Protesterna mot regimen i Iran förväntas eskalera på torsdagen. Nu hotar de iranska myndigheterna demonstranterna med - avrättning. Foto: Ben Curtis
Protesterna mot regimen i Iran förväntas eskalera på torsdagen. Nu hotar de iranska myndigheterna demonstranterna med - avrättning. Foto: Ben Curtis

Demonstranterna hotas med avrtättning

Publicerad
Uppdaterad
Protesterna mot regimen i Iran förväntas eskalera på torsdagen.
Nu hotar de iranska myndigheterna demonstranterna med - avrättning.
- Vi varnar de som försöker störa den inre säkerheten, säger åklagaren Mohammad Reza Habibi till nyhetsbyrån Reuters.
Sedan Mahmoud Ahmadinejads valseger bekräftades i lördags har protesterna mot regimen eskalerat. På osndagen intog tiotusentals demonstranter Irans huvudstad Teherans gator för att visa sitt missnöje.
På torsdag väntas protesterna bli ännu större.

Medier får inte vistas på gatorna

Samtidigt försöker myndigheterna hindra medierna från att rapportera om oroligheterna. Utländska medier får inte vistas fritt på gatorna i iranska städer och förföljelsen mot oppositionens ledare är påtaglig. Men även andra iranier, som försöker förmedla sin bild av skeendet för omvärlden, blir förföljda, uppger brittiska BBC.

Uppdrag stänga hemsidor

Nu har myndigheterna fått i uppdrag att stänga ned hemsidor som kritiserar regimen.
Det officiella dödstalet är sju personer. Men bilder och ögonvittnesskildringar tyder på att mörkertalet är stort.
En ledande åklagare i provinsen Isfahan varnar demonstranterna att de riskerar dödsstraff om de protesterar, uppger nyhetsbyrån Reuters.
- Vi varnar de som försöker störa den inre säkerheten att straffet för de individer som förklarar krig mot Gud, enligt den islamiska lagen, är avrättning, säger Mohammad Reza Habibi till nyhetsbyrån.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag