Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstranter fyller Moskvas gator igen – men utan tillstånd

Protesterna fortsätter.
En ung pojke deltar i protesterna i Moskva förra lördagen.Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Oppositionspolitikern Lyubov Sobol, 31, har klivit fram som en av ledarna för demonstrationerna.Foto: DMITRY SEREBRYAKOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Moskva står redo för den sjätte veckan i rad av protester på stadens gator.

Detta trots att den politiska oppositionen fick avslag på sin ansökan om att anordna en demonstration för 30 000 personer.

Protesterna har utlösts av att ett flertal oppositionspolitiker förbjöds från att ställa upp i lokalvalet i Moskva i september. 

Tusentals personer väntas protestera mot Vladimir Putin och hans regim i Moskva under lördagen.

Oppositionen hade ansökt om tillåtelse att hålla en demonstration i Moskva för max 30 000 personer, men fick avslag, skriver Dagens Nyheter.

Det har dock inte hindrat organisatörerna från att kalla till allmän samling på den ryska huvudstadens gator för att visa missnöje och uttrycka sin ilska.

Det blir den sjätte helgen i rad som demonstrationer hålls i Moskva och på andra platser i Ryssland, och flera tusen personer har gripits sedan dess.

Förra helgens protester, då 50 000 uppgetts ha deltagit, var de största demonstrationerna i Ryssland på åtta år.

Putin har viktigare saker för sig

Trots flera veckor av stundtals våldsamma protester har president Vladimir Putin knappt känts vid upproret.

Inte förrän i måndags kom ett uttalande från regimen, i form av Kremls talesperson Dmity Peskov.

Han förklarade att Putin inte uttalat sig om protesterna för att presidenten ”inte anser att det är något exceptionellt”.

– Protester sker i många länder, sa Dmity Peskov, enligt New York Times, och lade till att det finns viktigare händelser för presidenten av Ryssland att bry sig om. 

Hon kämpar för oppositionen

Protesterna utlöstes av att myndigheterna vägrade låta oppositionella kandidater ställa upp i lokalvalet i Moskva den 8 september, vilket de motiverade med att ”tekniska skäl” hindrade deras deltagande.

En av dessa kandidater är Ljubov Sobol, 31, anhängare till den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som har trätt fram som en ledare för demonstranterna under sommaren.

https://www.instagram.com/p/B1OMhYVIOIz/

I ett inlägg på Instagram publicerat under fredagen skriver Lyubov Sobol att flera demonstranter fortfarande hålls fängslade ”på falska grunder” och uppmanade till fortsatta protester.

”Vi kan hjälpa dem genom att visa att vi inte kan skrämmas, att Moskva-bor kommer att fortsätta hävda deras rätt att välja. 

”Vi är inte kriminella, vi är inte besökare. Vi är medborgare och vi kräver respekt för våra rättigheter.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.