om och fått tillstånd att hålla en manifestation mot rasism i Göteborg under torsdagseftermiddagen. 

På torsdagseftermiddagen ska en manifestation mot rasism hållas i centrala Göteborg. Det är tre privatpersoner som ansökt om och fått tillstånd och inga tecken finns om att motsidan mobiliserar.

– Det finns ingen sådan ansökan om tillstånd och heller ingen känd hotbild som vi känner till, säger Peter Adlersson, presstalesperson för polisen.

Samtidigt ska också en manifestation mot rasism och nazism arrangeras i Uppsala. Också den har tillstånd och inte heller här har motsidan sökt tillstånd, enligt polisen.

Även demonstrationen i Östersund på söndag har tillstånd med Vänsterpartiet i Jämtlands län som arrangör. Enligt polisen har inga högerextrema grupper sökt om demonstrationstillstånd.

Linje 17

Nätverket Linje 17 är för alla som vill förändra världen med start längs södra tunnelbanans linje 17 som går från Skärmarbrink till Skarpnäck. De sysslar med allt från föredragskvällar, karnevaler och demonstrationer till att bevaka barntätheten inom förskolan och dra i gång kollektiva trädgårdsodlingar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.