Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Demonstranter har sprejats med tårgas i Rumänien

Mer än 100 personer har fått uppsöka vård efter fredagens demonstrationer i Rumänien. Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN
Tiotusentals demonstranter har slutit upp för att protestera mot regerande PSD. Foto: RAED KRISHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter ska ha försökt forcera uppsatta säkerhetsavspärrningar vid regeringsbyggnaden. Foto: VADIM GHIRDA / AP TT NYHETSBYRÅN

Tiotusentals människor har slutit upp i städer runtom i Rumänien för att protestera mot regerande Socialdemokraterna, PSD. 

I samband med demonstrationerna ska flera sprejats med tårgas av polis, skriver Reuters. 

Mer än 400 personer har fått uppsöka vård.

Det är grupper av rumäner som arbetar utomlands som uppmanat till demonstrationerna som äger rum i flera städer i Rumänien på fredagen.

Det för att visa sitt missnöje över regerande Socialdemokraterna, PSD, som man menar stöder korruption, låga löner och försök till att försvaga rättsväsendet i stater inom EU som anses vara korrupta, skriver Reuters.

Över hundra personer har fått uppsöka vård

Tiotusentals demonstranter har slutit upp, i vad som i vissa städer beskrivs som fredliga protester. På gatorna kan skyltar med budskapet "vi är människor" och "inget våld" skådas. 

I Rumäniens huvudstad Bukarest har det däremot skett sammandrabbningar efter att demonstranter försökt att forcera de säkerhetsavspärrningar uppsatta utanför regeringsbyggnaden. 

 

Foto: BOGDAN CRISTEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Flaskor ska ha slängts mot polis – som svarat genom att bland annat sprejat tårgas mot personer man refererat till som "provokatörer". Klipp på sociala medier ska visa hur poliser slår fredliga demonstranter som håller upp deras händer, skriver Reuters. Vidare skriver man att fler än 400 personer har fått uppsöka sjukvård i samband med demonstrationerna – varav två ska vara poliser.

Missnöje efter beslut att avkriminalisera korruption

Enligt Världsbanken uppskattas tre till fem miljoner rumäner söka sig till andra länder för att jobba. 

Fredagens demonstrationer är därtill inte heller de första som anordnas för att visa sitt missnöje mot den rumänska regeringen. I februari 2017 tog, vad som har beskrivits som de största demonstrationerna sedan kommunismens fall, plats. Det efter att ett regeringsbeslut om att avkriminalisera korruption, men även ge amnesti till brottsanklagade politiker blev känt för allmänheten. Då samlades över 100 000 människor, bara i Bukarest. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!