Demonstranter utabför riksdagen. Foto: Frisk Jesper
Demonstranter utabför riksdagen. Foto: Frisk Jesper

Demonstranter mötte riksdagsledamöterna

Publicerad
Uppdaterad
Plakat med texter som "Stoppa FRA-lagen" och "FRA hotar din integritet" mötte riksdagsledamöterna på väg in till FRA-omröstningen.
Lagen ska nu omarbetas blixtsnabbt sedan riksdagen beslutat att återremittera lagförslaget.
Applåder bröt ut i riksdagen efter att ledamöterna röstat för att återremittera förslaget av ny FRA-lag. Försvarsutskottet ska nu blixtsnabbt arbeta om lagsförslaget enligt de överenskommelser som gjordes under gårdagen.
Utanför riksdagen fortsatte protesterna där hundratals vitklädda demonstranter skanderade slagord.
- Lagen är en allvarlig kränkning. Väldigt stora delar av väldigt många människors liv pågår på nätet. Det handlar inte bara om chatt och mejl. Det är bankärenden, kontakt med föreningar och mejl till media, sade Erika Wingren som åkt från Åkarp utanför Malmö för att visa sitt missnöje med FRA-lagen.

Hot mot grundlag

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén anser att FRA-lagen "punkterar vår grundlag".
Som journalist är hon särskilt oroad över att meddelarfriheten ska försvinna.
- Det finns inget i kompromissförslaget som skyddar källor eller meddelarfriheten, sade hon. Efter en mycket känslosam maratondebatt i riksdagen stod det klart att FRA-lagen i sin nuvarande form inte kommer att gå igenom. Centerpartisterna Fredrick Federley och Annie Johansson, moderaten Karl Sigrid och folkpartisterna Birgitta Ohlsson och Cecilia Wikström var tillräckligt många för att kunna fälla förslaget - i det ljuset backade regeringen och lovade att arbeta om förslaget.

Nya punkter

Lars Ohly och Agneta Lindblom Hulthén. Foto: Frisk Jesper Tre punkter är nya:
Datainspektionen ska fram till 2011 följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsskyddsperspektiv.
En kommitté av parlamentariker som ska följa FRA:s verksamhet under samma period och som i sin tur eventuellt ska få utnämna ett integritetsskyddsombud.
En "domstolsliknande nämnd" som prövar fall där signalspaning riktas mot personer i Sverige  inrättas.
Det nya förslaget väntas klubbas igenom under onsdagskvällen.
Kolla demonstrationen LIVE HÄR!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag