Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstranterna ger sig ut trots utegångsförbudet

Nina Svanberg träffad av gummikula – flera attacker mot medier i Minneapolis.
Efter förra nattens kaos i Minneapolis har stadens borgmästare utfärdat ett utegångsförbudFoto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Men det hindrar inte de som tar sig ut på gatorna för att demonstrera för George Floyd och mot polisens våld.Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från demonstrationen i Los Angeles.Foto: BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK / BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Bilder från demonstrationen i Los Angeles.Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från demonstrationen i Oakland.Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från demonstrationen i Oakland.Foto: NOAH BERGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Guvernören Tim Walz mobiliserar nationalgardet efter de våldsamma protesterna.Foto: GLEN STUBBE / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

MINNEAPOLIS. Hundratals demonstranter gav sig ut på gatorna i Minneapolis på fredagen, trots utegångsförbudet. 

Runtom USA fortsätter protesterna – i Oakland har en polis skjutits till döds.

Guvernör Tim Walz kallar situationen i området för ”oerhört farlig” och har aktiverat en full mobilisering av nationalgardet. 

Butiker har plundrats, och bilar och byggnader har satts i brand.

I Minneapolis, Minnesota fortsätter de massiva protesterna, liksom på flera andra platser i USA.

Plundringar och bränder. Polisen har skjutit tårgas mot demonstranter under protesterna.Foto: Nina Svanberg/Expressen
Poliser står beredd med tårgas uppe på taket till polisstationen.Foto: Nina Svanberg/Expressen
Flera demonstranter har försökt klättra över kravallstaketet vid polisstationen i femte distriktet i Minneapolis.Foto: Nina Svanberg/Expressen
Nationalgardet på plats i Minneapolis.Foto: Nina Svanberg/Expressen / Nina Svanberg/Expressen
En bank plundras av demonstranter.Foto: Nina Svanberg/Expressen
Protesterna fortsätter i Minneapolis under lördagen.Foto: Nina Svanberg/Expressen
En bil satt i brand.Foto: Nina Svanberg/Expressen
1 / 7
Mahado, 29: ”Det gör mig så arg att se”.

I ett försök att hålla nere tumultet har borgmästaren i Minneapolis – och hans dito i tvillingstaden Saint Paul – utfärdat utegångsförbud från klockan 20 på fredagskvällen, lokal tid. Men runtom i Minneapolis gav sig folk ut igen. På handskrivna skyltar syns budskap som:

”Upprättelse för George Floyd.”

”Ingen rättvisa, ingen fred.”

”Passivitet är förtryck.”

”Sluta skydda mördare.”

Hundratals demonstranter samlades utanför polishuset i det femte distriktet under tidig lördagsmorgon. 350 soldater från nationalgardet och poliser utrymde området, och 50 personer har arresterats. Ett bankkontor mittemot har brunnit.

– Det gör ont, för folk bor här, och vi delar på det här, men vad är det som skapar uppmärksamhet? Vi är i internationella medier och säger att det här måste få ett slut, säger en demonstrant som vill kalla sig för Folks.

Protester runtom USA mot polisvåldet efter Floyds död

• Protester pågick i över 20 amerikanska städer under fredagen. New York Times och CNN har sammanställt listor över demonstrationerna, bland annat i:

 

• Minneapolis, Minnesota. För fjärde dagen i rad samlades demonstranter under fredagen, och runt 50 personer har arresterats. Militärer från nationalgardet deltar i insatsen, och staden uppger att fler är på väg.

 

• Los Angeles och Oakland, Kalifornien. I centrala Los Angeles har demonstranter blockerat vägar, och personer i området uppmanas hålla sig inne. I Oakland har en polis skjutits till döds under protesterna.

 

• Portland, Oregon. Borgmästare Ted Wheeler har infört utegångsförbud fram till söndagsmorgonen. I staden har det plundrats och byggnader har bränts, och Wheeler vädjar på Twitter: ”Portland, det här är inte vi.”

 

• Detroit, Michigan. En 19-årig man har skjutits till döds under protesterna som pågår i de centrala delarna av staden. Enligt de första uppgifterna avlossade någon skott in mot en folkmassa.

 

• Washington DC. Demonstranter samlades utanför Vita huset som fick stängas igen tillfälligt. President Donald Trump twittrar att demonstranterna hade ”blivit ordentligt skadade” om de lyckats ta sig igenom kravallstaketen.

 

• Atlanta, Georgia. Demonstranter och polis har drabbade samman utanför CNN:s huvudkontor.

 

• Houston och Dallas, Texas. Över 200 demonstranter har gripits i Houston. I Dallas har polis och demonstranter har drabbat samman, enligt CNN.

Demonstranten ”Folks” har flera barn och vill att demonstrationerna ska få ett slut.
Fyrverkerier skjuts i området.Foto: Nina Svanberg
Demonstranter försökte ta sig in med yxa i en bankomat. Expressens Nina Svanberg befinner sig på plats i Minneapolis.Foto: Nina Svanberg
”Vad ska jag säga till mina barn? Att när polisen stoppar dem, var trevliga, var inte rädda?,” säger demonstranten ”Folks” som har flera barn.Foto: Nina Svanberg

 

Guvernören mobiliserar nationalgardet

På fredagskvällen kallade Guvernör Tim Walz situationen i Minneapolis för ”oerhört farlig.” Över 2 500 poliser deltog i insatsen på fredagen, och på lördagen väntas totalt 1 700 soldater från nationalgardet vara på plats.

