Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Demonstranter på Gotland lyftes bort

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Demonstranter vägrade flytta på sig, polisen tvingades bära bort vissa av dem.
Foto: Karl Melander

VISBY. Arm i arm satt demonstranterna innan polisen lyfte bort dem, en efter en. Avverkningen hindrades av en mänsklig mur som protesterar mot en dom som de anser inte värnar om Gotlands miljö och dricksvatten.

– Vi har lyft bort 10–15 personer. Det gick lugnt och stilla till, säger Dan Paulsen vid Gotlandspolisen.

Ett stort område har spärrats av inför avverkningen vid den planerade kalktäkten i Ojnareskogen i Bunge som började på tisdagsmorgonen.

Tillsammans med ett 70-tal poliser från Stockholm jobbar Gotlandspolisen med att stoppa aktivister från att hindra arbetet.

Sedan demonstranterna blivit stoppade längs med vägen, och fått promenera till området, fattade de varandras händer och satte sig runt avverkningsmaskinen. Till slut fick polisen lyfta bort dem.

Lugnt och fredligt

Samtidigt hördes röjarnas motorsågar från skogen där omkring 50 demonstranter, och lika många poliser, hade samlats. Men stämningen var under förmiddagen lugn och fredlig.

– På ena sidan avspärrningsbanden i skogen sitter demonstranter och fikar, på den andra sidan sitter poliser och fikar, säger Kalle Melander, Scanpix fotograf på plats.

Stämningen blev dock bitvis hård när representanter från Nordkalk kom till skogen för att möta demonstranterna.

– De har hindrat poliserna under hela förmiddagen, säger Eva Feldt, kommunikationsansvarig på företaget.

Flera i träden

Högsta domstolen (HD) har fått in flera överklaganden över att kalkbrytningen tillåts. På mötet ställde demonstranterna frågan: Vad händer om HD kommer fram till ett annat beslut än miljööverdomstolen?

– Ska de sätta upp träden igen då? säger Olov Söderdahl till TT.

Men enligt Nordkalk är det högst osannolikt att HD tar upp villkoren för verksamheten till prövning.

Strax efter klockan 14 startade maskinen. I några av träden satt då ett 10-tal demonstranter, som riskerar att omhändertas om de inte flyttar på sig.

Maskinerna kom nära demonstranterna

En av demonstranterna i Ojnareskogen är Daniel Heilborn, som bor på Gotland sedan 8 år. 

- Jag vet hur känslig marken är här. Här vill de gräva upp ett kalkbrott som är mycket, mycket större än det i Slite. 

Han är en av dem som under dagen har protesterat innanför polisens avspärrningar och satt uppe i ett träd i flera timmar.

Många är upprörda över att avverkningsmaskinerna gick så nära demonstranterna i träden.

- De hade sagt hundra meters säkerhetsavstånd, men de gick kanske tio meter från de som satt i träden, säger Daniel Heilborn.

Även polisens avspärrningar fick kritik.

- Vi är besvikna över att polisen stängde av vägarna hit in. Det betyder att de inte låter oss demonstrera. De var flera hundra som kom hit men inte tog sig in, eftersom det var så långt att gå in i skogen. Gamla människor och rullstolsbundna hindrades från att komma hit och demonstrera, säger Salomon Abresparr, ordförande i Fältbiologerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.