Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Demonstranter tog sig in på museum i Stockholm

Här demonstrerar de vid Gustav Adolfs Torg.
En demonstration anordnades på Gustav Adolfs torg på tisdagen.
Foto: JANNE AKESSON/SWEPIX
Polisen beskriver läget som ”bråkigt”.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter tog sig in på ett närliggande museum.
Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett 50-tal demonstranter mot den iranska regimen tog sig under tisdagskvällen in på Medelhavsmuseet och polisen misstänker våldsamt upplopp och olaga intrång. 

Deras syfte: Att försöka stoppa Rouzbeh Parsi, forskare vid Utrikespolitiska institutet (UI), från att få delta i ett panelsamtal om de landsomfattande demonstrationerna i Iran. 

– Problemet är att det tyvärr finns de som inte vill delta i samtalet utan sabotera det, säger Rouzbeh Parsi som berättar att han vidtagit åtgärder för sin säkerhet. 

Vid klockan 19.25 på tisdagen blev det oroligt sedan demonstranter sökt sig till ett Medelhavsmuseet i närheten av Gustav Adolfs torg utanför Kungliga Operan i centrala Stockholm, rapporterade polisen. 

– De har begett sig till det där museet av för mig okänd anledning, säger Ola Österling. 

Anledningen var att försöka stoppa forskaren Rouzbeh Parsi, chef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid UI, från att få delta i en paneldebatt om de iranska massdemonstrationerna och de regimens dödliga svar på dessa. 

Ett 50-tal personer tog sig in på museet enligt polisen som beskrev läget som ”stökigt” men de lyckades sedan flytta demonstranterna till Gustav Adolfs torg där de hade fått tillstånd att demonstrera. 

Under insatsen greps två personer, rapporterar TT. 

Demonstranter tog sig in på Medelhavsmuseet

Rouzbeh Parsi är på väg hem och beskriver sig som ”omtumlad” när Expressen når honom strax före klockan 22. 

– Jag vet inte vad som hände utanför museet, det får polisen som var där svara på. Jag hade redan hunnit släppas in i hörsalen tillsammans med de som hade löst biljett. Vi hade ett bra sansat samtal med olika åsikter om hur man ska förstå det som händer i Iran. Som genomfördes på det sätt som ska göras i en demokrati. Det flöt på mer eller mindre utan skavanker fram till slutet då det blev frågestunder. Då blev det lite mer upphetsat bland vissa personer i publiken, säger Rouzbeh Parsi. 

När Rouzbeh Parsi den 11 oktober hade bjudits in till ett liknande panelsamtal på Kulturhuset i Stockholm så ställdes det in av arrangören. Över hälften av paneldeltagarna hade då hunnit hoppa av efter en kampanj mot Rouzbeh Parsi, som i hätska inlägg på sociala medier utmålades som ”regimens hantlangare” i Sverige. 

En liknande kampanj har riktats mot Medelhavsmuseet. 

Medelhavsmuseet valde dock att inte böja sig för kraven på att avboka Rouzbeh Parsi. 

På sociala medier uppmanades i stället människor att komma till Gustav Adolfs torg för att demonstrera mot Medelhavsmuseets beslut att bjuda i Rouzbeh Parsi. 

– Problemet är att det tyvärr finns de som inte vill delta i samtalet utan i huvudsak vill sabotera det. Och det är inte ett bra sätt att främja demokrati vare sig i Iran eller i Sverige. Ur mitt perspektiv så är det viktiga att vi lyckades genomföra ett vettigt samtal för det är enda sättet att egentligen få insikt i vad som händer i Iran. Det handlar inte om att jag har rätt eller att någon annan har helt och hållet rätt utan vi måste kunna mötas och ha ett vuxet samtal, säger Rouzbeh Parsi.

Anklagelserna mot forskaren

Personerna som inte vill att Rouzbeh Parsi ska få tala anklagar honom för att vara kopplad till den iranska regimen. 

I ett inlägg på sociala medier som har fått stor spridning skriver regimkritiska aktivisten Sepideh Paknejad: 

”Rouzbeh Parsi, är en lobbyist för den islamistiska terroristregimen. Rouzbeh och hans bror Trita Parsi som är grundare av NIAC har som huvudsyfte att hjälpa den islamiska regimen och vill att omvärlden inte ska vara medvetna om vad den Irans terroristregim gör mot folket”. 

Varifrån kommer de här anklagelserna mot dig? 

– Det jag kan göra är att konstatera vissa faktafel i den storyn. Det ena är att det är min bror som startade organisationen men han är inte verksam i den längre. Jag har aldrig varit verksam i organisationen. Jag har precis som många andra experter blivit inbjuden att delta i seminarier som de har organiserat, men det är över tio år sedan. Varför vissa människor sedan tror att det här är en organisation som jobbar för islamiska republiken Iran, det får du fråga de människorna. Jag förstår mig inte på logiken i deras anklagelser, säger Rouzbeh Parsi. 

Är du orolig för din säkerhet i det här läget? 

– Jag har vidtagit åtgärder, vi kan säga så, säger Rouzbeh Parsi efter en stunds tystnad. 

Så kan FN utreda regimen i Iran

Irankännaren Arvin Khoshnood om blodiga protesterna i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.