Enligt TT är aktivisterna upprörda över nyhetsbevakningen av det senaste halvårets intensifierade våld och säkerhetsoperationer i Turkiet. Gruppen säger sig ha uppvaktat en rad svenska redaktioner. Foto: Henrik Montgomery/TT
Enligt TT är aktivisterna upprörda över nyhetsbevakningen av det senaste halvårets intensifierade våld och säkerhetsoperationer i Turkiet. Gruppen säger sig ha uppvaktat en rad svenska redaktioner. Foto: Henrik Montgomery/TT

Demonstranter vid TT:s reception

Publicerad

Ett tjugotal kurdiska demonstranter tog sig in i nyhetsbyrån TT:s lokaler vid Slussen i centrala Stockholm och ockuperade receptionen på tisdagskvällen.

– Vi vill uppmärksamma det kurdiska folket situation i Turkiet, säger Imran Kossalan.

Händelsen inträffade vid 17.20-tiden då demonstranterna tog sig in i TT:s lokaler.

– De har tagit sin in i receptionen men allt är väldigt lugnt. Nu avvaktar vi vad de vill, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Enligt TT:s nyhetschef Lars Brandelius är det ett 25-tal personer som har tagit sig in i receptionen och vill framföra sina synpunkter.

Inte hotfulla

Demonstranterna har inte tagit sig in i själva redaktionsrummet, och har inte uppträtt hotfullt.

– Nej, det kan jag inte påstå. Men vi vill inte ha obehöriga personer i våra lokaler, säger TT:s nyhetschef Lars Brandelius.

Enligt TT är aktivisterna upprörda över nyhetsbevakningen av det senaste halvårets intensifierade våld och säkerhetsoperationer i Turkiet.

Imran Kossalan är en av aktivisterna. Hon säger att det är en grupp privatpersoner med kurdiskt ursprung som står bakom manifestationen.

– Vi vill att västmedia skriva om situationen i Kurdistan, det uppmärksammas inte tillräckligt. Vi har släkt där och får dagligen bilder på hur turkisk militär skjuter ihjäl människor de mördar barn och civila. Men hela världen är tyst om det som sker, och om media skriver något så är det efter turiska nyhetskällor, säger hon.

Enligt Imran Kossalan har man sedan förra turkiska valet i somras på olika sätt försökt få svensk medias uppmärksamhet för kurdernas sak utan någon större framgång.

– Vi har skickat mejl till alla nyhetskanaler men ingen har skrivit om det här. Det här är inte den enda vägen men när ingen lyssnar kan vi inte bara sitta hemma och vara tysta. Vi vill att Sverige öppnar sina ögon, säger hon.

Aktivisterna överlämnade en pärm med information om kurdernas situation i Turkiet innan de avlägsnades ur byggnaden av polis.

 

 

 

 

– Vi för gärna en dialog med olika grupperingar om vad vi skriver och skickar ut på vår nyhetslina. Men det ska ske på ett sansat och bra sätt, inte genom att man på ett olagligt sätt tar sig in i våra lokaler, säger TT:s vd och chefredaktör Jonas Eriksson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag