Demonstranter tog sin in på migrationsverket

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Malin Lööf

Protesterna mot utvisningen av Laziz Sharifov, 18, fortsätter.

På måndagen tog sig ett 50-tal personer in på migrationsverkets lokaler i Solna och krävde att få prata med någon ansvarig.

– Vi vill att Laziz ska släppas ur förvaret och så klart att han ska få uppehållstillstånd, säger Lina Rigney Thörnblom, ledamot i Haninges kommunfullmäktige för Rättvisepartiet socialisterna, som var med och anordnade demonstrationen.

Boxningstalangen Laziz Sharifov och hans familj kom till Sverige 2008, efter att som uzbeker, en minoritetsgrupp i Kazakstan, känt sig förföljda. Nu, när han har blivit myndig, ska han utvisas till Kazakstan.

Utvisningsbeslutet har engagerat många, allt ifrån hans klasskompisar på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge till Svenska boxningsförbundet och Lärarnas riksförbund.

Ett utvisningsförsök misslyckades i oktober efter starka protester från Sharifov själv och för tillfället befinner han sig i migrationsverkets förvar i Flen.

Ockuperade migrationsverket

På måndagen fortsatte protesterna då ett 50-tal personer ockuperade migrationsverkets lokaler i Solna.

Enligt polisen gick demonstationen lugnt till.

Lina Rigney Thörnblom, ledamot i Haninges kommunfullmäktige för Rättvisepartiet socialisterna, var en av de som arrangerade protestaktionen.

– Vi krävde att få träffa någon ansvarig på migrationsverket, men det fick vi inte. Vi vill att Laziz ska släppas ur förvaret och så klart att han ska få uppehållstillstånd, säger hon.

Hon menar att protesterna har haft effekt, bland annat har Sharifovs restriktioner lättats.

En liknande protestaktion genomfördes förra veckan.

– Då var vi nere vid två tillfällen för att prata med demonstranterna, säger Fredrik Bengtsson, presschef på migrationsverket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.