– Det här kaoset, det är inte sörjande. Det är livshotande. Jag är djupt bekymrad. Ni måste gå hem. Det här sprider sig i landet och gör det svårare att komma till en punkt när vi kan hantera de här frågorna, sa Walz på en presskonferens på fredagskvällen. 

På lördagsmorgonen, efter att de våldsamma protesterna fortsatt under natten, meddelade Tim Walz att delstatens största mobilisering av nationalgardet någonsin sätts in. 2 500 personer beräknas ingå i insatsen.

– Jag auktoriserar att en full mobilisering av nationalgardet i Minnesota, något som aldrig har gjorts i nationalgardets 164-åriga historia, säger han. 

Walz säger vidare att detta inte längre handlar om om George Floyds död. 

– Låt oss vara tydliga: situationen i Minneapolis handlar inte längre på något sätt om mordet på George Floyd. Det här handlar om att attackera civilsamhället och att väcka rädsla och att bringa oordning i våra fina städer. 

På order från president Trump har Pentagon uppmanat militärpolis i flera delstater att göra sig redo för en insats i Minneapolis, rapporterar AP. 

Samtidigt fortsätter protesterna i runt 20 amerikanska städer. I Oakland, Kalifornien, sköts två poliser när tusentals demonstranter intog gatorna, rapporterar CNN. En av dem avled på sjukhus.

I Detroit har en 19-åring skjutits till döds, och omständigheterna är oklara. Enligt de första uppgifterna sköt någon in i en folkmassa.

Mahado, 29: ”Det gör mig så arg att se”

Mahado, 29, konfronterar några ungdomar som sprejar på väggarna på en av byggnaderna runt polisstationen i Minneapolis.

– Ni förstör för oss. Nu tror alla att det är vi svarta som gjort det här.

65-åriga Angela bor tvärsöver gatan, och tycker inte om våldsamheterna och plundringarna som sker.

– De hade varit annorlunda om de tog saker för att de behövde dem, men det bara tömmer och kastar ut det på gatan. Det är själviskt är vad det är.

Mahado, 29, är upprörd och jagar de svartklädda demonstranterna. ”Det gör mig så arg att se. Det är de som kommer hit, inte vi som bor här i de här områdena, de som kommer hit och kastar sten och länsar butiker och förstör vår fredliga rörelse.”, säger hon.Foto: Nina Svanberg/Expressen
”Jag tycker inte att det räcker. Det skulle vara första gradens mord, och 25 år borde vara minimistraffet”, säger demonstranten Marcel Malekebu om den gripne polisen Derek Chauvin.Foto: Nina Svanberg/Expressen
Demonstranter på väg till US bank stadium.Foto: Nina Svanberg/Expressen
Tidigare under fredagen var det många som tagit sig ut i Minneapolis för att demonstrera efter att 46-årige George Floyd dött samband med ett polisingripande.Foto: Nina Svanberg/Expressen / Nina Svanberg/Expressen

 

Polis gripen för mord av tredje graden

Under fredagen tågade demonstranter mot US bank stadium i Minneapolis och skanderade:

– One down, three to go – en borta, tre kvar.

De syftar på den polis – Derek Chauvin – som är gripen efter George Floyds död, och de tre andra poliserna som var på platsen när Floyd dog.

Demonstranten Marcel Malekebu, 27, säger:

– Jag blev glad att han gripits, men det är tredje gradens mord-anklagelser. Maxstraffet för det är 25 års fängelse. Jag tycker inte att det räcker.

Third degree murder motsvarar ungefär vållande till annans död i Sverige.

”Vårt folk är trötta på att bli mördade”

Janelle, 30, demonstrerade med sin flickvän Amber, 32. De tog sig över Stone Arch Bridge som blockerats av demonstranter.

– Vi är trötta. Vi vill ha rättvisa. Vårt folk är trötta på att bli mördade. Vi vill att det de tre andra ska ställas inför rätta. Vi kommer inte att ge oss.

Janelle skriker med i kören: ”One down, three to go”.

– Utegångsförbudet gör det bara sämre. Det gör oss bara ännu mer upprörda. Rättvisa måste fortfarande skipas.

Tidigare under dagen stoppades trafiken på en motorväg.”Det var en mäktig känsla att vi kan uppnå ett mål, en fredlig protest. Vi lyckades stoppa trafiken på motorvägen utan att någon skada. Vi satte ett exempel, det var en monumental känsla”, säger Tim Gill, 26, och fortsätter:”Nu ska jag bara försöka ta mig hem säkert.”Foto: Nina Svanberg/Expressen
Demonstranter gav sig ut trots utegångsförbudet i Minneapolis på fredagskvällen.Foto: Nina Svanberg/Expressen

 

 

Protester över hela USA efter George Floyds död. Expressens Nina Svanberg rapporterar på plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.