Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstranter kräver fängelse för Kataloniens ledare – kan åtalas nästa vecka

den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont till massivt motstånd mot Spanien – men med fredliga medel.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Kataloniens parlament proklamerade självständighet på fredagen.Foto: SANTI PALACIOS / AP TT NYHETSBYRÅN
Tusentals demonstranter i Madrid protesterade på lördagen mot det katalanska självstyret och krävde fängelsestraff för Puigdemont.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Tusentals spanjorer krävde på lördagen att Kataloniens separatistledare ska kastas i fängelse.

– Puigdemont i fängelse! ropade de under en demonstration i Madrid.

Samtidigt manar den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont till massivt motstånd mot Spanien – men med fredliga medel.

Spanien börjar ta över nyckelposterna i Katalonien efter det att regeringen i Madrid upphävde delvis det katalanska självstyret på fredagen. Samtidigt riskerar den katalanske ledaren Carles Puigdemont att gripas omedelbart sedan han också på lördagen står fast vid regionens självständighetsförklaring, rapporterar Telegraph.

Den spanska åklagarmyndigheten förbereder ett åtal mot honom redan nästa vecka, skriver AFP. Han riskerar upp till 30 års fängelse.

"Uppror" bland åtalspunkterna

Bland åtalspunkterna finns "uppror" och "missbruk av allmänna medel". Detta för att han genomförde en folkomröstning om självständighet, som var illegal enligt den spanska regeringen, och för den självständighetsförklaring från Spanien han ledde i Kataloniens parlament.

Också övriga ministrar i hans regering samt talmannen i Kataloniens parlament riskerar att gripas.

Tusentals demonstranter i Madrid protesterade på lördagen mot det katalanska självstyret och krävde fängelsestraff för Puigdemont.

– I dag har vi kommit för att demonstrera vår enighet och slå fast att vi ska få tillbaka Katalonien, sade en ledare för protesten medan folkmassan ropade "Puigdemont i fängelse!", rapporterar AFP.

– Vi slutar inte förrän vi ser dem i fängelse, sade hon under demonstranternas jubel.

Puigdemont höll tv-tal

I ett tv-tal på lördagseftermiddagen uppmanade Puigdemont sina landsmän att "försvara det vi uppnått". Försvaret ska ske genom massiv olydnad, sade han.

– Vi kan och vill inte vinna genom våld. Inte vi, sade han.

Trots maningen till icke-våld ser bedömare hans tal som en upptrappning av konflikten med Spanien – eftersom han står fast vid den katalanska självständighetsförklaringen.

Kataloniens parlament proklamerade självständighet på fredagen. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy svarade med att sparka Puigdemont och hans regering, upplösa det katalanska parlamentet och utlysa nyval i regionen den 21 december. Detta för att, som han uttryckte det, krossa "den upptrappade olydnaden".