Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstranter i Libanon bildar mänsklig kedja

Demonstranter bildar en mänsklig kedja längs Libanons kust.Foto: NABIL MOUNZER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Demonstranter i Libanon försökte på söndagen bilda en 17 mil lång mänsklig kedja längs Medelhavskusten.

Det rapporterar Reuters.

Deras krav är att alla ledande politiker ska avgå.

Protesterna i Libanon mot den styrande eliten är nu inne på elfte dagen. Omkring två miljoner människor bedöms delta i missnöjesyttringarna mot korruption och maktmissbruk.

På söndagen bildade tusentals libaneser en mänsklig kedja längs landets kustvägar med målet att spänna över hela landet i nord-sydlig riktning. På så sätt vill de visa att de står enade bakom sina krav, skriver AP.

Libanon har den sista tiden lamslagits av vägspärrar som har satts upp av demonstranter. Enligt Reuters uppger landets bankförening att bankerna, som redan varit stängda i åtta arbetsdagar, kommer att hålla stängt även under måndagen.

Skolor och många affärer håller också stängt. 

Religiös maktdelning

Libanons politiska system bygger på maktdelning mellan olika religiösa grupper. Presidenten är av hävd kristen medan talmannen är shiamuslim och premiärministern sunnit. Korruptionen är utbredd.

Men de senaste veckorna har människor från alla trosinriktningar gått ut på gatorna och krävt de styrande politikernas avgång och ett slut på den religiöst baserade politiken. 

”Alla betyder alla” skanderar demonstranterna, vilket betyder att de menar att alla i den politiska eliten måste avgå. 

Protester mot skattehöjningar

Missnöjet började bubbla redan i somras, regeringen lade en sparbudget som skulle komma tillrätta med den stora statsskulden och säkra nya pengar från internationella donatorer. 

Gatuprotesterna började den 17 oktober som ett svar på regeringens planer att höja skatten på tobak, drivmedel och WhatsApp-samtal. Regeringen drog snabbt tillbaka sina planer men det hjälpte inte. 

Inte heller ett reformpaket som regeringen presenterade tidigare i veckan har dämpat protesterna.

TV: ”Första gången det händer i Libanon”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.